Het koninkrijk Cambodja is bij de meesten vooral bekend om het Angkor Wat tempelcomplex, dat behoort tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Cambodja heeft echter veel meer te bieden en is gezegend met prachtige berglandschappen, enorme meren en rivieren, paradijselijke stranden, interessante steden en traditionele bergstammen. Het land heeft een rijke, veelbewogen geschiedenis en de Khmer, de grootste bevolkingsgroep, bestuurden ooit een machtig rijk.

Cambodja: Land van de Khmer

Cambodja heeft vele oorlogen gekend, waardoor toeristen het land lange tijd hebben gemeden. Het dieptepunt hierin was het schrikbewind van de Rode Khmer tussen onder leiding van Pol Pot. Deze periode duurde vier jaar waarin ruim twee miljoen Cambodjanen zijn omgekomen, een kwart van de bevolking destijds. Nog steeds zijn de diepe sporen die deze burgeroorlog heeft achtergelaten voelbaar in het dagelijkse leven.

Gelukkig is de stabiliteit sinds geruime tijd weer teruggekeerd en is Cambodja een prachtige en zeer veelzijdige vakantiebestemming geworden.

Vrijwel alle Cambodjanen hangen het boeddhisme aan en dan wel de zogenoemde theravada-variant. Dit is de oudste en oorspronkelijke stroming in het boeddhisme. Meditatie, moreel gedrag en wijsheid worden als de belangrijkste onderdelen gezien voor het pad naar verlichting.