Meta Veerman, 26 november 2019
Op zondag 24 november hebben wij op het IDFA-festival de aangrijpende documentaire “Ze noemen me Baboe” gezien. Deze documentaire gaat over het leven van een jong Indonesisch dienstmeisje (baboe), dat werkzaam is bij een Nederlandse familie vanaf de idyllische tijd in Nederlands-Indie voor de Tweede Wereld oorlog, tijdens de Japanse bezetting tot zelfs aan de onafhankelijkheid van Indonesië.
Een baboe was een spin in het web, een onmisbare hulp in het huishouden en een tweede moeder voor de kinderen. Gek genoeg had een baboe geen naam, men noemde haar gewoon baboe. De naam ontstond uit een samenvoeging van de afkortingen voor een meisje (ba) en een moeder (boe). Nog nooit eerder stond het leven van een baboe centraal in een film, wat deze documentaire ook zeer uniek maakt. Filmmaakster Sandra Beerends heeft fragmenten van 179 films gebruikt en verschillende verhalen van oude dienstmeisjes verwerkt, om zo een compleet beeld van de hoofdrolspeelster “Baboe” te vormen. Naar onze mening is Sandra Beerends er fantastisch in geslaagd om 90 minuten een boeiend en aandoenlijk verhaal te vertellen, ondersteund door wonderschone oude beelden die nog nooit eerder aan een groot publiek waren getoond. De documentaire is beslist een must-see en wat ons betreft vijf sterren waard!
Het was geweldig dat de filmmaakster Sandra ook in de zaal aanwezig was en na afloop de vragen vanuit het publiek wilde beantwoorden. Men was vooral nieuwsgierig of het een verzonnen verhaal was of waargebeurd. Sandra benadrukte dat zij verschillende verhalen tijdens haar interviews in Indonesië heeft gebruikt om er een verhaal van te maken. Helaas kon zij de baboe die het meest in beeld kwam en het kindermeisje van Jantje was, niet terugvinden. Zelfs via het populaire tv-programma ‘Spoorloos’ is dit niet gelukt, omdat de officiële naam van de baboe onbekend was. Er was ook een baboe die na de onafhankelijkheid van Indonesië niet met haar “familie” naar Nederland meewilde, omdat ze er de voorkeur gaf om jonge Indonesische meisjes educatie te geven. Uiteindelijk bekleedde zij zelfs een hoge functie bij het Indonesische ministerie van onderwijs.
Bekijk hieronder de trailer van deze mooie documentaire.
U leest wel dat Indonesië en zijn geschiedenis ons na aan het hart ligt en dat wij onze passie met dit land graag met u willen delen. Wilt u een prachtige reis door Indonesië maken? Dan helpen wij u daar graag bij. Door op de onderstaande knop te klikken komt u bij onze voorbeeldreizen, waar u gemakkelijk inspiratie op kunt doen voor uw eigen Indonesië-reis.