Meta Veerman, 9 augustus 2019
Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan het Nederlandse koloniale bewind in Nederlands-Indië (27 december 1949) en is het vierhonderd jaar geleden dat de stad Batavia werd gesticht. Daarom willen we even stilstaan bij deze belangrijke gebeurtenissen van onze vaderlandse geschiedenis. Wellicht zijn we niet de enige, en zal er dit jaar meer aandacht aan onze kolonie worden besteed dan normaal door media en musea. In augustus worden er jaarlijks in Nederland en overzee veel belangrijke historische gebeurtenissen van Indonesië herdacht, allereerst de herdenkingsdag op 15 augustus in Nederland en de Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus in Indonesië. Ook is er deze maand een aantal verschillende oude Indische en nieuwe Indonesische films op resp. televisie en in de bioscoop te zien. Zo is er zelfs een mooie overzichtelijke tentoonstelling over de raakvlakken van Indië en het Leudal in het Leudalmuseum in Limburg.
Op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan. Op deze dag herdenkt Nederland jaarlijks álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. Het bekendste herdenkingsmonument is wel het Indisch Monument bij de Scheveningse bosjes in Den Haag, waar op 15 augustus in de buitenlucht altijd een indrukwekkende dienst wordt gehouden met aanwezigheid van premier Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders. Soms regent het pijpenstelen en soms schijnt de zon tegen een strakblauwe hemel, maar de mooie woorden, het trompet-geschal van het taptoe-signaal en de twee minuten stilte maken altijd diepe indruk. Behalve in Den Haag, kun je op meerdere plekken in Nederland herdenken zoals op het landgoed Bronbeek. Ook kun je deze dag in de Pauluskerk in Breukelen herdenken, een intieme bijeenkomst waar je tijdens de borrel na afloop gemakkelijk aan de praat komt met andere bezoekers onder het genot van Indische hapjes. Op deze dag dragen we onze Melati-speldjes als teken van respect en betrokkenheid, opdat we niet vergeten.
Zie ook: 15augustus1945.nl
Zie ook: Herdenking in de Pauluskerk in Breukelen
Het World Cinema Amsterdam festival bestaat in augustus 10 jaar. Tijdens dit jubileumjaar staat de Indonesische film centraal van 15 tot en met 24 augustus in filmhuis Rialto en in de Balie op het Leidseplein in Amsterdam. De catering van het Indonesische restaurant Ron Gastrobar serveert er verrukkelijke Indische menu’s voor 12.50 euro. Op zaterdag 17 augustus, de Onafhankelijkheidsdag van Indonesië, is er een Indonesische filmmarathondag.
Zie ook: World Cinema Amsterdam
Zie ook: Cinema Indonesia
17 augustus is de nationale feestdag van Indonesië en dan heeft iedereen in Indonesië vrij. Er wordt gevierd dat op deze datum in 1945 Indonesië zichzelf onafhankelijk verklaarde na 300 jaar Nederlandse koloniale bezetting. Nederland erkende de onafhankelijkheid pas op 27 december 1949, nadat het eerst een koloniale oorlog voerde van 1945-1949 (de politionele acties, de ‘bersiap’-tijd), een zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis.
Op dit moment is er een kleine maar uitermate mooie tentoonstelling over Indië in het Leudal museum in Noord-Limburg. Wat verbindt een prachtig Limburgs natuurgebied Leudal met Nederlands-Indië? Er zijn wel degelijk raakvlakken met Indië en deze worden op een bijzondere manier belicht met herinneringen van de Indië-veteranen en speciale aandacht voor Eugene Dubois, ook een inwoner van het Leudal, die als antropoloog de eerste aapachtige fossielen ontdekte aan de oevers van de Solorivier in 1891. Hij was ervan overtuigd dat hij een overgangsvorm tussen aap en mens had ontdekt en noemde zijn vondst de Javamens. Deze tentoonstelling is tot en met 25 augustus aanstaande. Toegang is 2,50 euro per persoon, museumjaarkaart is niet geldig.
Op zaterdagochtend 31 augustus worden de Birma spoorlijn (Thailand-Birma) en de Pakanbaroespoorweg (Sumatra) bij het Driepagodenmonument herdacht in de mooie tuin van het landgoed Bronbeek in Arnhem. Je hoeft je niet aan te melden, er worden altijd houten stoeltjes bijgeschoven als er te weinig zitplaatsen zouden zijn. Na de herdenking is er een Indisch lunchbuffet in het restaurant van Bronbeek, absoluut een aanrader! Je moet je wel van tevoren via de website aanmelden om teleurstellingen te voorkomen.
Zie ook: Herdenking Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg
Bij de televisiezender ONS (kanaal 50 bij Ziggo) staat Nederlands-Indië tijdens de maand augustus centraal
Film “Rubber” uit 1936 op 21 augustus om 21.00 uur
Film “Het Jaar 2602” op woensdag 28 augustus om 21.00 uur
Oorlogsverhalen – Nederlands-Indië, iedere donderdag om 21.00 uur
Vanaf 29 aug begint het tweede seizoen van het tv-programma ‘achter de dijken’ met als thema ‘vrijheid’, gepresenteerd door Leo Blokhuis. Zes afleveringen reist hij langs historische plaatsen die een rol speelden in de strijd om vrijheid. Zo staat hij ook stil bij de koloniale oorlog die Nederland na de bevrijding van Indonesië in 1945 begon, omdat het graag de kolonie wilde behouden terwijl Indonesië voor zijn onafhankelijkheid vocht. Leo Blokhuis gaat op zoek naar antwoorden op Sumatra en Java. De uitzending over Indonesië is donderdag 24 oktober om 20:30 uur op NPO2.
Zie ook: Achter de dijken: Over Vrijheid, met Leo Blokhuis
https://www.facebook.com/AchterdeDijken/videos/1129476373921147/UzpfSTEwMDAwNTA2MDE2MDk5OTpWSzoyOTc4NzA4NzcyMzUzNDgz/
U leest wel dat Indonesië en zijn geschiedenis ons na aan het hart ligt en dat wij onze passie met dit land graag met u willen delen. Wilt u een prachtige reis door Indonesië maken? Dan helpen wij u daar graag bij. Door op de onderstaande knop te klikken komt u bij onze voorbeeldreizen, waar u gemakkelijk inspiratie op kunt doen voor uw eigen Indonesië-reis.