Rama Tours

Deel dit nieuws:

Auteur
Henk Halferkamps
Reisspecialist
Stel een vraag
rondreis kleine sunda eilanden pasola op sumba blog 1

Jaarlijkse Pasola op Sumba 2019

Henk Halferkamps, 27 februari 2019

Sumba behoort tot de kleine Sunda-eilanden en is een van de minst bezochte eilanden van Indonesië. Onbegrijpelijk eigenlijk als je weet hoe mooi het er is, en hoe rustig en onbekommerd de bevolking nog leeft. Het eiland is gezegend met glooiende groene heuvels en omringd door een azuurblauwe zee met parelwitte stranden. Sumba is bekend om zijn ikat, een stof die wordt geweven met natuurlijke kleuren volgens een aloude techniek. Ook in de koloniale tijd is het eiland bijna vergeten en daarom speelt het traditionele Marapu geloof nog een belangrijke rol in het dagelijks leven. Behalve het landschap, de ikat, de traditionele dorpjes en mooie stranden is Sumba ook beroemd vanwege de jaarlijks terugkerende pasola’s.

rondreis kleine sunda eilanden pasola op sumba blog 2

Pasola festival

Elk jaar in februari en maart worden er in het westen van Sumba pasola’s gehouden. De pasola is een spectaculair ruitergevecht tussen ‘rivaliserende’ dorpen waarbij mannen te paard elkaar te lijf gaan met stokken, die ze als speren naar elkaar werpen. Dat gaat er ruig aan toe en er vallen geregeld gewonden en soms zelfs doden. Volgens het Marapu geloof maakt het verloren bloed de grond vruchtbaar voor de volgende rijstoogst.

De pasola wordt voorafgegaan door het Nyale ritueel waarbij de plaatselijke rato (sjamaan) aan de hand van zeewormen en de stand van de maan bepaalt wanneer het spektakel precies kan plaatsvinden. De pasola wordt meestal uitgevochten op uitgestrekte vlaktes met uitzicht over de glooiende heuvels en de nabijgelegen azuurblauwe zee. Voor de bevolking is het een groot feest. Jong en oud komt er van heinde en verre op af en de ruiters worden door de menigte en vooral door de vrouwen voortdurend luidkeels joelend aangemoedigd.

Agenda

Dit jaar (2019) zijn door de sjamaan de volgende data en plaatsen uitgekozen:

Op 23 februari bij het dorpje Hombakalayo
Op 26 februari bij het dorpje Bondo Kawangu
Op 27 februari in het dorpje Rarawinyo

Op 23 maart bij het dorp Maliti
Op 26 maart bij Waihu
Op 27 maart bij Wainyapu, een van de mooiste en meest afgelegen dorpjes in het Kodi district

De plaats Waikabubak en het Lamboyagebied zijn goede uitvalsbasissen om de Pasola te bezoeken. Ga ernaartoe voordat deze eeuwenoude traditie begint te verwateren. Wij hebben meerdere festivals bijgewoond en kunnen het pasola ritueel mooi in uw reis inplannen.

Bekijk de voorbeeldreis ‘Authentiek Sumba’ »

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.