Henk Halferkamps, 18 november 2018
Indonesië ligt op de zogeheten “Ring of Fire”, een gordel rondom de Grote Oceaan waar tektonische platen over elkaar heen schuiven en die onder andere zorgt voor vulkanische activiteit en een prachtig vruchtbaar landschap. Dat deze geografische ligging van Indonesië ook een keerzijde heeft werd in augustus en september van dit jaar maar al te duidelijk; de eilanden Lombok en Sulawesi werden opgeschrikt door zware aardbevingen, die een spoor van vernieling trokken en veel slachtoffers maakten.
Nu, enkele maanden later, wordt echter ook aangetoond hoe veerkrachtig en positief ingesteld de Indonesiërs zijn. Hoewel uiteraard het verdriet en het verwerken van het verlies van dierbaren nog lang gaat duren, hebben veel families hun dagelijkse bezigheden weer opgepakt en bouwen zij opnieuw hun huizen en bestaan op. Internationale organisaties helpen hen hierbij, maar ook vanuit de lokale toeristische sector komen tal van initiatieven die bijdragen aan de wederopbouw. Met name in het westen van Lombok (en de vlak voor de kust gelegen Gili eilanden) is het toerisme een belangrijke aandrijver van de economie en inmiddels is het grootste deel van de hotels en toeristische faciliteiten in dit gebied weer open. Primair bieden zij onder andere werkgelegenheid voor de lokale bevolking, maar ook secundair zijn veel andere bedrijven hiervan afhankelijk. Denk hierbij aan lokale verbouwers of leveranciers van groente en fruit, of lokale nijverheidsindustrieën die de rotanstoeltjes of stoffen vervaardigen die in de hotels worden gebruikt.
Op Sulawesi is de zwaarst getroffen regio niet een plek waar doorgaans heel veel toeristen komen. De enige accommodatie waar onze reizigers verblijven is hier het mooie Prince John Dive resort bij Tanjung Karang, net boven Donggala. Omdat dit hotelletje op de punt van een rotsachtige kaap ligt was er weinig schade, dit in tegenstelling tot de stad Palu die zwaar is getroffen door de aardbeving en waar het verwoestende water, vanwege de ligging aan het einde van een smalle baai, hoog werd opgestuwd. De eigenaar van het resort, waarmee we al tientallen jaren samenwerken, is na de tsunami een inzamelingsactie gestart waar inmiddels ruim € 40.000,– aan donaties mee is opgehaald. Het geld wordt reeds gespendeerd aan het opbouwen van een dagelijks bestaan van de hardst getroffen lokale families. Zo wordt onder meer de familie geholpen van Adi, een plaatselijke monteur die regelmatig onderhoud pleegde aan de boten van het duikresort en die om kwam tijdens de tsunami. Zijn in het water gespoelde pick-up truck is inmiddels door medewerkers van Prince John uit het water gehaald en geretourneerd aan de familie. Ook is er een nieuwe watertank geschonken aan de familie. Bij het nabijgelegen Muara Bay, waar zo’n 40 huizen totaal werden vernietigd en bijna iedere familie een of meerdere gezinsleden verloor, heeft het Prince John Dive resort de overlevenden geholpen met de eerste benodigdheden voor het opnieuw opbouwen van een bestaan, zoals keukengerei, gasfornuizen, kleding en bouwmaterialen.
Deze en andere initiatieven nemen de pijn en het verdriet van het verlies van dierbaren niet weg, maar helpen de bevolking wel om weer langzaamaan vooruit te kunnen kijken. Op de foto’s die we doorgestuurd krijgen vanuit Sulawesi zien we gelukkig weer de eerste voorzichtige glimlach, die in de toekomst hopelijk weer de brede innemende lach wordt waar de Indonesiërs zo bekend om staan.
De getroffen gebieden hebben het toerisme hard nodig en als u er heen reist zult u met open armen worden ontvangen. Een bijkomend voordeel voor u als reiziger is dat het er nu nog lekker rustig is, terwijl de stranden nog even wit zijn en de lucht en zee nog even blauw als voorheen!
Doneren kan trouwens nog steeds! Als u een financiële bijdrage wilt leveren, dan kunt u uw gift overmaken op (een Duitse bankrekening):
Account holder: Kirchengemeinde Satow
Keyword: Tsunamihilfe Donggala
Ostseesparkasse Rostock
IBAN DE48130500000515001104
BIC NOLADE21ROS