Rama Tours

Vakantie Australië

Australië, letterlijk het ‘Zuidland’, is één van de meest fascinerende en spectaculaire plekken op aarde. Het is een jonge staat, maar ook een land waar de oudste cultuur, die van de Aboriginals, nog steeds aanwezig is. Het is gelegen op het zuidelijk halfrond en wordt omringd door de Stille en Indische Oceaan. Ten noorden liggen Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Indonesië en ten zuidwesten ligt Nieuw-Zeeland. Het gigantische land is het op vijf na grootste land ter wereld naar oppervlakte en maar liefst 185 keer zo groot als Nederland. Toch telt Australië ‘slechts’ 25 miljoen inwoners en is het zeer dunbevolkt. Het is niet ongebruikelijk om uren te rijden en geen bebouwing of andere weggebruikers tegen te komen.

Voordat de Europeanen het land koloniseerden, werd het al tienduizenden jaren bewoond door de oorspronkelijke bewoners. In 1606 werd het land voor het eerst ontdekt door Willem Jansz, maar het duurde nog tot 1770 voor de Britten de oostkust in bezit namen en zich er vestigden. In 1901 werd Australië onafhankelijk, maar is altijd onderdeel gebleven van het Gemenebest van Naties en daarom heeft het tot op de dag van vandaag de Britse koningin Elizabeth II als officieel staatshoofd. In de populaire steden Melbourne, Sydney en Perth zijn nog prachtige koloniale gebouwen in Victoriaanse stijl te vinden. Naast bruisende steden, vormt vooral de overweldigende natuur hét hoogtepunt van een reis door Australië. De bekendste zijn het wereldberoemde koraalrif Great Barrier Reef, de schitterende uitzichten langs de iconische Great Ocean Road, de uitgestrekte Outback, de paradijselijke archipel Whitsundays en het spectaculaire Kakadu National Park. De aantrekkingskracht van Australië is niet alleen het prachtige landschap, maar ook de heerlijk ontspannen leefstijl en de frisse lucht in combinatie met culinaire hoogstandjes en wijn van wereldklasse en een overvloed aan zon. Allemaal perfecte ingrediënten voor een indrukwekkende en onvergetelijke rondreis.

Landkaart Australië

Australië: land vol contrasten

Aan de zuidwestkust vindt u moderne steden als Perth, Melbourne en Adelaide en één van ’s werelds mooiste kustwegen, the Great Ocean Road, met adembenemende uitzichten en de beroemde twaalf apostelen, indrukwekkende rotsformaties in zee. Het roodkleurige centrum, de ‘outback’ wordt ook wel het spirituele hart van Australië genoemd met als hoogtepunt het door de Aboriginals vereerde Ayer’s Rock, de grootste monoliet ter wereld. De outback is een uitgestrekt landschap met gigantische monolieten, ruige rotsachtige spelonken, bizarre termiethopen, wouden met spookachtige gombomen en adembenemende zonsondergangen. In nationale parken als de Blue Mountains leven kangoeroes en koala’s.

Het uitgestrekte Kakadu National Park is één van de meest bijzondere gebieden van Australië: er zijn schitterende watervallen, rotsplateaus, billabongs en rode rotswanden. Ook is er de beroemde rotskunst van de Aboriginals te zien De bekendste stad van Australië is Sydney. Hier vindt u het beroemde Opera House, de Sydney Harbour Bridge, Darling Harbour en het befaamde Bondi Beach. De tropische Whitsundays Islands zijn prachtig om per zeilboot te verkennen. Het mooist is het paradijselijke Whitehaven Beach, dat vanwege zijn hagelwitte zand en kristalheldere water in de top tien van mooiste stranden ter wereld staat. De Gold Coast is de uitgelezen plek om te leren surfen.

De kosmopolitische stad Brisbane, gelegen aan de oostkust, is harmonisch verweven met de natuurlijke omgeving. Het unieke Frasier Island is het grootste zandeiland ter wereld. Hier kunt u per jeep over kilometers strand rijden, zwemmen in helderblauwe meren en zonnen op witte zandstranden omringd door een uitbundige natuur. Vanuit de gezellige kustplaats Cairns kunt u het beroemde Great Barrier Reef verkennen: het grootste koraalrif ter wereld en het leefgebied van kleurrijke vissen, schildpadden, dolfijnen en haaien. Australië kunt u het beste op eigen initiatief verkennen. Wij verzorgen voor u de vluchten, hotels, auto- of camperhuur en stellen in overleg met u de gewenste reisroute samen.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Een visum is verplicht voor iedereen die naar Australië reist, ongeacht de leeftijd. Australië werkt met de zogenaamde Electronic Travel Authority (ETA), een elektronisch visum dat geldig is voor een verblijf van maximaal 3 maanden en is maximaal 1 jaar geldig na datum van aanvraag. U kunt dit visum online aanvragen op de volgende website: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651  Een veilige marge is om uw visum een maand voor vertrek te regelen. Met dit visum kunt u zo vaak Australië in en uit reizen en mag u elke keer maximaal 3 maanden blijven. Wilt u in Australië werken of langer blijven dan 3 maanden aaneengesloten, dan zult u een ander visum moeten aanvragen.

Vaccinaties

Voor Australië zijn geen vaccinaties vereist, zolang u direct naar Australië vliegt. Het is in alle opzichten een modern land, waar ook de medische voorzieningen goed geregeld zijn. Ondanks dat er voor Australië geen vaccinaties vereist zijn adviseren wij u echter uw huisarts of de GG & GD te raadplegen. U kunt ook meer informatie inwinnen via de vaccinatielijn: 0900-9584 of via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

We adviseren u zowel luchtige kleding mee te nemen als wat dikkere/ warmere kleding en eveneens een windjack. Vanwege de immense omvang van het land kunnen de verschillen namelijk redelijk groot zijn. Het zal echter niet snel heel warm of erg koud zijn (tenzij u in de ‘outback’ verblijft waar het ’s nachts behoorlijk kan afkoelen, terwijl het overdag behoorlijk heet kan zijn). Meerdere laagjes kleding is erg geschikt zodat u meerdere kledingstukken voor verschillende temperaturen kunt gebruiken. Zorg ook voor goede (wandel)schoenen.

Taal

De officiële taal in Australië is het Engels.

Telefonie & internet

Het meest handige is om bij aankomst in Australië een simkaart te kopen en/of een goedkope prepaid telefoon. Het is ook mogelijk om een telefoonkaart te kopen waarmee u tegen een laag tarief naar Nederland kunt bellen. Verder is er tegenwoordig in de meeste hotels draadloos internet aanwezig.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Australie nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Canberra of het Nederlandse consulaat in Sydney of Perth. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen. 

Geldzaken

Munteenheid De nationale munteenheid in Australië is de Australische Dollar. Voor 1 Euro krijgt u ongeveer 1,50 AUD. Pinnen U kunt prima geld uit de geldautomaten halen, waardoor het niet perse noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthavens en sowieso in de grotere plaatsen. Tevens vindt u regelmatig geldautomaten in supermarkten. Wij raden u echter aan om een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u makkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken. Credit Card Overal in Australië worden credit cards geaccepteerd. Hou er rekening mee dat u in de outback waarschijnlijk niet met een credit card kan betalen. In dat geval is het handig om contant geld op zak te hebben. Fooi Als het op fooien aan komt geldt in Australië hetzelfde als bij ons in Nederland. Het is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.

Tijd

In onze wintermaanden (november t/m maart) is in het westen van Australië is het 7 uur later dan in Nederland. In South Australia en The Northern Territory is het 9,5 uur later. En in New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmanië en Queensland 9 uur later. Als het in Nederland zomertijd is (april t/m oktober), trek je een uur van het tijdsverschil af. In Australië geldt ook een zomertijd. Deze is echter niet gelijk met onze zomertijd. Als het in Australië zomertijd is, reken je een uur bij het tijdsverschil. Om het nog ingewikkelder te maken, gelden er in de diverse delen van Australië verschillende  zomertijden. In New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria en South Australia duurt de zomertijd van eind oktober tot eind maart. In Tasmanië duurt de zomertijd van begin oktober tot eind maart. In Northern Territory, West Australië en Queensland is er geen sprake van zomertijd.

StaatNederlandse zomertijdNederlandse wintertijd
Northern Territory7,5 uur later9,5 uur later
Queensland8 uur later9 uur later
South Australia7,5 uur later9,5 uur later
Victoria en New South Wales8 uur later9 uur later
West Australia6 uur later7 uur later

Elektriciteit

Het voltage in Australië is 240/50 Volt en daarom geschikt voor Nederlandse apparatuur. De stopcontacten zijn doorgaans echter geschikt voor 3-polige stekkers, neem dus een universele wereldstekker mee voor het gebruik van uw elektrische apparaten.

Beste reistijd

In principe kunt u het hele jaar door Australië bezoeken. De seizoenen in Australië zijn tegenovergesteld aan die van ons in Europa. Tijdens onze zomermaanden is het daar winter en in onze winter is het daar zomer. De beste reistijd is dan ook van december tot en maart. Dit betekent wel dat deze periode duurder en drukker is dan de overige maanden. De Australiërs hebben hun grote zomervakantie in december en gaan dan zelf ook op pad. Voor het noorden geldt dat de beste reistijd van mei t/m november is (droge periode), in het zuidoosten is de beste reistijd van september t/m december en voor een trip naar de outback is het voor- en najaar de beste periode. Van november t/m maart wordt afgeraden om in zee te zwemmen vanwege ‘stingers’, giftige kwallen.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.