Rama Tours

Vakantie Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een van de weinige plekken op aarde waar in een relatief klein gebied zoveel uniek natuurschoon te vinden is. Het is dé bestemming bij uitstek voor natuurliefhebbers of actievelingen. De vulkanische eilandengroep ligt ten zuidwesten van Australië en wordt omgeven door de Tasmanzee en de Stille Oceaan. De twee grootste en belangrijkste eilanden zijn het Noordereiland en het Zuidereiland. Beide eilanden worden van elkaar gescheiden door de Cook Strait, een zeestraat die vernoemd is naar de Brit James Cook die er als eerste met een schip doorheen voer. Echter, zo’n 100 jaar eerder was het de Nederlander Abel Tasman die de beide eilanden als eerste ontdekte en het land vernoemde naar de provincie Zeeland. Hij bleef echter niet en uiteindelijk werd het land door de Britten gekoloniseerd. Ondanks de kolonisatie van het land bleef de cultuur van de oorspronkelijk bewoners, de Maori, grotendeels bewaard. De Maori’s noemen het land overigens Aotearoa wat ‘land van de lange witte wolk’ betekent.

Het land is zes keer groter dan Nederland maar telt slechts 4,9 miljoen inwoners waarvan veruit de meesten op het Noordereiland wonen. Het Zuidereiland is daarom uiterst dunbevolkt en hier is ook de natuur het ruigst. In het noorden van het Zuidereiland ligt het prachtige Abel Tasman National Park dat uitstekend te verkennen is per zeekajak. Het oosten en het westen van het Zuidereiland worden van elkaar gescheiden door de imposante Nieuw-Zeelands Alpen. In het westen lopen de Alpen uit in oeroude regenwouden en gletsjers. Twee van de gletsjers, de Franz Josefgletsjer en de Foxgletsjer zijn zeer goed toegankelijk en daardoor een populaire toeristische attractie. Het is zelfs mogelijk om met een gids een gletsjerwandeling te maken, een unieke belevenis. In het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland overheersen fjorden als Doubtful Sound en Milford Sound het landschap. Iets ten noorden van de stad Christchurch ligt aan de noordoostkust het gemoedelijke plaatsje Kaikoura dat bekend staat als de beste plek in het land om walvissen te spotten. Het Noordereiland is minstens zo mooi als het Zuidereiland en tot de hoogtepunten behoren de bruisende stad Auckland, de wonderschone eilandjes van de Bay of Islands, de geisers en kennismaking met de Maori cultuur in Rotorua en de miljoenen gloeiwormpjes in de grotten bij Wiatomo. Kortom, dit natuurparadijs met besneeuwde bergen die uitlopen in groene regenwouden, gletsjers, actieve vulkanen, grandioze vergezichten, stomende geisers, rollende heuvels, fjorden en verlaten stranden laat zich het best ontdekken tijdens een camperreis of autorondreis en staat garant voor een unieke en onvergetelijke ervaring!

Landkaart Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland: eilanden van uitersten

De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori’s, noemen het land ‘Aoteaora’, wat zoiets betekent als ‘land van de lange witte wolk’. Het land kent een enorme en unieke variatie aan landschappen. Er zijn gletsjers die eindigen in groene regenwouden, actieve vulkanen, stomende geisers, prachtige bounty eilandjes en indrukwekkende fjorden. De ene dag geniet u in de baai van Kaikoura van het schouwspel van spelende walvissen, de volgende dag daalt u af in de grotten van Waitomo waar miljoenen gloeiwormpjes het duister verlichten Nieuw-Zeeland is bij uitstek een land om met een huurauto of motorhome te verkennen. Wij verzorgen voor u de vluchten, hotels, de huur van auto- of motorhome en stellen in overleg met u de gewenste reisroute samen. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee hoofdeilanden: het Noorder- en het Zuidereiland.

De moderne stad Auckland op het Noordereiland is het startpunt van de meeste reizen en heeft een relaxte sfeer. De bijnaam van deze stad is City of Sails vanwege de vele zeilboten in de havens. Op het Noorderleiland wonen veel meer mensen dan op het Zuidereiland. Ook vindt je hier het zakencentrum en is de regering gezeteld in de hoofdstad Wellington, in het zuiden van het Noordereiland. Hier kunt u ook het nationale museum Te Papa bezoeken voordat u de oversteek naar het Zuidereiland maakt. Aan boord van de veerboot kunt u genieten van de zon en zee en het prachtige uitzicht.

Bent u geïnteresseerd in de Maori cultuur, dan bent u hier aan het goede adres! De Maori cultuur is op dit deel van Nieuw-Zeeland nadrukkelijk aanwezig. Het Noordereiland staat ook bekend om de geisers en warmwaterbronnen in het midden van het eiland en de schitterende natuur, zoals bossen en reusachtige bomen in het Waipoua Forest. Ook vindt u hier mooie baaien, blauwe zee en prachtige zandstranden. Zuidereiland Het Zuidereiland is werkelijk schitterend, misschien nog wel mooier dan het Noordereiland. Het is veelzijdig, ruig, sprookjesachtig en vol prachtige natuur. In het zuiden ligt het mystieke Millford Sound, één van de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland.

Ook voor de avonturier is dit plek om te zijn! In het wijngebied rondom Nelson worden de verrukkelijke Sauvignon Blanc en Pinot Noir geproduceerd. Het nabijgelegen Abel Tasman Park is een absolute ‘must’. Dit kleine maar wonderschone nationale park, vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger, heeft bijzonder veel te bieden: prachtige goudgele stranden, grotten, watervallen en schitterende wandelroutes door dichtbegroeide bossen waar de voor Nieuw-Zeeland zo bekende Fern Trees groeien. U kunt hier ook zeekajakken, dagtochten maken per voet of een trekking van meer dagen.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Joanne Weenk
Reisspecialist
 • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

  Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Bij aankomst vóór 1 oktober 2019: Europeanen die korter dan drie maanden in Nieuw-Zeeland verblijven, hebben geen visum nodig voor een Nieuw Zeeland reis. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland krijgt men een stempel in het paspoort. Dit visum kan met 3 maanden worden verlengd. Bij aankomst na 1 oktober 2019: Voor een toeristische verblijf van maximaal 3 maanden dient u een zogenaamd NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) aan te vragen. Dit geldt ook voor transitpassagiers. Wat en wanneer?

 • Voor een toeristische reis naar Nieuw Zeeland of bezoek aan familie/vrienden is het verplicht een NZeTA te kunnen tonen.
 • Dit is mogelijk voor een maximaal verblijf van 3 maanden (Britten max. 6 maanden)
 • De NZeTA is 2 jaar geldig vanaf aanvraag en kan voor meerdere inreizen worden gebruikt
 • Bij vertrek vanaf de luchthaven zal de airline hierop controleren en kan een reiziger die niet in bezit is van een NZeTA worden geweigerd op de vlucht.

Kosten?

 • Via App : NZD$ 9 (ong € 6)
 • Via online boekingssysteem : NZD$ 12 (ong. € 7,50)
 • Mogelijk moet ook een vorm van toeristenbelasting direct bij aanvraag NZeTA worden betaald (dit is op dit moment nog niet bekend). Dit is de IVL (International Visitors Conservation and Tourism Levy) : NZD$ 35 (ong. € 21)

Aanvraag?

 • Uiterlijk 72 uur voor vertrek
 • Als alles in orde is kan de aanvraag in 10 minuten worden afgerond

Meer informatie en aanvraag: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta 

Vaccinaties

Voor Nieuw-Zeeland zijn geen vaccinaties vereist, zolang u direct naar Nieuw-Zeeland vliegt. Het is in alle opzichten een modern land, waar ook de medische voorzieningen goed geregeld zijn. Ondanks dat er voor Nieuw-Zeeland geen vaccinaties vereist zijn adviseren wij u echter uw huisarts of de GG & GD te raadplegen. U kunt ook meer informatie inwinnen via de vaccinatielijn: 0900-9584 of via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

We adviseren u zowel luchtige kleding mee te nemen als wat dikkere/ warmere kleding en eveneens een windjack. In Nieuw-Zeeland is het namelijk niet snel heel warm of erg koud (tenzij u hoog in de bergen verblijft). Meerdere laagjes kleding is erg geschikt zodat u meerdere kledingstukken voor verschillende temperaturen kunt gebruiken.

Taal

In Nieuw-Zeeland wordt Engels gesproken, echter wel op geheel eigen wijze, ze hebben een duidelijk hoorbaar accent. De Maoritaal, welke lange tijd dreigde uit te sterven, is echter ook een officiële taal en maakt de laatste jaren een come-back.

Telefonie & internet

Het meest handige is om bij aankomst in Nieuw Zeeland een simkaart te kopen en/of een goedkope prepaid telefoon. Het is ook mogelijk om een telefoonkaart te kopen waarmee u tegen een laag tarief naar Nederland kunt bellen. Verder is er tegenwoordig in de meeste hotels draadloos internet aanwezig.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Nieuw-Zeeland nog minimaal drie maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Wellington. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen. 

Geldzaken

Munteenheid De nationale munteenheid in Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Voor 1 Euro krijgt u ongeveer 1,50 NZD. Pinnen U kunt prima geld uit de geldautomaten halen, waardoor het niet persé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthavens en sowieso in de grotere plaatsen. Tevens vindt u regelmatig geldautomaten in supermarkten. Wij raden u echter aan om een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u makkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken. Credit Card Overal in Nieuw Zeeland worden credit cards geaccepteerd. Hou er rekening mee dat u in afgelegen gebieden waarschijnlijk niet met een credit card kan betalen. In dat geval is het handig om contant geld op zak te hebben. Fooi Als het op fooien aan komt geldt in Nieuw Zeeland hetzelfde als bij ons in Nederland. Het is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.

Tijd

Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw Zeeland is in de maanden november t/m maart 12 uur. In de overige maanden is het tijdsverschil 10 uur.

Elektriciteit

Het voltage in Nieuw-Zeeland is 230/ 240 Volt en daarom geschikt voor Nederlandse apparatuur. De stopcontacten zijn echter geschikt voor 2 of 3-polige stekkers, neem dus een universele wereldstekker mee voor het gebruik van uw elektrische apparaten.

Beste reistijd

Nieuw Zeeland heeft voor een groot deel een aangenaam zeeklimaat, met milde winters en vrij warme zomers. Omdat Nieuw Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van Nederland. Als het bij ons winter is, is het in Nieuw Zeeland zomer. Zodra het in Nieuw Zeeland herfst wordt, begint bij ons de lente. De temperaturen in de zomer schommelen doorgaans tussen de 20 en 23 graden en in de winter tussen de 12 en 15 graden. Het zuidereiland kent een iets koeler klimaat ten opzichte van het noordereiland gezien het verder weg van de evenaar is gelegen.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.