Bali wordt door velen als het mooiste en lieflijkste eiland ter wereld gezien. Dit is vooral te danken aan de kleurrijke Balinese cultuur, de vriendelijke en gastvrije bevolking, vele traditionele dorpjes en zeer uitbundige en vruchtbare natuur. Betoverende sawa’s en koele bergmeren worden afgewisseld door majestueuze vulkanen, paradijselijke stranden en tropische zeetuinen. Bovendien is Bali het enige eiland van Indonesië met een hindoeïstische cultuur.

De oude tempels en bijzondere rituelen en ceremonies zijn slechts enkele facetten van deze uitbundige levensbeschouwing. Bali wordt ook wel het “Eiland der Goden” genoemd en na uw bezoek zult u het daar zeker mee eens zijn!

Bali: eiland der goden

Ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Denpasar ligt het toeristische plaatsje Kuta, ooit een rustig vissersdorpje. Tegenwoordig is er volop vermaak in de vele leuke barretjes, zijn er uitstekende restaurantjes en is er in talloze winkels mooie, originele kleding te vinden. Kuta heeft zich uitgebreid tot aan het dorpje Legian, twee kilometer ten noorden van Kuta Beach. Ook in Legian en het aangrenzende Seminyak zijn prachtige brede en langgerekte zandstranden. Heel bijzonder is de iets noordelijker gelegen tempel Tanah Lot.

Aan de zuidoostkust ligt het schiereiland Nusa Dua, dat letterlijk ‘twee eilanden’ betekent. In het zuidwesten staat, tegen een klif gebouwd, de tempel Uluwatu. ’s Avonds wordt daar regelmatig de beroemde Kecakdans opgevoerd. De kustplaats Sanur heeft een schitterende lagune en een koraalrif dat zich honderden meters in zee uitstrekt. In Sanur is het rustiger dan in Kuta of Legian. Vanuit Sanur kunt u mooie zeiltochten maken naar bijvoorbeeld Nusa Lembongan.

Wanneer u kennis wilt maken met het binnenland van Bali, is het koele, hooggelegen kunstenaarsdorp Ubud een absolute aanrader. Hier kunt u talloze ateliers van houtbewerkers, schilders en beeldhouwers bezoeken en traditionele muziek- en dansvoorstellingen bijwonen. In het oosten torent de heilige vulkaan Gunung Agung hoog boven zijn omgeving uit. Op de zuidflank bevindt zich een van de grootste en belangrijkste tempelcomplexen van het eiland: de Besakih tempel. In de schaduw van de vulkaan ligt tussen de rijstvelden het prachtige dorpje Sidemen en in het noorden het authentieke vissersdorpje Amed. Hier vindt u enkele zeer mooie duikplaatsen met onaangetast koraal en - op de bodem - een enorm scheepswrak. U hoeft echter geen geoefend duiker te zijn om van al het moois onder water te genieten: ook snorkelaars komen aan hun trekken.

Het gebied rondom Candidasa leent zich prima voor mooie tochten te voet en voor een verkenning van de wijdere omgeving per huurfiets of jeep. En dat is zeer aan te raden. Vanaf deze plaats heeft u een prachtig uitzicht op Nusa Penida en Lombok. Niet ver hiervandaan ligt Padang Bai vanwaar u de oversteek naar deze twee eilanden kunt maken. Vanuit Candidasa kunt u het waterpaleis van Tirtagganga, het traditionele Bali aga dorpje Tenganan, de koningsstad Amlapura, de Goa Lawa grot en het tussen de rijstterrassen gelegen Sidemen bezoeken.

Aan de voet van de vulkaan Gunung Batur ligt het Baturmeer. Dit meer is ongeveer 7,5 km lang en 2,5 kilometer breed en is erg belangrijk voor de bewoners. Net als het Bratanmeer voorziet het de omliggende velden en dorpen van water. Het meer en de vulkaankrater bieden onvergetelijk vergezichten. De Gunung Batur is na Gunung Agung de meest heilige berg van Bali. Op de hellingen staat de mooie tempel Pura Ulun Danu Batur. Deze is opgedragen aan de godin van het meer, Dewi Danu.

Op ongeveer drie uur rijden ligt, aan de noordkust, Lovina. Dit wordt nog door relatief weinig toeristen bezocht. Het is een heerlijke plek om van de rust te genieten. In de baai kunt u veilig zwemmen in een, vergeleken bij de wilde zuidkust, tamme zee. Direct aan het strand liggen prachtige, kleinschalige resorts met weelderige Balinese tuinen. Vanuit Lovina kunt u interessante excursies maken, bijvoorbeeld naar de bergdorpjes Munduk en Pupuan, het Bali Barat National Park, de heilige bron Tirta Empul of de watervallen van Git Git.

In het noordwesten ligt voor de kust het eiland Menjangan. Het maakt deel uit van het op West Bali gelegen Bali Barat National Park (West-Bali Nationaal Park). Menjangan betekent ‘hert’. In dit grootste natuurreservaat van Bali vindt u behalve de laatste oerbossen, moerassen, en mangroves, ook heldere kustwateren met prachtige koraalriffen. In het park kunt u de met uitsterven bedreigde Balispreeuw nog tegenkomen, evenals diverse hertensoorten, civetkatten en apen. U kunt in het park logeren of in een van de mooie strandhotelletjes in Pemuteran.

Kortom, er is geen eiland ter wereld waar zoveel te zien en doen is op zo’n relatief kleine oppervlakte. Van mystieke tempelcomplexen tot traditionele dorpjes, van kleurrijke rituelen en de vriendelijke en gastvrije bevolking tot panorama’s over rijstterrassen, vulkanische zandstranden en al het andere moois dat te ontdekken valt op dit kleine en bijzondere eiland!