Een bezoek aan het prachtige Java met zijn roemrijke geschiedenis zal uw hart zeker sneller doen kloppen! Java is het meest dichtbevolkte eiland van Indonesië en tevens het politieke, economische en culturele centrum van deze uitgestrekte archipel. Op Java wonen ongeveer 120 miljoen mensen, waarvan alleen al ruim 12 miljoen in Jakarta, de hoofdstad van de Republiek Indonesië. Zoals in veel derde wereldlanden zoekt ook de plattelandsbevolking in Indonesië zijn heil in de grote steden. Het platteland is nog relatief dunbevolkt en wordt gekenmerkt door kleine dorpjes (desa’s), groene rijstvelden en theeplantages, enorme vulkanen en woeste rivieren.

Als u in korte tijd de schoonheid en uitgestrektheid van Java wilt ervaren en een goede indruk wilt krijgen van de verscheidenheid aan landschappen en beroemde culturele monumenten, is een auto met privé chauffeur de ideale manier om dit indrukwekkende eiland in uw eigen tempo te verkennen.

Java: het culturele hart van Indonesië

Een reis door Java begint meestal in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. U ziet er moderne hoogbouw naast indrukwekkende koloniale gebouwen en traditionele kampongs. Bogor, het vroegere Buitenzorg, ligt op korte afstand van Jakarta en is een stuk rustiger. Tijdens de Nederlandse tijd was het de residentie van de Gouverneur-generaal, de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in Indonesië. Bogor is vooral beroemd om dit presidentiële paleis en de botanische tuin (Kebun Raya).

De route van Bogor naar Bandung voert via de Puncak pas. Onderweg geniet u van spectaculaire vergezichten en rijdt u door theeplantages en langs de plantentuin te Cibodas. Bandung ligt op 600 meter hoogte en heeft daardoor een prettig klimaat. In de omgeving vindt u veel theeplantages en koloniale plantershuizen.

Interessante bezienswaardigheden zijn de vulkaan Papandayan, de warmwaterbronnen van Garut, de theeplantages Malabar en Gamboeng en de angklung-school van de heer Ujo (een angklung is een muziekinstrument van bamboe). De route via Garut naar het schiereiland Pangandaran aan de zuidkust van Java voert langs Kampung Naga. Pangandaran is een favoriete badplaats voor de West-Javanen. Een alternatief voor deze zuidelijke route is de noordelijke route via de garnalenstad Cirebon, het havenstadje Tegal met zijn traditionele pottenbakkerskunst en de batikstad Pekalongan.

De hoofdstad van Midden-Java, Semarang, leeft vooral van handel en industrie. Ten zuidwesten van Semarang ligt het 2100 meter hoge Dieng Plateau, bekend om zijn tempels, zwavelbronnen en het veelkleurige meer Telaga Warna. Bij zonnig weer heeft het een blauwe, groene en gele schittering door de uitstoot van vulkanische dampen. De route via Magelang naar Yogyakarta voert door het spectaculaire Midden-Javaanse vulkaanlandschap.

Het sultanaat Yogyakarta is het culturele centrum van Indonesië en tevens de gezelligste en mooiste stad van Java. Het wemelt er van de fietsen, brommers en de becak, de lokale fietstaxi is nog volop in gebruik. U kunt hier, vanzelfsprekend per becak, een bezoek brengen aan de centrale winkelstraat Jalan Malioboro, het paleis van de sultan (de kraton), het waterpaleis Taman Sari, de pasar burung (vogeltjesmarkt), de zilverstad Kota Gede en de vele batik- en sigarenfabriekjes.

Vlakbij liggen de wereldberoemde tempels Borobudur, Prambanan en Ratu Boko. Even buiten Yogya vindt u ook nog het bergdorp Kaliurang, gelegen op de hellingen van de Merapi vulkaan, de sultanbegraafplaats Imogiri en het strand van Parangtritis, bekend vanwege de zwarte zandduinen.

Ten noorden van Yogya ligt de tweede sultanstad Surakarta, ook bekend als Solo. Vanaf Solo of Yogya is het via een prachtige bergroute drie uur rijden naar het hooggelegen Sarangan. De machtige vulkanen van het Tenger en Ijen gebergte bepalen het landschap in het oosten van Java. Ook kan er gereden worden via Tawangmanggu. Dit kleine bergdorpje, in het bijzonder bekend van de Candi Sukuh tempel, is een perfect rustpunt voor de lange transfer tussen Yogya en Malang.

Het stadje Malang ligt tussen de glooiende heuvels, dat zijn bekendheid dankt aan het aangename klimaat en de vele goed bewaarde koloniale gebouwen. Even verderop liggen de bergdorpjes Batu, Selecta, Tretes en Trawas, geliefde pleisterplaatsen voor de stedelingen die het hectische Surabaya willen ontvluchten of voor vakantiegangers die willen genieten van de ongerepte natuur en het koele klimaat. In de omgeving van Malang vindt u ook nog de stadjes Blitar en Madiun.

Ten oosten van Malang ligt de beroemde Bromo vulkaan. Een bezoek aan het uitkijkpunt op de rand van immense krater tijdens zonsopkomst en de afdaling door het maanlandschap naar de voet van de Batok en Bromo vulkaan is absoluut één van de hoogtepunten van uw reis door Java! De zonsopgang boven de vulkanen Bromo en Batok met op de achtergrond de Gunung Semeru is buitengewoon spectaculair.

In het uiterste oosten van Java op de noordelijke hellingen van de Gunung Ijen, liggen de oude plantages van Kaliklatak, Kalibaru en Glenmore. Hier verblijft u op een plantage waar gewassen zoals cacao, rubber, koffie, tabak, specerijen, op traditionele wijze worden verbouwd. Tevens is dit het perfecte uitgangspunt voor een bezoek aan de indrukwekkende Ijen vulkaan. Dit is de enige vulkaan ter wereld waar zwavel wordt gewonnen! Een ongekende ervaring tijdens uw reis over Java.

Op het meest oostelijke puntje van Java, aan de Straat van Bali, ligt Banyuwangi. Hiervandaan kunt u de veerboot nemen naar Gilimanuk op Bali.

Kortom, een rondreis over Java is afwisselend en veelzijdig en u komt gegarandeerd terug met een schat aan indrukken en ervaringen! Van de Nederlands-koloniale geschiedenis in Jakarta, Bogor en Bandung, tot de indrukwekkende bouwwerken van oude culturen bij Yogyakarta. Van de uitgestrekte sawa’s en snelstromende rivieren in het westen, tot de machtige actieve vulkanen in het oosten. Java fascineert!