Kalimantan is het Indonesische deel van het grote eiland Borneo en wordt door toeristen nog weinig bezocht. En dat is geheel onterecht, want dit eiland heeft zowel qua natuur als cultuur erg veel te bieden!

Het échte Borneo

Borneo is het op drie na grootste eiland te wereld. Behalve Indonesië, maken ook Maleisië en Brunei deel uit van dit gigantische eiland. Het grootste en meest ongerepte deel behoort echter tot Indonesië en is voor ons toch het echte Borneo!

Ondanks de massale houtkamp is een groot deel van dit dunbevolkte eiland gelukkig nog begroeid met primair tropisch regenwoud waar zeldzame dieren leven zoals orang utans, honingberen, neushoorns en neusapen. Aan de brede rivieren in het binnenland leven verschillende Dayak stammen, in vroeger tijden beruchte koppensnellers, maar nu een vreedzame en vriendelijk volkeren.

Kalimantan kent vele nationale parken, waar u de dieren van dichtbij kunt bekijken. Een van de bekendste is Tanjung Puting, waar u overnacht op een klotok (lokale houseboat), van waaruit je neusapen, slangen, krokodillen en andere zeldzame dieren die in, op of aan de rivieren leven van dichtbij kunt bewonderen. Ook gaat u af en toe aan land en wandelt door de jungle naar de plekken waar u orang utans kunt spotten. Een unieke ervaring die u uw hele leven zal bijblijven!

In de kuststreken liggen uitgestrekte mangrovebossen en meerdere interessante steden, waarvan u vooral Banjarmasin, ook wel het Venetië van Azië genoemd, niet mag missen

De paradijselijke Derawan eilanden voor de noordoostkust zijn omzoomd met mooie stranden en spectaculaire duikplekken. Vooral Derawan, Maratua en Sangalaki zijn ware paradijsjes, met prachtige stranden, azuurblauw water en onaangetast koraal. Rond Sangalaki zwemmen bijna het gehele jaar grote manta roggen waarover u zich al snorkelend of duikend van dichtbij kunt verbazen. Elke nacht leggen reuzenschildpadden hun eieren op het strand van dit afgelegen natuurreservaat, waar slechts 1 resort is en verder geen mensen mogen wonen!