De staat Sabah vormt samen met Sarawak het Maleisische deel van Borneo. Deze provincie staat bekend om zijn zeer uitbundige en gevarieerde flora en fauna. Vanwege de ondoordringbare primaire regenwouden, unieke en zeldzame diersoorten, machtige rivieren, mangrovebossen, koraaleilanden en paradijselijke stranden behoort Sabah tot één van de meest oorspronkelijke wildernissen ter wereld. Net als Sarawak kent ook Sabah een grote mengeling van etnische groepen, zoals de stammen van de Kadazan-Dusun, de Murut en de Rungus.

Sabah: land onder de wind

Uitvalsbasis voor een aantal belangrijke bezienswaardigheden is de hoofdstad Kota Kinabalu, het vroegere Jesselton. Van hieruit kunt u dagtochtjes ondernemen naar de koraaleilandjes voor de kust van het Tungku Abdul Marine national Park, zoals Sapi, Gaya en Manukan. Ook ligt vlakbij het Kinabalu national Park, met als letterlijk hoogtepunt de Gunung Kinabalu, met 4100 meter de hoogste berg van van zuidoost Azië, op de toppen in Papua na dan.

Een beklimming van deze prachtige berg is een waar avontuur dat wordt beloond met een gloedvolle zonsopkomst waarna zich weidse panorama’s ontvouwen over Brunei, Kalimantan, Sarawak, Sabah en de Sulu- en Zuid-Chinese zee. Op de hellingen van deze vulkaan groeien tropsiche planten, zeldzame orchideeënsoorten en rafflesias, de grootste bloemensoort ter wereld.

Op de rivieren die op de hellingen ontspringen, kunt u wildwatervaren en tijdens de avondschemering op zoek gaan naar de vuurvliegjes die een spectaculaire lichtshow voor u zullen opvoeren. Ook vindt u in het park de Poring Hotspring warmwaterbronnen en een canopy walk die u op een hoogte van 35 meter door de boomtoppen leidt.

Een andere uitvalsbasis voor tochtjes is het noordwestelijker gelegen havenstadje Sandakan. Van hieruit kunt u per boot naar het schildpaddeneiland Selingan en het tropische bounty eiland Lankayan. Vlakbij de historische stad Sandakan ligt het orang utan rehabilitatiecentrum Sepilok.

Vanuit Sandakan vertrekken per auto of boot meerdaagse tochtjes naar het stroomgebied van de Kinabatangan rivier, waar u de zeer vermakelijke kapriolen van de neusapen kunt bewonderen. Deze primaten worden door de Maleisers ook wel monyet Belanda (Nederlandse aap) genoemd vanwege de gelijkenis tussen hun neus en de enorme exemplaren van de vroegere Nederlandse missionarissen. In dit jungle gebied bevindt zich nog veel meer bijzonder wild. Zo leven hier olifanten, zeldzame neushoorns, civetkatten, krokodillen, orang utans, luipaarden, beren, makaken, gibbons, pythons, neushoornvogels enzovoort. Tijdens boottochten op de Kinabatangan, diens rijvieren en op de nabijgelegen Oxbow lakes kunt u al dit moois bewonderen.

Ten oosten van Sandakan liggen de unieke natuurparken Tabin en Danau Valley, die u beiden tijdens meerdaagse tochten kunt verkeen. U bevindt zich dan in de meest afgelegen en onaagetaste oerwoudgebieden van Maleisië, en een verblijf in deze parken is dan ook niet voordelig.

Tevens staat Sabah bekend om zijn unieke duik- en snorkelgebeiden die tot de top van de wereld behoren. Bekend zijn vooral Sipadan, Mabul, Mataking en Layang Layang.

Ten noorden van Kota Kinabalu liggen aan het 9 kilometer lange witte zandstrand van Tuaran twee van de mooiste en meest luxueuze strandhotels van dit gebied, waar u uw reis door Sabah heerlijk kunt beëindigen.