Sulawesi, het vroegere Celebes, is een grillig gevormd eiland dat is ontstaan door de samensmelting van eilanden van het Euraziatische en Australische continent. Daardoor heeft zich een unieke flora en fauna ontwikkeld die nergens anders ter wereld voorkomt. De rijke cultuur van de etnische bevolkingsgroepen en het gevarieerde landschap van oerbossen, rijstterrassen, meren, majestueuze bergketens en spectaculaire onderwaterwereld maken Sulawesi tot één van de interessantste reisbestemmingen van Indonesië.

Sulawesi: orchideeën-eiland

De vier schiereilanden die samen Sulawesi vormen, doen denken aan de bloembladen van een orchidee. Ooit was het eiland verbonden met Australië, wat de aanwezigheid verklaart van eucalyptusbomen, buidelratten en klimbuideldieren. De bergstreken van Mamasa en Tana Toraja staan bekend om de fraaie dorpsarchitectuur en indrukwekkende begrafenisrituelen. Sulawesi behoort net als Sumatra, Java en Bali tot de grote Sunda eilanden, maar in tegenstelling tot deze bekendere eilanden staat het toerisme er gelukkig nog in de kinderschoenen.

De drie grootste etnische groepen van Sulawesi zijn de Minahasa in het noorden, de Toraja in centraal Sulawesi en de Boeginezen en Makasaren in het zuiden. In het noorden is het christendom de belangrijkste religie, in het zuiden is de islam toonaangevend. Ofschoon deze twee wereldgodsdiensten de officiële religies zijn, speelt ook de eeuwenoude voorouderverering een belangrijke rol. Deze tradities vindt u vooral in Mamasa en Tana Toraja. De cultuur van deze volkeren kenmerkt zich door fraai beschilderde woningen, houtsnijwerken en traditionele begrafenisceremoniën.