Rama Tours

Vakantie Lombok

Steeds meer reizigers ontdekken de prachtige stranden en het fascinerende binnenland van Lombok voor een heerlijke vakantie. Dit paradijselijke Indonesische eiland is dan ook hard op weg om uit te groeien tot één van de populairste vakantiebestemmingen van heel Indonesië. Toch komen er nog altijd veel minder bezoekers dan op het buureiland Bali dan op Lombok. Hierdoor is het er nog steeds aangenaam rustig.

Alles over Lombok

Benieuwd waarom steeds meer mensen vakantie vieren op Lombok? De specialisten van Rama Tours kennen Lombok van binnen en buiten. We nemen u graag mee. 

Lombok ligt ten oosten van “de lijn van Wallace” en heeft daardoor een karakteristieke flora en fauna, die meer verwant is aan het Australische continent dan aan het Aziatische landschap. Ook de religie op Lombok is anders dan het op het naastgelegen Bali. De meeste Balinezen zijn hindoeïstisch terwijl de Lombokkers het islamitische geloof aanhangen.

Rama Tours neemt u bij het maken van een individuele reis mee naar kleinschalige en luxe hotels aan verlaten witte zandstranden. Anderzijds willen we u de ongerepte en ruige landschappen van het achterland van Lombok met zijn oude weef- en pottenbakkersdorpen niet laten missen. Maak kennis met de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, de Sasakkers. Breng de nacht door bij een lokale familie, die met liefde een echte ‘Sasak-maaltijd’ klaarmaakt. Zij vertellen u alles over het leven in de ‘kampong’ (klein dorpje) en laten zien hoe de traditionele ‘songkets’ (unieke stof) geweven worden op Lombok.

Landschap van Lombok

Naast een prachtige cultuur en rijke historie, is het landschap van Lombok minstens zo adembenemend. Het landschap van Lombok wordt gedomineerd door de 3.726 meter hoge Gunung Rinjani, buiten Papua de hoogste vulkaan van Indonesië. De beklimming van de Rinjani is pittig, maar u wandelt door prachtige landschappen die veranderen van schaduwrijke bamboebossen naar een open landschap van rijstterrassen. Bovendien wordt u op de kraterrand beloond met een indrukwekkend uitzicht en zal het schouwspel tussen schaduw en licht over het blauwe kratermeer een onvergetelijke ervaring zijn tijdens de vakantie naar Lombok!

Lombok leent zich ook uitstekend voor een strandvakantie, bijvoorbeeld ter afsluiting van een langere reis over andere Indonesische eilanden zoals Java, Bali of de kleine Sunda eilanden. Hoewel ieder van deze eilanden zijn eigen charme en aantrekkingskracht heeft, zult u op Lombok juist de mooiste stranden en helderste zee aantreffen. Ook zijn de accommodaties zijn hier van een uitstekende kwaliteit en is het heerlijk toeven voor een bungalowtje aan een met palmen omzoomd zandstrand, genietend van een zonsondergang over zee.

Landkaart Lombok

Lombok: parel in de kroon

Lombok: parel in de kroon

De grootste aantrekkingskracht van Lombok is zonder twijfel de eindeloze hoeveelheid witte zandstranden en de naastgelegen idyllische koraaleilandengroep (Gili’s) aan de westkust. De kleinschalige en luxe hotels aan prachtige zandstranden zijn niet alleen te vinden op het bekende Gili Trawangan of aan de kust van Senggigi, maar ook in het noorden bij het strand van Sire en bij het geïsoleerde, zuidelijk gelegen Sekotong. Zwemmen en snorkelen in de heldere zee met zijn aangename temperatuur is hier op Lombok een puur genot!

Bij Rama Tours regelen wij alles voor een ultieme privéreis door Lombok met een persoonlijk karakter en veel vrijheid. Met grote regelmaat bezoeken wij Lombok zelf om voor u de meest bijzondere accommodaties en onvergetelijke plekken te selecteren.

In onze reizen wisselen avontuur en ontspanning elkaar af; u kunt overnachten in een exclusief resort aan het strand van Mangsit of Klui. Meer op zoek naar avontuur? Ga dan ‘back to basic’ tijdens een meerdaagse trekking naar de top van de Rinjani-vulkaan. Wij denken altijd mee en op basis van onze ervaring en uw wensen stellen wij een reisvoorstel samen. Wanneer u toch bepaalde gebieden mist, juist over wilt slaan of ergens langer dan wel korter wilt verblijven, zullen wij het schema graag en zorgeloos aanpassen!

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Saskia Louwrink
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor Indonesië een visum nodig. U kunt dit bij aankomst kopen voor IDR 500.000 per persoon, of het van tevoren online aanvragen (een zogeheten e-visum). Dit visum geldt alleen voor reizen met een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen en bij binnenkomst op en vertrek van een groot aantal luchthavens. Blijft u langer dan 30 dagen in Indonesië, dan dient u voorafgaand aan uw reis in Nederland een visum aan te vragen. U kunt een visum aanvragen bij de VisumCentrale, of direct bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Vaccinaties

Voor Lombok zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat.

U kunt ook informatie inwinnen via de vaccinatielijn: 0900-9584 of via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

Wij adviseren u met name dunne katoenen kleding mee te nemen vanwege het tropische klimaat in Indonesië. Een windjack of trui is nodig voor de hoger gelegen gebieden. Voor Indonesiërs is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Neem in ieder geval een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële en religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft.

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. De taal is een mengelmoes van vele andere talen, waaronder Chinees, Nederlands, Portugees en voornamelijk Maleis. Daarnaast kent het land meer dan 300 dialecten, waarvan Javaans het meest wordt gesproken. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt bovendien nog een beetje Nederlands. De jongere generatie spreekt overigens steeds meer Engels. Op scholen wordt Engelse les steeds meer gehandhaafd.

Telefonie & internet

Op Lombok kunt vanuit de meeste hotels bellen met het thuisfront. Houd er wel rekening mee dat het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Vrijwel alle hotels beschikken echter over gratis wifi waarmee u via WhatsApp, FaceTime of Skype kunt (video)bellen. Als u beschikt over een simlockvrije telefoon, is het ook mogelijk om ter plaatse een simkaart aan te schaffen. Voor een paar euro heeft u een prepaid simkaart waarmee u gebruik kunt maken van mobiel internet. In sommige gevallen kunt u ook via uw provider in Nederland een zogenaamde ‘buitenlandbundel’ kopen waarmee u voordeliger dan het gebruikelijke tarief kunt bellen en internetten in het buitenland. Informeer hiernaar bij uw provider. Op de meeste (toeristische) plekken op Lombok zijn internetcafés te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet en vaak ook voordelig kunt bellen met een vast toestel. Ook kunt u in de meeste restaurants en cafés gebruik maken van gratis wifi als u er iets besteld. Voor heel Lombok geldt, maar vooral in de landelijke en afgelegen gebieden, dat de internetverbindingen en het bereik niet altijd even goed zijn. Echter, Lombok ontwikkelt zich in een rap tempo en de verbindingen worden steeds beter.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Jakarta of het Indonesische consulaat op Bali. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid

De munteenheid van Indonesië is de Rupiah (RP). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 14.000 tot 15.000 Rupiah voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Rupiah. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.

Pinnen

U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet persé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in de grote steden. In de meeste gevallen kunt u tot 1 miljoen Rupiah pinnen. In sommige plaatsen is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u aan om voldoende geld op zak te hebben.

Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.

Credit Card

U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken.

Fooi

In Indonesië is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening. Soms wordt er 15 of 21% tax en service kosten aan de rekening toegevoegd.

Afdingen

Het is in Indonesië de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten (vooral op markten en pasar malams). Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

Indonesië kent 3 verschillende tijdzones. In onze zomertijd is het op Lombok 6 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de wintertijd ingaat, komt hier nog een uurtje bij.

Elektriciteit

Alle hotels beschikken over een netspanning van 110 of 220 volt. Stroomstoringen treden in het verre oosten vaker op dan bij ons. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB, Bol.com en Hema.

Beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. De temperatuur ligt tussen de 25 en de 35 graden. In de hogere gebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen.

Kort gezegd kent het land slechts twee seizoenen: het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. Het droge seizoen is meestal van april tot en met oktober. Deze periode wordt gezien als beste reistijd met veel zonuren en relatief weinig regen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur. Hoe meer u naar het oosten en zuiden van Indonesië reist, des te langer het droge seizoen.

Het regenseizoen is meestal van november tot en met maart. Op Lombok kan er in deze periode op sommige dagen wat regen vallen. Tevens heerst er een hoge(re) luchtvochtigheid. Desondanks kan er in deze periode prima gereisd worden. U geniet van (zeer) aangename temperaturen en de natuur is, dankzij de regen, vaak erg mooi.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.