Rama Tours

Vakantie Sri Lanka

Te midden van de Indische oceaan ligt de zogenaamde ‘Parel van het Oosten’, beter bekend als Sri Lanka. Een reis door dit prachtige land zal u laten zien waarom zij deze bijnaam heeft. Wat men ook zoekt u in een reis, Sri Lanka heeft het complete pakket. Daarbij is het land relatief klein, in vergelijking met bijvoorbeeld buurland India. Een drieweekse rondreis geeft u dus voldoende de tijd om het hele land met al haar hoogtepunten op een rustig tempo te ontdekken. Het land is gezegend met prachtige natuur, eindeloos lange stranden, indrukwekkende theeplantages en adembenemend hoge bergtoppen. Ook de lokale bevolking mogen we niet vergeten. Zij zijn uiterst vriendelijk en verwelkomen u met vreugde en warmte! Het overgrote deel van de bevolking is aanhanger van het boeddhisme. Het geloof speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Sri Lankanen, dus vanzelfsprekend zult u dit tijdens de reis ervaren.

Daarnaast laten zij met veel plezier alle culturele aspecten van het voormalige Ceylon zien. Een bezoek aan de Culturele Driehoek met haar steden Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Landkaart Sri Lanka

Sri Lanka: de parel van het Oosten

Het hele jaar door zijn de temperaturen in Sri Lanka zeer aangenaam. De stranden in het zuidwesten zijn erg populair. De badplaatsen Negombo, Bentota en Hikkaduwa kennen niet alleen mooie hotels en resorts, maar ook veel gezelligheid, leuke restaurants en prachtige baaien. Ter afwisseling kunt u eventueel het historische Galle bezoeken. Kenmerkend is de vuurtoren en vanuit het oude stadsgedeelte heeft u mooi uitzicht over zee. Daarnaast is de onontdekte oostkust een bezoek meer dan waard. In onze zomer is dit deel van Sri Lanka gezegend met stralend weer. Dankzij het brede zandstrand, de helderblauwe zee en de palmbomen vergeet u alles om u heen. Met een bootje vaart u naar het voor de kust gelegen Pigeon Island waar u uitstekend kunt snorkelen en duiken. Snorkelmateriaal kunt u ter plaatse huren en is een must als u hierheen gaat. De felgekleurde vissen en het koraal vormen een prachtig plaatje. Tevens heeft u hier de kans op het spotten van walvissen! Na deze inspanningen kunt u relaxen op het parelwitte strand. Voor verkoeling bent u in Nuwara Eliya en Ella op uw plek.

Deze hooggelegen plaatsjes worden omringd door groen bergachtig landschap en vele theeplantages. De sportievelingen onder ons kunnen een trekking doen bij de Horton Plains, waarna een kopje echte Ceylon thee natuurlijk niet mag ontbreken. De liefhebbers van thee kunnen overigens ook een bezoek brengen aan één van de theefabrieken. Hier kunt u zien hoe thee wordt gemaakt.

Niet voor niets is Nuwara Eliya het centrum van de theeproductie. Naast thee en bijvoorbeeld het typisch Sri Lankese drankje ‘Arrack’ biedt Sri Lanka een zeer smaakvolle keuken met diverse curries. De geuren en kleuren van de vele kruiden en specerijen doen u na de ene maaltijd al verlangen naar de volgende. U kunt zelf ook de handen uit de mouwen steken en meedoen met een kookcursus. Niet alleen erg leuk (en lekker!), maar ook nog eens leerzaam.

Tot slot mogen we de vele Nationale Parken die het land rijk is niet vergeten. Yala National Park is het bekendste park, maar ook de minder bekende parken zoals Udawalawe National Park, Minneriya National Park, Wasgamuwa National Park en Wilpattu National Park zijn een must voor de natuurliefhebber. De verschillende parken vormen de thuisbasis voor onder andere kuddes olifanten, waterbuffels, vele vogelsoorten, grijze langoers(apen), krokodillen en zelfs luipaarden. Al met al zal Sri Lanka u niet doen vervelen. Als u nog niet eerder in Azië bent geweest is Sri Lanka een perfecte eerste kennismaking, maar ook de ervaren Azië reiziger kijkt zijn of haar ogen uit.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Joanne Weenk
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Per 1 januari 2012 is het voor alle reizigers naar Sri Lanka verplicht voorafgaand aan de reis een visum aan te vragen. Het visum kunt u aanvragen via de website www.eta.gov.lk. Op deze website dient u het ETA (Electronical Travel Authorisation) formulier in te vullen, waarna uw aanvraag binnen 24 uur wordt afgehandeld. U kunt het visum vanaf 90 dagen voor vertrek aanvragen. Het aanvragen duurt slechts een paar minuten. Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvangt u binnen twee dagen antwoord. De bevestiging van uw aanvraag ontvangt u per e-mail. Wij adviseren u de bevestiging uit te printen en mee te nemen. De kosten voor het visum bedragen 35 USD per persoon. De betaling dient u te voldoen met een creditcard (Mastercard, Visa of American Express). Er wordt een adres in Sri Lanka gevraagd. Hiervoor kunt u het adres van onze lokale agent gebruiken. Dit vindt u in de bijgaande adressenlijst. Het visum is 30 dagen geldig. Indien u langer dan 30 dagen in Sri Lanka zult verblijven kunt u het visum ter plaatse, tegen toeslag, verlengen. De voorwaarden voor het verlengen van een visum zijn een retourticket en voldoende financiële middelen.

Vaccinaties

Voor Sri Lanka zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden kan er aangeraden worden malaria tabletten te slikken. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. U kunt ook informatie inwinnen via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

Wij adviseren u met name dunne katoenen kleding mee te nemen vanwege het tropische klimaat op Sri Lanka. Voor Sri Lanka is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Neem in ieder geval ook een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële en religieuze bijeenkomst). Het midden van Sri Lanka bestaat uit berggebied, waardoor er soms grote temperatuurverschillen zijn. Het is daarom aan te raden een trui of vest en lange broek mee te nemen voor de avonduren. Kleding met lange mouwen en lange broekspijpen kunnen overigens ook handig zijn tegen de muggen. Een paraplu tegen de regen of tegen de zon is ook geen overbodige luxe. Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. Een paraplu tegen de regen of tegen de zon is ook geen overbodige luxe. Bij het bezoeken van religieuze plaatsen zoals moskeeën en tempels moeten uw schouders en benen bedekt zijn. Wat betreft de schoenen raden we aan naast goed zittende schoenen en slippers ook goede en stevige (wandel)schoenen met een goede profielzool mee te nemen wanneer u een trekking gaat maken.

Taal

De officiële taal van Sri Lanka is het Singalees of Sinhala. De taal wordt door driekwart van de bevolking gesproken. Daarnaast worden de tweede taal van Sri Lanka, het Tamil, en de Engelse taal ook als officiële talen gezien.

Telefonie & internet

Op Sri Lanka is ook mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon zijn in dit geval lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart. Tegenwoordig kunt u in grote, luxere hotels gebruik maken van Wifi. Bij de receptie kunt u eventueel vragen naar de inloggegevens. In sommige gevallen vragen zij hiervoor een kleine vergoeding.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Colombo. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid
De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lanka Rupee (LKR). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren rond de 160 tot 175 Rupee voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Rupee. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.

Pinnen
U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet persé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten in vrijwel alle grote steden en toeristische centra. Houdt u er wel rekening mee dat u vaak maar een beperkt bedrag per keer op kan nemen, dit verschilt per bank. Op de luchthaven van Colombo is tevens een bank welke dag en nacht geopend is. Bij de andere banken kunt u ook geld wisselen. De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. In sommige plaatsen is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u aan om voldoende geld op zak te hebben. Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.

Credit Card
U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken.

Fooi
In Sri Lanka is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening. Soms wordt er 10% tax en 10% service kosten aan de rekening toegevoegd. Alsnog is het echter gebruikelijk om 5 tot 10% extra fooi te geven (uiteraard afhankelijk van de kwaliteit en het eindbedrag).

Afdingen
Het is op Sri Lanka de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het op Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de wintertijd ingaat, komt hier nog een uurtje bij.

Elektriciteit

Alle hotels beschikken over een netspanning van 230-240 volt. Stroomstoringen treden in het verre oosten vaker op dan bij ons. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema.

Beste reistijd

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 27 graden. In de berggebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen. Sri Lanka telt twee moessonperiodes: de zuidwestmoesson (‘Yala’) die vanaf half mei tot eind september waait en in het zuidwesten en westen van Sri Lanka veel regen brengt. Tijdens de zuidwestmoesson blijven het noordoosten en het oosten van het eiland vrij droog, omdat de bergen op het centrale deel van Sri Lanka ervoor zorgen dat de neerslag de andere kant van het eiland niet kan bereiken. De noordoostmoesson (‘Maha’) waait vanaf oktober tot half april en kan op het hele eiland voor redelijk grote hoeveelheden neerslag zorgen, met name in oktober, november en december. Vanaf december t/m april is het droge seizoen. Deze periode wordt gezien als beste reistijd met veel zonuren en relatief weinig regen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.