Rama Tours

Vakantie India

India is één van de meest fascinerende en verbazingwekkende bestemmingen in Azië. Als u hier naartoe reist zult u merken dat al uw zintuigen worden geprikkeld. Het geurige eten, rumoerige, hectische steden, de heilige tradities en rituelen, de kleurrijke kleding en natuurlijk de honderden miljoenen mensen die u tegenkomt in dit indrukwekkende land. India is niet alleen een enorm groot land in oppervlak (3,3 miljoen vierkante kilometer) en aantal inwoners (ruim 1,2 miljard) maar ook zeker qua verscheidenheid aan landschappen, kunstschatten en cultuur. Het is de bakermat van grote religies als het hindoeïsme, boeddhisme en sikhisme. De grootste steden zijn de metropolen Delhi, de hoofdstad, en Mumbai, de toegangspoort tot Zuid-India. Grofweg genomen heeft India in het noorden de Himalaya met haar uitlopers, de vruchtbare laagvlakte in het midden als stroomgebied van de grote rivieren, de droge Thar woestijn in het westen en een plateaulandschap in het zuiden en die wordt geflankeerd door de bergketens van de Oost- en West-Ghats. Tijdens uw reis door een of meerdere van deze gebieden kijkt u uw ogen uit in de diversiteit en schoonheid van de natuur die India te bieden heeft.

Landkaart India

India: fascinerend en betoverend

Het land kent een rijke historie door de oude religies en culturen en overheersingen door Portugal, Groot-Brittannië en Frankrijk. U ziet dit terug in de prachtige Hindoe en Jaïn tempels en de meest sprookjesachtige paleizen, immense forten en bijzondere haveli’s in de kleurrijke deelstaat Rajasthan. Prachtige voorbeelden hiervan zijn het City Palace van de radja’s in Udaipur en het machtige fort in Jaisalmer. Het paleis van Udaipur is gedurende 300 jaar gebouwd. U ziet de invloed van verschillende generaties terug in de rijkversierde ruimtes, zoals de ontvangstruimte Diwan-i-Khas. Het oude fort in Jaisalmer rijst statig boven de stad en de woestijn uit en bij zonsondergang krijgt het een gouden gloed over zich heen. Een sprookjesachtig schouwspel!

De genoemde haveli’s zijn een soort stadspaleizen geweest voor de gegoede bovenlaag van de bevolking. Deze huizen zijn bijzonder mooi met prachtige schilderingen op de buitenmuren en houtgesneden vensters en deuren. Een ander heel belangrijk hoogtepunt van India is de Taj Mahal in Agra. De Taj Mahal is als graftombe gebouwd in 1630 door de Moghul Keizer Shahjehan voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal. Het enorme oppervlak van het gebouw en de prachtige symmetrie, het schitterende witte marmer en de reflectie ervan in het water is werkelijk adembenemend. Terecht ook dat dit monument een plek heeft op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het zuiden van India waant u zich bijna in een heel ander land. De deelstaten Tamil Nadu, Kerala en Karnataka zijn minder bekend maar daarom zeker niet minder de moeite waard! Door het eigen, ontspannen zuidelijke karakter, de kleurrijke tempelsteden, nationale parken, de groene backwaters, tropische stranden, koloniale en historische stadjes heeft een rondreis door de punt van India u zeer veel te bieden! Daarnaast vindt u op onze website ook een speciale rondreis door India langs nationale parken. U maakt safari’s per jeep of te voet en gaat op zoek naar de wilde dieren en prachtige flora die India te bieden heeft. India heeft ruim 40 nationale parken die allemaal hun eigen bijzonderheden hebben. De parken, zowel in Noord- Centraal- als Zuid-India zijn zeer gevarieerd en bieden een onderkomen aan zeldzame dier- en plantensoorten.

De Bengaalse tijger is een van de belangrijkste reden om de nationale parken van India te bezoeken. India is een weinige landen waar de tijger nog in het wild leeft. In Ranthambore National Park heeft u grote kans om de tijger te zien. Maar ook vogelliefhebbers komen in India aan hun trekken. Er zijn diverse parken die speciale vogelexpedities organiseren, zoals het Keoladeo National Park. Wij hebben een selectie voor u gemaakt uit de mooiste parken, maar uiteraard kunt ook uw eigen ‘wildlife’ reis samenstellen. Godsdienst en religie nemen een ontzettende belangrijke plek in in het leven van de Indiërs.

Zoals eerder vermeld is India de bakermat van religies als het hindoeïsme, boeddhisme en sikhisme. Het overgrote deel van de bevolking is aanhanger van het hindoeïsme, ongeveer 80 procent, daarna komt de Islam met 11 procent.. Daarnaast vindt u ook het boeddhisme, christendom, Jainisme (afscheiding van hindoeïsme) en sikhisme veel terug. Religie ziet u in het dagelijkse leven van de bevolking terug. Overal ziet u kleine tempeltjes waar offers worden gebracht en bijna elke dag is er wel een festival of feest waar een heilige, God of profeet vereerd wordt. De Ganges is de belangrijkste, en samen met de Indus, de heilige rivier van India. Aan de Ganges ligt Varanasi, de heilige stad. Pelgrims komen hier van heinde en verre om te bidden en zich te baden in het water van deze heilige rivier. Bekend en zeer indrukkend zijn ook de crematies die hier plaatsvinden op de ghats aan de oevers van de rivier.

De keuken van India is zeer gevarieerd. Het meest bekende gerecht is de curry. En ook hier zitten verschillen in. Curry’s worden gemaakt met diverse ingrediënten als peper, kurkuma, koriander, komijn, kardamom en venkel. Daarnaast wordt vlees (geen rund!), vis en/of groentes gebruikt. De pittigheid van het gerecht varieert en kunt u vaak ook zelf aangegeven. Een bord Biryani is ook een aanrader: rijst met kruiden en groenten en eventueel wat vlees, vis of ei. Ook zitten er veel verschillen in de gerechten in Noord- en Zuid-India. Over het algemeen is het eten in het zuiden wat pittiger, maar dat heeft u natuurlijk ook zelf in de hand! Proef ook eens een kopje Chai, een kruidige thee met melk of een verfrissende lassi (yoghurtdrankje).

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor een reis naar India heeft u een visum nodig dat van tevoren in Nederland of België dient te worden aangevraagd. Sinds kort kunt u ook voor vertrek via internet een e-visum aanvragen. De kosten hiervoor bedragen USD 62 . Voor het aanvragen en betalen van het visum kunt u terecht op: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html .

Reizigers met een e-visum kunnen India binnenkomen op de volgende luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bangalore, Chennai, Kochi, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai, Thiruvananthapuram, Trichy en Varanasi. U kunt wel bij alle grensovergangen weer het land uit. U kunt gebruikmaken van het e-Tourist Visa wanneer u maximaal 30 dagen in India verblijft, per vliegtuig aankomt en vertrekt, een enkele inreis heeft en uitsluitend voor een toeristische reis.  Voor de aanvraag van het visum heeft u van ons een reisschema nodig. Deze versturen wij u per email. Let op: omdat het e-visum maar een aantal maanden geldig is, kunt het visum niet te lang voor uw reis aanvragen. De voorwaarden, prijs en via welke luchthavens u India in mag reizen verandert regelmatig. Lees daarom goed de instructies en voorwaarden na op https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html .

Komt u aan op een andere luchthaven dan hierboven genoemd, dan dient u nog via de reguliere weg een visum aan te vragen. Alle aanvragers van een regulier visum voor India zijn verplicht om biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtsscan, af te laten nemen. Dit betekent dat iedere aanvrager persoonlijk naar een kantoor van het Visa Application Centre van VFS Global moet om deze af te laten nemen op één van de kantoren in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. Indien u een Belgisch paspoort heeft kunt u terecht in Brussel. Aanvragers moeten een afspraak maken om hun biometrische data af te geven. Dit kan van maandag t/m vrijdag maar aanvragers dienen rekening te houden met mogelijk beperkte (openings)tijden waarop dit plaats kan vinden. (www.vfsglobal.com/india/netherlands of https://in.vfsglobal.be/ ).

Vaccinaties

Voor India zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vaccinatie tegen gele koorts is voor India alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u India binnenkomt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In sommige gebieden komt de malariamug voor en afhankelijk van uw route, kan het advies zijn om malariatabletten te slikken. Malariamuggen steken voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. De kans op muggenbeten wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties navraag te doen. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. U kunt ook informatie inwinnen via de website: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.

Kleding

Voor India adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de bergen kan het ’s avonds en ’s nachts wat afkoelen. Het is daarom aan te raden een trui of vest en lange broek mee te nemen voor de avonduren. In de winter kan het in de bergen en zeker ook in de woestijn ’s nachts erg koud zijn. Houdt u hier rekening mee en neem wat warme kleding mee. Kleding met lange mouwen en lange broekspijpen kunnen overigens ook handig zijn tegen de muggen. Een paraplu tegen de regen of tegen de zon is ook geen overbodige luxe. Probeer uzelf aan te passen aan de kleding en gewoontes van de lokale bevolking. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven. Korte rokken en broeken worden niet in alle plaatsen gewaardeerd en het zal u ook opvallen dat de lokale bevolking dit zelf ook niet draagt. Het is daarom verstandig shorts en rokken tot op de knie of langer mee te nemen. Neem tevens een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. En komt u kleding tekort, dan kunt u in grotere steden nieuwe kleding te kopen.

Taal

De officiële primaire taal van India is Hindi. Daarnaast zijn er nog 21 andere officiële talen van de diverse deelstaten en bijna 400 zogenoemde levende talen. Al deze talen zijn op te delen in verschillende groepen: de Indo-Arische talen in het noorden en midden, de Dravidische talen in het zuiden, de Austroaziatische talen in het midden en oosten en de Tibeto-Burmaanse talen in de Himalaya. Het Hindi en Engels zijn de meest gesproken talen. Steeds meer mensen spreken goed Engels. Alleen in de dorpjes zult u zich nog vaak met handen en voeten verstaanbaar moeten maken.

Telefonie & internet

In India kunt vanuit de meeste hotels bellen met het thuisfront. Houd er wel rekening mee dat het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Vrijwel alle hotels beschikken echter over gratis wifi waarmee u via WhatsApp, FaceTime of Skype kunt (video)bellen. Als u beschikt over een simlockvrije telefoon, is het ook mogelijk om ter plaatse een simkaart aan te schaffen. Voor een paar euro heeft u een prepaid simkaart waarmee u gebruik kunt maken van mobiel internet. Uw chauffeur of gids kan u hierbij helpen en soms heeft u ook pasfoto’s nodig om de simkaart te kopen. In sommige gevallen kunt u ook via uw provider in Nederland een zogenaamde ‘buitenlandbundel’ kopen waarmee u voordeliger dan het gebruikelijke tarief kunt bellen en internetten in het buitenland. Informeer hiernaar bij uw provider. Op de meeste (toeristische) plekken in India zijn internetcafés te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet en vaak ook voordelig kunt bellen met een vast toestel. Ook kunt u in vrijwel alle restaurants en cafés gebruik maken van gratis wifi als u er iets besteld. Voor heel India geldt, maar vooral in de landelijke en afgelegen gebieden, dat de internetverbindingen en het bereik niet altijd even goed zijn. Echter, India ontwikkelt zich op dit gebied in een rap tempo en de verbindingen worden steeds beter.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig te zijn en moet voldoende lege pagina’s hebben. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Delhi of het Consulaat Generaal in Mumbai.  Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen en contact op te nemen met uw reisverzekering. Vaak zijn extra kosten die u maakt in het geval van een gestolen of verloren paspoort gedekt.

Geldzaken

De munteenheid van India is de  Rupee (INR). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 70 en 85 rupee voor 1 euro. Voor actuele informatie over wisselkoersen verwijzen wij u naar de website www.xe.com. 1 Rupee is 100 paise. Er zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 2000 rupee en munten van 50 paise,  1, 2, en 5 rupee. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. Het is officieel niet toegestaan om Indiase rupees het land uit te nemen. Wij adviseren u daarom om er voor te zorgen dat u de laatste dagen niet veel geld meer bij te pinnen/om te wisselen en voor u India verlaat, het geld dat u overheeft terug te wisselen naar euros.

Pinnen 
U kunt in heel veel steden pinautomaten vinden, maar niet in de dorpjes en tijdens trektochten en safari’s. Zorg ook dat u bankpas ‘aan’ staat voor pinnen buiten Europa. Dit kunt u vaak in uw online bankomgeving regelen. Alleen in de luxere hotels, restaurants en souvenirwinkels kunt u soms ook betalen met uw pinpas. Voor het geval dat u pinpas onverhoopt toch niet werkt of er geen (werkende) pinautomaat te vinden is, raden wij aan om ook wat contant geld mee te nemen. Bij de meeste banken geldt een maximaal bedrag dat u per keer kan pinnen en worden er door de bank transactiekosten gerekend (bovenop de kosten die uw eigen bank rekent). Het is daarom dus voordeliger om af en toe een wat groter bedrag te pinnen dan steeds kleine bedragen uit de automaat op te nemen. Over het algemeen kunt u euro’s in de grotere steden en toeristische gebieden vrij makkelijk wisselen.

Creditcards 
Creditcards worden over het algemeen alleen in de grotere en luxere hotels, restaurants en warenhuizen  geaccepteerd. Wel wordt er bijna altijd een commissie van een paar procent berekend en heeft u soms ook de pincode die bij uw creditcard hoort nodig. Mocht u deze niet weten, dan kunt u deze opvragen bij uw bank. Bij enkele banken in grote steden kunt u ook contant geld opnemen met een creditcard. Ook kunt u vaak met uw creditcard geld opnemen bij een pinautomaat. Aan het geld opnemen bij een bank of pinautomaat met een creditcard zijn wel hoge kosten verbonden. We adviseren u daarnaast om voorzichtig te zijn met het gebruik van uw creditcard omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. De meest geaccepteerde creditcards zijn van Mastercard en Visa.

Fooien 
In India is het gebruikelijk om fooien (baksheesh) te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Misschien wat vreemd voor ons, maar een klein extraatje beloven om een bepaalde service te krijgen is ook heel gewoon. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening. Soms wordt er 10% tax en 10% service charge aan de rekening toegevoegd.

Afdingen 
Het is in India de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten, vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Maar ga nooit afdingen als u het toch niet gaat kopen, dit wordt niet gewaardeerd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en riksja’s (fietstaxi), is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in India 3,5 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de wintertijd ingaat, komt hier nog een uurtje bij.

Elektriciteit

India heeft over het algemeen een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnetwerk, hoewel stroomstoringen regelmatig voorkomen. Het voltage is meestal 220/240 volt maar 110/120 komt ook voor. Het is altijd handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema of online bij Bol.com .

Beste reistijd

In het grootste deel van India heerst een tropische regenklimaat met maar liefst zeven klimaatzones. De temperaturen schommelen tussen de 20 en 34 graden, afhankelijk van het seizoen en regio. In de bergen kan het bijvoorbeeld flink koud zijn in de winter, in de woestijn is het zomers enorm heet en in het zuiden is de temperatuur het hele jaar door vrij stabiel rond de 30 graden.. Het is van groot belang dat u bij een eventuele reis naar India goed te kijken in welk seizoen u wilt gaan. Globaal heeft India 3 seizoenen. Het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen (moesson) van half juni tot september. De zuidwest kust en het noordoosten (3000 mm regenval per jaar) kennen de meeste regenval en in de Tharwoestijn blijft het meest droog (slechts 50mm regenval per jaar).

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.