Rama Tours

Vakantie Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van het grote eiland Borneo en wordt door toeristen nog weinig bezocht. En dat is geheel onterecht, want dit eiland heeft zowel qua natuur als cultuur erg veel te bieden! Kalimantan staat vooral bekend om haar prachtige flora en fauna en de inheemse Dayak stammen. Het bergachtige binnenland is vrijwel uitsluitend toegankelijk over het water van grote rivieren als de Kapuas, de Kayan, de Mahakam, de Barito en de Kahayan; aan de benedenloop veelal met grote boten, aan de bovenloop, vanwege de vele stroomversnellingen, alleen met een motorprauw. Het binnenland heeft nog tropisch oerbos met veel bijzonder planten en dieren, als orang oetans, gordeldieren, tapirs,  kleine olifanten en neushoornvogels. De brede lage kusten worden gebruikt voor bosbouw en de aanleg van palmolie plantages, maar de eilandjes voor de kust zijn in veel gevallen nog maagdelijk te noemen en bieden de reiziger het echte bounty-eiland gevoel en een waanzinnig mooie onderwaterwereld.

Landkaart Kalimantan

Het échte Borneo

Borneo is het op drie na grootste eiland te wereld. Behalve Indonesië maken ook Maleisië en Brunei deel uit van dit gigantische eiland. Het grootste en meest ongerepte deel behoort echter tot Indonesië en is voor ons toch het echte Borneo!

Ondanks de massale houtkamp is een groot deel van dit dunbevolkte eiland gelukkig nog begroeid met primair tropisch regenwoud waar zeldzame dieren leven zoals orang utans, honingberen, neushoorns en neusapen. Aan de brede rivieren in het binnenland leven verschillende Dayak stammen, in vroeger tijden beruchte koppensnellers, maar nu een vreedzaam en vriendelijk volk.

Kalimantan kent vele nationale parken waar je de dieren van dichtbij kunt bekijken. Een van de bekendste is Tanjung Puting, waar u met enig geluk neusapen, slangen, krokodillen en andere zeldzame dieren die aan de rivieren leven kunt spotten vanaf een klotok (lokale houseboat). Ook gaat u af en toe aan land en wandelt door de jungle naar de plekken waar u orang utans kunt tegenkomen. Een unieke ervaring die u uw hele leven zal bijblijven!

In de kuststreken liggen uitgestrekte mangrovebossen en meerdere interessante steden, waarvan u vooral Banjarmasin, ook wel het Venetië van Azië genoemd, absoluut niet mag missen.

De paradijselijke Derawan eilanden voor de noordoostkust zijn omzoomd met mooie stranden en spectaculaire duikplekken. Vooral Derawan, Maratua en Sangalaki zijn ware paradijsjes, met prachtige stranden, azuurblauw water en onaangetast koraal. Rond Sangalaki zwemmen bijna het gehele jaar grote manta roggen waarover u zich al snorkelend of duikend van dichtbij kunt verbazen. Elke nacht leggen reuzenschildpadden hun eieren op het strand van dit afgelegen natuurreservaat, waar slechts één resort is en verder geen mensen mogen wonen. Dit bounty-paradijsje vormt het perfecte sluitstuk van een reis door het ongerepte Kalimantan.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Joshua van Gaal
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor Indonesië een visum nodig. U kunt dit bij aankomst kopen voor IDR 500.000 per persoon, of het van tevoren online aanvragen (een zogeheten e-visum). Dit visum geldt alleen voor reizen met een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen en bij binnenkomst op en vertrek van een groot aantal luchthavens. Blijft u langer dan 30 dagen in Indonesië, dan dient u voorafgaand aan uw reis in Nederland een visum aan te vragen. U kunt een visum aanvragen bij de VisumCentrale, of direct bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Vaccinaties

Voor Indonesië zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden kan er aangeraden worden malaria tabletten te slikken. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat.

U kunt ook informatie inwinnen via de websites http://www.gezondopreis.nl/ en https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.

Kleding

Wij adviseren u met name dunne katoenen kleding mee te nemen vanwege het tropische klimaat in Indonesië. Voor Indonesiërs is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Neem in ieder geval ook een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële en religieuze bijeenkomst). Een windjack of trui is nodig voor de hoger gelegen gebieden. Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. Een paraplu tegen de regen of tegen de zon is ook geen overbodige luxe. Wat betreft de schoenen raden we aan naast goed zittende schoenen en slippers ook goede en stevige (wandel)schoenen met een goede profielzool mee te nemen wanneer u een trekking gaat maken.

Sommige plaatsen kunnen redelijk streng Islamitisch zijn, waardoor wij u adviseren om in deze omgeving niet te blote en te korte kleding te dragen. Bij het bezoeken van religieuze plaatsen zoals moskeeën en tempels moeten uw schouders en benen bedekt zijn.

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. De taal is een mengelmoes van vele andere talen, waaronder Chinees, Nederlands, Portugees en voornamelijk Maleis. Daarnaast kent het land meer dan 300 dialecten, waarvan Javaans het meest wordt gesproken. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt bovendien nog een beetje Nederlands. De jongere generatie spreekt overigens steeds meer Engels. Op scholen wordt Engelse les steeds meer gehandhaafd.

Telefonie & internet

In Indonesië kunt u tegenwoordig vanuit de meeste hotels met een satelliettelefoon bellen met het thuisfront. Houdt er wel rekening mee het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Het is ook mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon zijn in dit geval lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart.

Tegenwoordig kunt u in grote, luxere hotels gebruik maken van het draadloos internet. Bij de receptie kunt u eventueel vragen naar de inloggegevens. In sommige gevallen vragen zij hiervoor een kleine vergoeding.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Jakarta of het Indonesische consulaat op Bali. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid

De munteenheid van Indonesië is de Rupiah (RP). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren rond de 15.000 Rupiah voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Rupiah. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.

Pinnen

U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het in de meeste bestemmingen binnen Indonesië niet persé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in de grote steden. In de meeste gevallen kunt u tot 1 miljoen Rupiah pinnen. In sommige plaatsen is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u aan om voldoende geld op zak te hebben. Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.

In een aantal afgelegen en onderontwikkelde gebieden binnen Indonesië zoals Kalimantan, de Molukken en Papua zijn geldautomaten nog niet zo wijdverspreid als elders in de archipel. U komt de meeste geldautomaten tegen in de grotere plaatsen, maar op het platteland een stuk minder en de automaten die er zijn blijken soms leeg of niet te werken. Wij raden u op deze bestemmingen dan ook aan hier rekening mee te houden en van tevoren in de grote plaatsen voldoende geld op te nemen.

 Credit Card

U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken.

Fooi

In Indonesië is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening. Soms wordt er 15 of 21% tax en service kosten aan de rekening toegevoegd.

Afdingen

Het is in Indonesië de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten (vooral op markten en pasar malams). Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

Kalimantan is als enige Indonesische provincie opgedeeld in twee tijdzones. Tussen het zuidwestelijke gedeelte van Kalimantan en Nederland zit een tijdsverschil van vijf tot zes uur. In Kalimantan wordt alleen de zomertijd gehanteerd. Hierdoor is het tijdsverschil in de zomer vijf uur en in de wintertijd zes uur. Het noordoostelijke gedeelte van Kalimantan loopt hierop nog een extra uur voor, met respectievelijk zes en zeven uur tijdsverschil met onze zomer- en wintertijd.

Elektriciteit

Alle hotels beschikken over een netspanning van 110 of 220 volt. Stroomstoringen treden in het verre oosten vaker op dan bij ons. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB, Kijkshop en Hema.

Beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. De temperatuur ligt tussen de 25 en de 35 graden. In de hogere gebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen.

Kort gezegd kent het land slechts twee seizoenen: het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. Het droge seizoen is meestal van april tot en met oktober (met uitzondering van de Molukken waar de droge periode juist van november t/m maart is). Deze periode wordt gezien als beste reistijd met veel zonuren en relatief weinig regen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur. Hoe meer u naar het oosten en zuiden van Indonesië reist, des te langer het droge seizoen.

Het regenseizoen is meestal van november tot en met maart. Op verschillende eilanden kan er in deze periode op sommige dagen behoorlijk wat regen vallen. Tevens heerst er een hoge(re) luchtvochtigheid. Desondanks kan er in deze periode goed gereisd worden. U geniet van aangename temperaturen en de natuur is, dankzij de regen, vaak erg mooi.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.