Dayaks van Kalimantan
De oorspronkelijk bevolking van Kalimantan, die voornamelijk buiten de steden en in het binnenland woont, zijn de Dayaks. Zij leven of leefden in grote familiehuizen volgens hun traditionele leefwijze met unieke kunst, tatoeages, gebruiksvoorwerpen versierd met veelkleurige kralen.
Achter de verzamelnaam Dayak gaat een groot aantal volken en etnische groepen schuil waarvan de Penan, Klemantan, Kenyah, Kayan, Murut en de Iban de bekendste zijn. Sommige groepen zoals de Penan zijn nog nomadisch en trekken door de jungle. Deze stammen krijgen het steeds moelijker omdat hun leefomgeving wordt aangetast. De meeste nog bestaande stammen wonen echter in gemeenschapsverband (clan) in lange huizen op palen langs de rivier, de zogenoemde ‘longhouses’. Iedere familie heeft zijn eigen gedeelte in het huis en de leider van de clan woont in het centrale gedeelte. De ruimte onder het huis wordt gebruikt als veestal.
De Dayaks stonden in het verleden bekend als koppensnellers. Het koppensnellen vond plaats bij bepaalde ceremonies zoals bij bruiloften, begrafenissen, oogst, bouw van huizen etc, maar ook als offer om de goden te vriend te houden. Met het koppensnellen bewezen de mannen hun moed en verkregen daardoor meer status en aanzien. Dit uitte zich in het dragen van speciale tatoeages en sieraden. De tatoeages en sieraden bestaan nog steeds; het koppensnellen uiteraard niet meer.
De Dayaks trekken steeds meer naar de stad en hun dorpjes worden allengs minder authentiek: Ook zij gaan voor het “grote geld” van de palmolie-industrie. Zo waren een paar jaar geleden de inwoners van het bekende dorpje Tanjung Isuy nog enthousiast om traditionele dansen voor toeristen uit te voeren, tegenwoordig zijn de dansvoorstellingen grotendeels voorbij en rijdt de jongere generatie in auto’s gekocht van het geld dat ze bij de palmolie-bazen verdienen. Steeds meer dorpen gaan op deze manier voor de bijl. Als u echt de authentieke Dayak-dorpen wilt bezichtigen, moet u tegenwoordig vrij diep de binnenlanden ingaan.