Rama Tours

Vakantie Cambodja

Het koninkrijk Cambodja is bij de meesten vooral bekend om het gigantische tempelcomplex van Angkor, dat tot één van de zeven moderne wereldwonderen behoort en onbetwist de grootste toeristische trekpleister van het land is. De gemiddelde bezoeker heeft minstens een aantal dagen nodig om alle indrukwekkende tempels te bezoeken. De bijzonderste tempels en bouwwerken zijn onder andere de met jungle overwoekerde Ta Prohm tempel, de Bayontempel met honderden lachende boeddha’s, het 300 meter lange sierlijk gedecoreerde Olifantenterras en uiteraard de beroemdste tempel van allemaal, de karakteristieke Angkor Wat. Het stadje Siem Reap, dat als uitvalsbasis geldt voor een bezoek aan de tempels, is bovendien erg gezellig en kent een levendige avondmarkt, bruisende pub street en vele winkeltjes en marktjes waar prachtige souvenirs worden verkocht. Het is een prima plek om een paar dagen door te brengen. Bovendien is het platteland rondom Siem Reap uitstekend per fiets te verkennen en op het dichtbijgelegen Tonle Sapmeer maakt u tijdens een boottochtje kennis met het dagelijks leven van de Cambodjanen die in de drijvende dorpen wonen. Maar naast de tempels en het stadje Siem Reap, heeft Cambodja nog veel meer te bieden en omdat het land een stuk minder groot is dan de buurlanden Vietnam, Thailand en Laos, is het de perfecte bestemming om in een korte tijd veel te zien. Schitterende natuur, interessante steden zoals de hoofdstad Phnom Penh en de provinciestad Battambang, traditionele stammen en authentieke dorpjes in de dunbevolkte provincies Ratanakiri en Mondulkiri, idyllische bounty-eilandjes zoals Koh Rong en Koh Rong Samloem en de majestueuze Mekongrivier die het land doorkruist. Het land heeft een rijke maar weerzinwekkende en veelbewogen geschiedenis die diepe sporen heeft achtergelaten en de Khmer, de grootste bevolkingsgroep, bestuurden ooit een machtig rijk dat grote invloed had op de regio. Kortom, een prachtige en veelzijdige bestemming met een zeer vriendelijke bevolking.

Landkaart Cambodja

Cambodja: Land van de Khmer

Cambodja heeft vele oorlogen gekend, waardoor toeristen het land lange tijd hebben gemeden. Het dieptepunt hierin was het schrikbewind van de Rode Khmer tussen onder leiding van Pol Pot. Deze periode duurde vier jaar waarin ruim twee miljoen Cambodjanen zijn omgekomen, een kwart van de bevolking destijds. Nog steeds zijn de diepe sporen die deze burgeroorlog heeft achtergelaten voelbaar in het dagelijkse leven. Gelukkig is de stabiliteit sinds geruime tijd weer teruggekeerd en is Cambodja een prachtige en zeer veelzijdige vakantiebestemming geworden.

Vrijwel alle Cambodjanen hangen het boeddhisme aan en dan wel de zogenoemde theravada-variant. Dit is de oudste en oorspronkelijke stroming in het boeddhisme. Meditatie, moreel gedrag en wijsheid worden als de belangrijkste onderdelen gezien voor het pad naar verlichting.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Kees van Niejenhuis
General Manager
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor een reis naar Cambodja is een visum noodzakelijk. Dit visum kunt u bij aankomst verkrijgen op de internationale luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville en bij vrijwel alle grensposten. Dit visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen en kost tussen de 30 en 35 USD per persoon (alleen contant te betalen). U dient hiervoor ter plekke een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over twee recente pasfoto’s. Uw visum kunt u ook te allen tijde voor vertrek aanvragen bij de Cambodjaanse ambassade in Brussel. Ook is het mogelijk om online een e-visum aan te vragen op https://www.evisa.gov.kh/. Dit e-visum kost 30 USD plus 6 USD administratiekosten. Let wel, het visum dat u online kunt aanvragen is alleen geldig bij aankomst op de internationale luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville en bij slechts een aantal grensposten. Bij welke grensposten het e-visum wordt geaccepteerd verandert regelmatig en kunt u nakijken op de website waar u het e-visum aan kunt vragen.

Vaccinaties

Voor Cambodja zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Cambodja alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Cambodja binnenkomt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In sommige gebieden komt de malariamug voor en afhankelijk van uw route, kan het advies zijn om malariatabletten te slikken. Malariamuggen steken voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. De kans op muggenbeten wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties navraag te doen. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. U kunt ook informatie inwinnen via de website: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.

Kleding

Voor Cambodja adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de bergen kan het ’s avonds en ’s nachts wat afkoelen, dan is het prettig om een vestje en een lange broek bij u te hebben. Ook shirts met lange mouwen en broeken zijn aan te raden voor de avond in verband met de aanwezigheid van muggen. Voor Cambodjanen is bedekte kleding de norm. U zult merken dat het erg gewaardeerd wordt, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie of langer mee te nemen, dan zit u meestal goed. In tempelcomplexen gelden vaak iets striktere kledingvoorschriften. Neem voor de zekerheid een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, een officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal twee nachten verblijft.

Taal

De officiële taal van Cambodja is het Khmer. Ruim 90 % van de bevolking spreekt deze taal. Het Khmer behoort tot de Austro-Aziatische talen en is voor ons niet leesbaar. Het schrift komt uit Zuid India en heeft invloeden uit het Sanskriet en Pali. In de toeristische gebieden is Engels vaak de voertaal en kunt u zich goed verstaanbaar maken. De oudere generatie in Cambodja spreekt dikwijls ook nog Frans, wat terugvoert naar de Frans-koloniale tijd.

Telefonie & internet

In Cambodja kunt vanuit de meeste hotels bellen met het thuisfront. Houd er wel rekening mee dat het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Vrijwel alle hotels beschikken echter over gratis wifi waarmee u via WhatsApp, FaceTime of Skype kunt (video)bellen. Als u beschikt over een simlockvrije telefoon, is het ook mogelijk om ter plaatse een simkaart aan te schaffen. Voor een paar euro heeft u een prepaid simkaart waarmee u gebruik kunt maken van mobiel internet. In sommige gevallen kunt u ook via uw provider in Nederland een zogenaamde ‘buitenlandbundel’ kopen waarmee u voordeliger dan het gebruikelijke tarief kunt bellen en internetten in het buitenland. Informeer hiernaar bij uw provider. Op de meeste (toeristische) plekken in Cambodja zijn internetcafés te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet en vaak ook voordelig kunt bellen met een vast toestel. Ook kunt u in vrijwel alle restaurants en cafés gebruik maken van gratis wifi als u er iets besteld. Voor heel Cambodja geldt, maar vooral in de landelijke en afgelegen gebieden, dat de internetverbindingen en het bereik niet altijd even goed zijn. Echter, Cambodja ontwikkelt zich op dit gebied in een rap tempo en de verbindingen worden steeds beter.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig te zijn en moet voldoende lege pagina’s hebben. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok (de ambassade voor Cambodja wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade in Thailand).  Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen en contact op te nemen met uw reisverzekering. Vaak zijn extra kosten die u maakt in het geval van een gestolen of verloren paspoort gedekt.

Geldzaken

Munteenheid
De munteenheid van Cambodja is de Cambodjaanse Riel (KHR), maar in de praktijk wordt vooral de Amerikaanse dollar gebruikt en krijgt u alleen het kleinste wisselgeld in Riel terug. Dit klinkt ingewikkeld, maar u zult zien dat het zich eigenlijk vanzelf wijst. Voor actuele informatie over wisselkoersen voor zowel de Amerikaanse dollar of de Riel, verwijzen wij u naar de website www.xe.com . Voor zowel de dollars als de Riel geldt dat het handig is om altijd wat kleinere coupures bij u te hebben voor fooitjes of kleinere uitgaven. Die Riel die u overhoudt kunt u in het buitenland niet meer omwisselen. Wij adviseren u daarom om er voor te zorgen dat u de laatste dagen zo veel mogelijk met Riel betaalt. Het is ook bijna altijd mogelijk om een bedrag voor een gedeelte met Amerikaanse dollars en een gedeelte met Riel te betalen.

Pinnen
U kunt vrijwel overal pinautomaten vinden, behalve in de wat afgelegen gebieden. Let op: de automaten geven alleen Amerikaanse dollars uit, geen Riel. Bij de meeste banken is het maximale bedrag dat u kunt pinnen 500 USD per keer en wordt er bijna altijd 5 USD transactiekosten berekend bovenop de kosten die door uw Nederlandse bank in rekening worden gebracht. Het is daarom dus voordeliger om af en toe een wat groter bedrag te pinnen dan steeds kleine bedragen uit de automaat op te nemen. Zorg ook dat u bankpas ‘aan’ staat voor pinnen buiten Europa. Dit kunt u vaak in uw online bankomgeving regelen. Alleen in de luxere hotels, restaurants en souvenirwinkels kunt u soms ook betalen met uw pinpas. Voor het geval dat u pinpas onverhoopt toch niet werkt of er geen (werkende) pinautomaat te vinden is, raden wij aan om ook wat contant geld mee te nemen. Over het algemeen kunt u euro’s in de grotere steden en toeristische gebieden vrij makkelijk wisselen.

Creditcards
Creditcards worden over het algemeen alleen in de grotere en luxere hotels, restaurants en warenhuizen  geaccepteerd. Wel wordt er bijna altijd een commissie van een paar procent berekend en heeft u soms ook de pincode die bij uw creditcard hoort nodig. Mocht u deze niet weten, dan kunt u deze opvragen bij uw bank. Bij enkele banken in grote steden kunt u ook contant geld opnemen met een creditcard. Ook kunt u vaak met uw creditcard geld opnemen bij een pinautomaat. Aan het geld opnemen bij een bank of pinautomaat met een creditcard zijn wel hoge kosten verbonden. We adviseren u daarnaast om voorzichtig te zijn met het gebruik van uw creditcard omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. De meest geaccepteerde creditcards zijn van Mastercard en Visa.

Fooien
In Cambodja is het tegenwoordig steeds vaker gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. In de (duurdere) restaurants is het gebruikelijk om een fooi van zo’n 10% van de rekening te geven. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen.

Afdingen
Het is in Cambodja de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten, vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuktuks (motortaxi), is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Cambodja vijf uur later dan in Nederland, in onze wintertijd zes uur. Cambodja bevindt zich in dezelfde tijdszone als de omliggende landen Vietnam, Laos en Thailand, maar in China en Maleisië is het een uur later.

Elektriciteit

Cambodja heeft over het algemeen een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnetwerk, hoewel in de meer landelijke gebieden en op de eilanden stroomstoringen regelmatig voorkomen. Het voltage is meestal 220 volt, maar de stopcontacten zijn niet hetzelfde als bij ons. Daarom is het handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema of online op Bol.com.

Beste reistijd

Klimatologisch is Cambodja in te delen in drie seizoenen, namelijk het droge seizoen, het hete seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen van oktober tot en met februari is wellicht de meest aangename periode om naar Cambodja te reizen. Het is over het algemeen droog en de temperaturen liggen rond de 26 tot 29 graden Celsius. Eind februari beginnen de temperaturen al fors op te lopen en maart, april en begin mei zijn over het algemeen zeer heet. Na deze hete periode brengt de moesson enigszins verkoeling, maar uiteraard ook veel regen met zich mee. De zwaarste regens vallen meestal in juli en augustus. Het betekent niet dat het de hele dag door regent. Vaak zijn het dagelijks hevige maar korte buien. En daar tegenover staat dat het landschap wel heel mooi en groen wordt en de rivieren (en watervallen!) voller en spectaculairder worden.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.