Rama Tours
Siem Reap, Angkor Wat tempels | Rama Tours
Siem Reap, Angkor Wat tempels

In het noordwesten van Cambodja ligt de populairste toeristenbestemming van het land: Siem Reap. Het is echter niet Siem Reap zelf waarvoor toeristen massaal naar het stadje komen, maar de nabijgelegen wereldberoemde tempels van Angkor. Dit gigantische tempelcomplex, dat in de 12e eeuw het kloppend hart was van een machtig Khmer-rijk, ligt even buiten Siem Reap en dat maakt het stadje de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Het absolute hoogtepunt van het tempelcomplex is ongetwijfeld de karakteristieke Angkor Wat. Deze bijzondere tempel is voor de Cambodjanen inmiddels zo belangrijk dat hij sinds halverwege de 19e eeuw het nationale symbool is en tegenwoordig ook op de vlag van het land staat. Voor een bezoek aan de vele imposante tempels op de enorme vlakte van Angkor is een tuktuk het meest voor de hand liggende vervoersmiddel. Meestal begint een dagtocht voor dag en dauw, zodat u van de magische zonsopkomst over de tempels kunt genieten. Naast de Angkor Wat zijn de met jungle overgroeide Ta Prohm, de vele lachende boeddha’s op de Bayon tempel en het olifantenterras wat ons betreft de hoogtepunten. Er zijn echter zoveel tempels dat de meeste bezoekers meerdere dagen uittrekken om een goede indruk te krijgen van al het moois. Behalve de tempels van Angkor, liggen er in de omgeving van Siem Reap ook andere religieuze bouwwerken en tempels die zeer de moeite waard om te bezoeken. Bijvoorbeeld de Banteay Srei tempel met fraaie wandversieringen en gedetailleerde reliëfs op zo’n 30 kilometer van Siem Reap.

Ook in en rondom Siem Reap zelf valt er meer te ontdekken en te beleven dan alleen de indrukwekkende tempels. Het gemoedelijke stadje ligt midden op het platteland en aan het enorme Tonle Sapmeer waar u vele drijvende dorpen vindt. Het is erg leuk om een ochtend of middag een fiets te huren en er op uit te trekken en kennis te maken met het leven van de lokale bevolking. Of maak een georganiseerde dagtocht naar dorpjes in de omgeving en voor een tochtje over het meer. Ook heeft Siem Reap een gezellig en levendig centrum waar u ’s avonds lekker over de night market kunt struinen en lokale delicatessen kunt proberen bij een van de vele eetstalletjes. Overdag is ‘the old market’ een goede plek om souvenirs te kopen en rond te kijken. Een andere bijzondere plek om souvenirs te kopen is bij ‘Artisans Angkor’. Deze winkel is onderdeel van ‘Les Chantiers Écoles’ waar jongeren oude en traditionele ambachten leren. In de winkel worden de creaties van de jonge ambachtslieden verkocht en er worden ook dagelijks rondleidingen over traditionele ambachten gegeven.

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Battambang | Rama Tours
Battambang

Battambang is de tweede stad van Cambodja, maar in tegenstelling tot de drukke hoofdstad Phnom Penh, een oase van rust. Het landelijk gelegen provinciestadje, in het westen van Cambodja, ademt nog de sfeer van de Frans koloniale periode. Het centrum van de stad is het gebied rondom de centrale markt die in een indrukwekkend art-decogebouw is gevestigd. Een bezoekje aan de markt is zeker de moeite waard en u kunt er werkelijk van alles kopen. Ook een wandeling door de straatjes rondom de markt en langs de rivier, waaraan prachtige koloniale gebouwen en pittoreske Franse huisjes liggen, is zeer aan te raden. Verder zijn er in Battambang zelf, op een paar tempels na, niet heel veel bezienswaardigheden. Maar volgens velen is dat juist de grote charme. Hier maakt u kennis met het echte Cambodjaanse leven en de vriendelijke bevolking.

De omgeving van Battambang geeft een goede indruk van het Cambodjaanse plattelandsleven.  Met de auto of tuk tuk rijdt u door pittoreske boerendorpjes en groene rijstvelden en bezoekt u verschillende tempels. Ook kunt u hier een ritje maken met de bijzondere bamboetrein. Alles ligt er nu vreedzaam bij, maar ook hier zijn de sporen van het wrede Rode Khmer-bewind nog altijd zichtbaar. Tijdens de meeste tourtjes maakt u ook een stop bij de huiveringwekkende ‘Killing Cave’ waar (dood)gemartelde mensen ingeworpen werden. Vlakbij deze grot ligt de ‘Bat Cave’ waar zich rond zonsondergang een bijzonder schouwspel afspeelt als duizenden vleermuizen uit de grot komen vliegen.

Het leuke en bijzondere aan Battambang is dat u de stad, met uitzondering van het droge seizoen, per boot kunt bereiken vanuit Siem Reap (en vice versa). De boottocht is niet de meest comfortabele en kan soms wel 10 uur duren, maar het is wel een hele bijzondere en absoluut de mooiste van Cambodja. U vaart door prachtige natuur en komt langs talloze authentieke dorpjes waar u het lokale leven kunt aanschouwen. Ook vaart u over het gigantische Tonle Sap meer waar vele drijvende dorpen en paalhuisdorpjes in liggen.

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Kep (Krong Keb) | Rama Tours
Kep (Krong Keb)

Ten tijden van de Franse overheersing was Kep dé badplaats waar vooraanstaande Cambodjanen en Fransen het weekend of hun vakantie vierden. Zij bouwden hier luxueuze koloniale villa’s die er sinds de tijd van de Khmer Rouge verlaten bij staan en slechts stille getuigen zijn van een rijk verleden. Gelukkig weten steeds meer toeristen Kep weer te vinden en wordt er de laatste jaren flink geïnvesteerd en worden steeds meer vervallen gebouwen in oude staat hersteld. Ook zijn er steeds meer plekken waar zandstrandjes worden gecreëerd. Want Kep mag dan wel aan de kust liggen, lange brede stranden vindt men hier niet. Het is vooral een rustig en gezellig vissersplaatsje waar u kennis kunt maken met het dagelijks leven van de Cambodjanen.

Het hoogtepunt van een verblijf in Kep is een bezoekje aan de beroemde krabmarkt. U kijkt hier uw ogen uit! De markt ligt pal aan zee en wordt omringd door gezellige (vis)restaurantjes waar de lekkerste verse visgerechten worden geserveerd. De restaurantjes kijken uit over de Golf van Thailand en aan het eind van de middag geniet u hier niet alleen van een heerlijke maaltijd, maar ook van een spectaculaire zonsondergang. Het is ook leuk om een fiets te huren en een tochtje te maken door de rustige straten van Kep of langs de kust. Sportievelingen kunnen vlakbij Kep het nationale park bezoeken waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden en waar zich een uitkijkpunt bevindt met schitterende uitzicht over Kep en de kust.

In het charmante Kep zijn het niet zozeer de beroemde tempels of andere bezienswaardigheden die een bezoek aan dit stadje zo aantrekkelijk maken, maar gaat het vooral om de prachtige ligging, de mooie omgeving en de relaxte sfeer.

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Kratie en Koh Trong | Rama Tours
Kratie en Koh Trong

Op zo’n vijf uur rijden ten noordoosten van Phnom Penh ligt aan de oostelijke oever van de Mekongrivier het ietwat slaperige provinciehoofdstadje Kratie. De route vanuit Phnom Penh gaat dwars door het binnenland van Cambodja en onderweg passeert u uitgestrekte rubberplantages en typische dorpjes. Anders dan veel andere dorpen en steden in Cambodja, is Kratie tijdens de oorlogen niet erg aangetast en zijn verschillende Frans koloniale huizen en huizen in de traditionele Khmer-bouwstijl, uitstekend bewaard gebleven. Een bezoekje aan de kleurrijke en levendige markt en de 100 Columns Pagoda zijn zeker aan te raden. Aan het einde van de middag verzamelen locals en bezoekers zich vaak op de oever van de rivier. Hier geniet u, onder het genot van een hapje of een drankje dat u bij een van de vele stalletjes kunt verkrijgen, van een schitterende zonsondergang over de rivier en het Cambodjaanse land. Toeristen komen echter vooral naar Kratie om een glimp op te vangen van de bijzondere Irrawaddydolfijn. De soort wordt met uitsterven bedreigd en komt nog maar op een paar plekken ter wereld, voornamelijk in Azië, in het wild voor. Vanuit Kratie is het mogelijk om tochtjes over de rivier te maken en met wat geluk deze zeldzame wezens te spotten.

Tegenover Kratie, ligt in het midden van de majestueuze Mekong, het eilandje Koh Trong. Het is gemakkelijk binnen een paar minuten per boot vanuit Kratie te bereiken en is eigenlijk een enorme zandbank waar een aantal typische houten huisjes op staat met her en der een tempel en daartussenin vooral landbouwgrond waarop fruit en rijst verbouwd wordt. En hoewel Kratie zelf al erg rustig is, zeker vergeleken met het drukke Phnom Penh, is Koh Trong nog rustiger en de perfecte plek om kennis te maken met het plattelandsleven. Rondom het eiland loopt een betonnen pad van zo’n negen kilometer dat perfect geschikt is om een rondje om het eiland te fietsen. Onderweg maakt u kennis met de uiterst vriendelijke bewoners van het eiland en kunt u stoppen om fruit en andere lokale producten te proeven. Aan de zuidwestelijke kant van het eiland ligt een drijvend dorp dat u kunt bezoeken, erg bijzonder om te zien hoe de mensen hier leven op de rivier.

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Mondulkiri | Rama Tours
Mondulkiri

Op bijna een dag rijden van Phnom Penh, in het noordoosten van Cambodja ligt Mondulkiri, één van de meest ongerepte gebieden in Cambodja. Het is de grootste provincie van Cambodja, maar tegelijkertijd de dunbevolktste. Daarnaast wordt de provincie (nog) nauwelijks door toeristen bezocht en zijn de rust en het authentiek karakter haast onaangetast. Doordat Mondulkiri vrij afgelegen ligt, is het wel een flinke en vrij hobbelige rit om er te komen. Het eerste gedeelte van de reis gaat over goede en verharde weg, maar zodra u de hoofdweg af moet, gaat het laatste stuk over slecht onderhouden of onverharde wegen. Maar het is de avontuurlijke reis meer dan waard!

Mondulkiri heeft een schitterend, divers en ongerept landschap: dik beboste heuvels, weelderige jungle, mooie groene dennenbossen, fonkelende meren en hier en daar een dorpje van een traditionele stam. Ook telt de provincie een aantal watervallen waarvan de Busra en de Chrey Tom de bekendste zijn. Een jungletocht is een goede manier om te genieten van de prachtige natuur en om een indruk te krijgen hoe de etnische minderheden in dit gebied leven. Ook is een bezoek aan een olifantenreservaat de moeite waard. Olifanten worden in deze provincie nog veel gebruikt in de bosbouw, als vervoersmiddel of als vermaak voor toeristen. In het olifantenreservaat worden afgedankte olifanten liefdevol verzorgd en kunnen ze genieten van hun oude dag.

De provinciehoofdstad, Sen Monorom, is niet veel meer dan een uit de kluiten gewassen dorp met slechts 10.000 inwoners. Het is een kleine plaats met twee mooie meren, een gezellige plaatselijke markt waar de lokale stammen hun waar verkopen en een handjevol guesthouses, restaurantjes en bars. In het stadje zelf is niet veel te beleven, maar het is een prima uitvalsbasis om deze fascinerende provincie te verkennen. Mondulkiri is dé perfecte bestemming in Cambodja voor natuurliefhebbers en avonturiers!

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Phnom Penh | Rama Tours
Phnom Penh

Phnom Penh is de bedrijvige hoofdstad van Cambodja en ligt op het punt waar de Tonle Sap rivier en de machtige Mekong samenkomen. Het is een typische Aziatische miljoenenstad met toeterende auto’s en motoren, lawaaierige tuktuks en luidruchtige marktkooplui die hun waar aan de man proberen te brengen. De gezellige drukte op straat wordt afgewisseld met de rust en stilte op binnenplaatsen van tempels en bij de indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad.

In het centrum van de stad is een bezoek aan het sprookjesachtige Koninklijk Paleis, met op hetzelfde terrein de bijzondere Zilveren Pagode met 5000 zilveren tegels, een absolute aanrader. Vlakbij het paleis ligt het Nationaal Museum, waar een grote collectie beeldhouwwerken van de tempels van Angkor tentoongesteld wordt. De kleurrijke markten, zoals de Russische markt en de centrale markt in een prachtig art-decogebouw en de kleine eetstalletjes met smakelijke lekkernijen langs de kant van de weg vormen het middelpunt in deze gezellige stad. ’s Avonds is het langs de oever van de rivier gezellig vertoeven bij de vele sfeervolle restaurantjes.

Ondanks de charme en gezelligheid van Phnom Penh, zijn sporen van het donkere verleden nog duidelijk aanwezig. In een wijk iets buiten het centrum, bevindt zich het grimmige Tuol Sleng (S21) Genocide Museum. Het gebouw was ooit een school, maar werd tijdens het bewind van de Rode Khmer gebruikt als gevangenis waar onschuldige burgers werden verhoord en gemarteld. Vrijwel alle gevangen verlieten deze verschrikkelijke plek weliswaar levend, maar werden niet vrijgelaten. Zij werden naar de huiveringwekkende Killing Fields even buiten de stad gebracht, waar ze op wrede wijze vermoord werden. Een bezoek aan deze twee ontnuchterende plekken is erg indrukwekkend.

Gelukkig zijn de Cambodjanen een weerbaar volk en hebben ze de stad na het weerzinwekkende regime weer opgebouwd en is Phnom Penh nu een interessante stad vol tegenstellingen die absoluut een bezoek waard is!

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Ratanakiri | Rama Tours
Ratanakiri

Het dichtbeboste Ratanakiri is een provincie in het uiterste noordoosten van Cambodja en grenst aan zowel Vietnam als Laos. De provinciehoofdstad is Ban Lung en hier vindt u ook de meeste faciliteiten voor toeristen en de beste infrastructuur. De rest van de provincie is zeer dunbevolkt en de wegen zijn dan ook een stuk minder geplaveid dan in de rest van Cambodja en vaak nog onverhard. Wees dus voorbereid op wat hobbels in de weg. De provincie staat, net als de aangrenzende provincie Mondulkiri, bekend om zijn natuurschoon en is vooral geliefd bij reizigers die op zoek zijn naar avontuur en natuur.

Ratanakiri is al eeuwenlang het leefgebied van de Khmer Loeu bergstam die in de rest van Cambodja een etnische minderheid vormen. De stam woont in primitieve dorpjes waar het lijkt alsof de tijd stil is blijven staan. De laatste jaren dringen moderne ontwikkelingen echter steeds verder door en langzaamaan verandert de traditionele manier van leven voor de Khmer Loeu en andere volkeren die in dit gebied wonen. Toch blijft het bijzonder om de dorpjes te bezoeken en kennis te maken met het dagelijks leven van de inwoners. Ook vindt u in deze regio bijzondere en unieke begraafplaatsen waar de graven gedecoreerd zijn met kleurrijke en fraaie houten beelden die als ‘bewakers’ van het graf dienen.

Behalve de authentieke dorpen van de diverse stammen, is het adembenemende landschap van Ratanakiri hét hoogtepunt. Geniet hier van de grote variatie aan flora en fauna in het tropische regenwoud, het Yaklom vulkaanmeer, glooiende groene heuvels, kronkelende rivieren, ondoordringbare bossen en kletterende watervallen zoals de Chaa Ong, Kachan en Katien.

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Sihanoukville | Rama Tours
Sihanoukville

Sihanoukville was ooit een slaperig vissersdorpje met een paar hutjes op het strand. Nadat Cambodja onafhankelijk werd van Frankrijk, besloot de overheid Sihanoukville om te toveren tot een belangrijke havenstad. Vanaf eind jaren ’70 ontdekten backpackers en budgettoeristen deze kuststad en groeide Sihanoukville uit tot de populairste strandbestemming van Cambodja. Reizigers kwamen af op de langgerekte parelwitte stranden en de relaxte sfeer en tot een paar jaar geleden was het dé perfecte plek om een reis door Cambodja in stijl af te sluiten. De afgelopen jaren heeft Sihanoukville echter grote veranderingen ondergaan. De stad is ontdekt door Chinese projectontwikkelaars en helaas veranderd in een bouwput waar grote hotels en casino’s als paddenstoelen uit de grond gestampt worden. Dit komt de sfeer van de eens zo gezellige kustplaats niet ten goede. Toch zijn net buiten Sihanoukville nog wat rustige stranden te vinden en ook mooie hotels. Ook blijft Sihanoukville een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en uitstapjes te maken naar de gezellige havenplaatsjes Kep en Kampot of het prachtige Ream National Park. En vlak voor de kust van Sihanoukville liggen de idyllische bounty-eilandjes Koh Rong en Koh Rong Samloem, een uitstekend alternatief waar u helemaal tot rust komt en kunt genieten van zon, zee en strand!

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Takeo | Rama Tours
Takeo

Op weg van Phnom Penh naar Kep, komt u door de provincie Takeo waar een aantal bezienswaardigheden de moeite van een korte stop zeer zeker waard is. Takeo wordt ook wel de wieg van de Khmer-beschaving genoemd, omdat de koninkrijken Funan en Chenla in deze regio lagen. Het gebied is al meer dan 2500 jaar bewoond en opgravingen en overblijfselen uit deze lang vervlogen tijden zijn nog overal zichtbaar.

Neem bijvoorbeeld de boot vanuit het stadje Takeo, naar Phnom Da. Deze 6e-eeuwse tempel ligt op een heuvel ongeveer 20 kilometer ten oosten van het stadje en slechts een paar kilometer van de grens met Vietnam. Het boottochtje duurt ongeveer een uur en gaat over de vele kanalen en riviertjes die de provincie rijk is. Vanaf het water trekt het dagelijks leven van de lokale bevolking op en rondom het water aan u voorbij.

In het uiterste noorden van Takeo en net ten zuiden van Phnom Penh, staat aan de rand van het Tonle Bati meer de kleine maar fraaie Ta Phrom tempel en wat verderop staat bovenop een bergtop het grotere Phnom Chisor tempelcomplex uit de 10e en 11e eeuw. Het is even een klim naar de top (500 treden), maar eenmaal boven wordt u beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving.

Meer informatie rondreis Cambodja »

Lees meer
Koh Rong en Koh Rong Samloem | Rama Tours
Koh Rong en Koh Rong Samloem

Voor de kust van Sihanoukville liggen de paradijselijke en idyllische eilandjes Koh Rong en Koh Rong Samloem.

Lees meer