Rama Tours

Vakantie Laos

Laos is één van de meest bijzondere landen van Zuidoost-Azië en het enige land in Indochina dat niet aan zee grenst. Het is daarnaast met zeven miljoen inwoners ook een zeer dunbevolkt land en megasteden zoals in Vietnam of Thailand bestaan hier niet. In de grootste stad van het land, de hoofdstad Vientiane, wonen minder dan 800.000 mensen. De meerderheid van de bevolking leeft op het platteland en is werkzaam in de agrarische sector. De geschiedenis van Laos is veelbewogen en tijdens de Vietnamoorlog is Laos zoveel gebombardeerd dat het nog steeds de trieste eer toekomt het meest gebombardeerde land ter wereld te zijn. Vooral op het platteland zorgen onontplofte bommen en andere explosieven nog steeds voor veel slachtoffers.

Jarenlang was er sprake van een streng politiek klimaat en was het Laos vrijwel geïsoleerd van de buitenwereld en mochten toeristen het land niet in. De laatste jaren is Laos gelukkig toegankelijker geworden en steeds meer reizigers ontdekken dit fascinerende land. Ondanks de toenemende populariteit is het land een stuk minder toeristisch dan andere landen in Zuidoost-Azië. In het verleden werd Laos, samen met Vietnam en Cambodja Indochina genoemd en vanaf het einde van de 19e eeuw tot en met halverwege de 20e eeuw was dit gebied een Franse kolonie. Op veel plekken is de Franse invloed nog duidelijk te zien. Vooral in het fotogenieke plaatsje Luang Prabang, dat aan de oevers van de machtige Mekong ligt, zijn veel karakteristiek Frans-koloniale gebouwen te vinden in prachtige kleuren en met schattige luiken en uiteraard Franse balkonnetjes. Niet voor niets staat dit stadje op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is bovendien een begin- of eindpunt van een onvergetelijke boottocht over de majestueuze Mekongrivier. De ongerepte natuur, kleurrijke bergstammen, bijzondere boeddhistische tempels en zeer vriendelijke en behulpzame bevolking van Laos staan garant voor een onvergetelijke ontdekkingsreis!

Landkaart Laos

Laos: land van de Mekong

Qua landschap is Laos in drie regio’s onder te verdelen. Het noorden is bergachtig, met schilderachtige dorpjes en dichte bossen. Dit is het leefgebied van de Karen, Hmong en vele andere bergvolkeren. Het centrale gedeelte heeft een heuvelachtig landschap met schitterende valleien en in het zuiden vindt u bergplateaus, koffieplantages, watervallen en een delta van de Mekongrivier.

De Mekong is de belangrijke levensader van Laos. Deze rivier doorkruist het hele land van noord naar zuid en heeft een lengte van maar liefst 1865 kilometer. Uit de vele mooie tempels en kloosters is af te leiden dat het Boeddhisme de belangrijkste godsdienst is. Ondanks de koloniale bezetting door de Fransen, de invloed van de Vietnamoorlog en het communisme is de aanhang voor deze levensbeschouwing nog altijd zeer groot.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Simone Deckers
Managing Director / Eigenaar
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Voor een reis naar Laos is een visum noodzakelijk. Een visum kunt u bij aankomst verkrijgen op de internationale luchthavens van Vientiane, Pakse en Luang Prabang en bij vrijwel alle grensposten. Dit visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen en kost circa 35 USD per persoon (alleen contant te betalen). U dient hiervoor ter plekke een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over een recente pasfoto. Uw visum kunt u ook te allen tijde voor vertrek aanvragen bij de Laotiaanse ambassade in Brussel. Sinds kort kunt u uw visum ook online aanvragen op https://laoevisa.gov.la/index . Let wel, het visum dat u online kunt aanvragen is alleen geldig bij aankomst op de internationale luchthavens van Vientiane, Pakse en Luang Prabang en als u het land binnenkomt via de Thai-Laos Friendship Bridge I (bij Vientiane) of de Thai-Laos Friendship Bridge II (in de provincie Savannakhet ten zuiden van Vientiane). Ook zijn er 15 USD extra administratiekosten bij een online aanvraag.

Vaccinaties

Voor Laos zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Laos alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Laos binnenkomt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. In sommige gebieden komt de malariamug voor en afhankelijk van uw route, kan het advies zijn om malariatabletten te slikken. Malariamuggen steken voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. De kans op muggenbeten wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties navraag te doen. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. U kunt ook informatie inwinnen via de website: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.

Kleding

Voor Laos adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de bergen kan het ’s avonds en ’s nachts wat afkoelen, dan is het prettig om een vestje en een lange broek bij u te hebben. Ook shirts met lange mouwen en broeken zijn aan te raden voor de avond in verband met de aanwezigheid van muggen. Voor Laotianen is bedekte kleding de norm. U zult merken dat het erg gewaardeerd wordt als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie of langer mee te nemen, dan zit u meestal goed. In tempelcomplexen gelden vaak iets striktere kledingvoorschriften. Neem voor de zekerheid een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, een officiële of religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u deze doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal twee nachten verblijft.

Taal

De officiële taal van Laos is het Laotiaans of Lao. De taal is sterk verwant aan het Thai, wat ook in Laos goed begrepen wordt. Veel etnische groepen hebben ook hun eigen taal en volgens schattingen worden er in Laos 85 verschillende talen gesproken. In de toeristische gebieden spreken veel mensen Engels en kunt u zich over het algemeen goed verstaanbaar maken. De oudere generatie in Laos spreekt dikwijls ook nog Frans, wat terugvoert naar de Frans-koloniale tijd.

Telefonie & internet

In Laos kunt vanuit de meeste hotels bellen met het thuisfront. Houd er wel rekening mee dat het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Vrijwel alle hotels beschikken echter over gratis wifi waarmee u via WhatsApp, FaceTime of Skype kunt (video)bellen. Als u beschikt over een simlockvrije telefoon, is het ook mogelijk om ter plaatse een simkaart aan te schaffen. Voor een paar euro heeft u een prepaid simkaart waarmee u gebruik kunt maken van mobiel internet. In sommige gevallen kunt u ook via uw provider in Nederland een zogenaamde ‘buitenlandbundel’ kopen waarmee u voordeliger dan het gebruikelijke tarief kunt bellen en internetten in het buitenland. Informeer hiernaar bij uw provider. Op de meeste (toeristische) plekken in Laos zijn internetcafés te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet en vaak ook voordelig kunt bellen met een vast toestel. Ook kunt u in de meeste restaurants en cafés gebruik maken van gratis wifi als u er iets besteld. Voor heel Laos geldt, maar vooral in de landelijke en afgelegen gebieden, dat de internetverbindingen en het bereik niet altijd even goed zijn. Echter, Laos ontwikkelt zich in een rap tempo en de verbindingen worden steeds beter.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en moet voldoende lege pagina’s hebben. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoek is geraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok (de ambassade voor Laos wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade in Thailand).  Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen en contact op te nemen met uw reisverzekering. Vaak zijn extra kosten die u maakt in het geval van een gestolen of verloren paspoort gedekt.

Geldzaken

Munteenheid
De munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip (LAK). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren rond de 10.000 Kip voor 1 euro. Voor actuele informatie over wisselkoersen verwijzen wij u naar de website www.xe.com . Er zijn biljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 en 500 Kip. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. U kunt kleinere coupures van 100, 50, 20, 10 of 1 Kip tegenkomen, maar deze worden vrijwel nooit meer gebruikt. De Kip die u overhoudt kunt u in het buitenland niet meer omwisselen. Wij adviseren u daarom de laatste dagen niet al te veel geld meer op te nemen of uw overgebleven Kip om te wisselen voor u het land verlaat. In de toeristische gebieden wordt vaak ook de Amerikaanse dollar geaccepteerd en heel af en toe zelfs de euro. Langs de Thaise en Vietnamese grens worden respectievelijk ook de Thaise Baht en Vietnamese Dong geaccepteerd.

Pinnen
Lange tijd was pinnen in Laos een behoorlijke uitdaging voor buitenlanders. Tegenwoordig is dit gelukkig een stuk makkelijker geworden, vooral door het toegenomen toerisme en de algemene ontwikkeling van het land. In de grotere steden en toeristische bestemmingen zoals Vientiane, Luang Prabang en Vang Vieng kunt u relatief makkelijk een werkende pinautomaat vinden. Buiten deze steden en gebieden kan het een stuk lastiger zijn, zorg er dus voor dat u genoeg contant geld heeft als u de binnenlanden gaat bezoeken. Bij de meeste banken is het maximale bedrag dat u kunt pinnen één miljoen Kip en wordt er een klein bedrag aan transactiekosten berekend bovenop de kosten die door uw Nederlandse bank in rekening worden gebracht. Het is verstandig om voor de zekerheid Amerikaanse dollars of euro’s mee te nemen, die u kunt omwisselen als er geen werkende pinautomaat voor handen is. Zorg ook dat u bankpas ‘aan’ staat voor pinnen buiten Europa. Dit kunt u vaak in uw online bankomgeving regelen. Alleen in de luxere hotels, restaurants en souvenirwinkels kunt u soms ook betalen met uw pinpas.

Creditcards
Creditcards worden over het algemeen alleen in de luxere hotels, restaurants en souvenirwinkels  geaccepteerd. Wel wordt er bijna altijd een commissie van een paar procent berekend en heeft u soms ook de pincode die bij uw creditcard hoort nodig. Mocht u deze niet weten, dan kunt u deze opvragen bij uw bank. Bij enkele banken in Vientiane kunt u ook contant geld opnemen met een creditcard. Ook kunt u vaak met uw creditcard geld opnemen bij een pinautomaat. Aan het geld opnemen bij een bank of pinautomaat met een creditcard zijn wel hoge kosten verbonden. We adviseren u daarnaast om voorzichtig te zijn met het gebruik van uw creditcard omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt.

Fooien
In Laos is het tegenwoordig steeds vaker gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. In de (duurdere) restaurants is het gebruikelijk om een fooi van zo’n 10% van de rekening te geven. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen.

Afdingen
Het is in Laos de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten, vooral op markten en in lokale winkels. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuktuks (motortaxi), is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Laos vijf uur later dan in Nederland, in onze wintertijd zes uur. Laos bevindt zich in dezelfde tijdszone als de omliggende landen Vietnam, Cambodja en Thailand, maar in China en Maleisië is het een uur later.

Elektriciteit

Laos heeft over het algemeen een redelijk betrouwbaar elektriciteitsnetwerk, hoewel in de meer landelijke gebieden stroomstoringen regelmatig voorkomen. Het voltage is meestal 220 volt, maar de stopcontacten zijn niet hetzelfde als bij ons. Daarom is het handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema of online op Bol.com.

Beste reistijd

Klimatologisch is Laos in te delen in drie seizoenen, namelijk het droge seizoen, het hete seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen van oktober tot en met februari is wellicht de meest aangename periode om naar Laos te reizen. Het is over het algemeen droog en de temperaturen liggen rond de 26 tot 29 graden Celsius. Eind februari beginnen de temperaturen al fors op te lopen en maart, april en begin mei zijn over het algemeen zeer heet. Na deze hete periode brengt de moesson enigszins verkoeling, maar uiteraard ook veel regen met zich mee. De zwaarste regens vallen meestal in juli en augustus. Het betekent niet dat het de hele dag door regent. Vaak zijn het dagelijks hevige maar korte buien. En daar tegenover staat dat het landschap wel heel mooi en groen wordt en de rivieren (en watervallen!) voller en spectaculairder worden.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.