Rama Tours

Vakantie Maleisië

Maleisië ligt even ten noorden van de evenaar en bestaat uit twee door de Zuid-Chinese Zee gescheiden gebieden. Het schiereiland West-Maleisië grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. De staten Sarawak en Sabah vormen samen Oost-Maleisië en maken deel uit van het grote eiland Borneo. Maleisië ontwikkelt zich de laatste jaren in hoog tempo tot een moderne natie, maar doet dit gelukkig zonder haar natuurlijke rijkdommen aan te tasten. Het land is nog steeds rijk aan tropische regenwouden, verlaten koraaleilandjes en langgerekte spierwitte zandstranden. De bevolking is bijzonder gastvrij en het eten is er verrukkelijk en buitengewoon gevarieerd. Twijfel niet langer en boek bij ons een rondreis door Maleisië!

Landkaart Maleisië

Maleisië: smeltkroes van culturen

Maleisië is een heerlijk vakantieland dat bestaat uit twee gedeelten die worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Het schiereiland West-Maleisië staat voornamelijk bekend om de mooie cultuur, de romantische eilanden en de koloniale steden. Het oostelijke deel van Maleisië bestaat uit de deelstaten Sabah en Sarawak en wordt ook wel noordelijk of Maleisisch Borneo genoemd. In dit gedeelte vindt u prachtige en ongerepte jungle, unieke dieren en bijzondere traditionele stammen. Natuurliefhebbers kunnen in dit gedeelte zeker hun hart ophalen.

Maleisië is één van de gemakkelijkst te bereizen landen in Zuid-Oost Azië. In West-Maleisië is het ideaal, en tevens het meest voordelig, om met een eigen huurauto rond te reizen. De auto’s zijn comfortabel en zowel de wegen als de bewegwijzering zijn goed. Op Borneo wordt een huurauto afgeraden en worden de afstanden voornamelijk met een auto met chauffeur, per boot en per vliegtuig afgelegd.

 

In Maleisië vindt u een smeltkroes van de grote culturen van Azië. Voornamelijk komt u Maleisiërs en inheemse stammen tegen, maar daarnaast ook Indiërs, Chinezen en andere etnische groeperingen. Door de religieuze tolerantie kunnen alle bevolkingsgroepen bijzonder goed met elkaar overweg en dat levert een mooie mix op van interessante religies en culturen. Zo vindt u in Maleisië verschillende mooie tempels en kerken, en een zeer gevarieerd aanbod aan restaurants, cafés, markten en streetfoodkraampjes. Het vasteland van Maleisië is het dichtstbevolkt terwijl op Borneo beduidend minder mensen wonen. Dit is echter goed te verklaren aangezien het grootste gedeelte van de deelstaten Sarawak en Sabah uit dichtbegroeide jungle bestaat.

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Marjo Derikx
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

U heeft voor Maleisië geen visum nodig bij een Nederlandse en Belgische nationaliteit en bij een verblijf korter dan 90 dagen. Blijft u langer dan 90 dagen in Maleisië, dan dient u voorafgaand aan uw reis in Nederland een visum aan te vragen. U kunt een visum aanvragen bij de VisumCentrale (mogelijk tegen voordeligere tarieven doordat Rama Tours met deze organisatie samenwerkt; u kunt ons naar meer informatie vragen).

Vaccinaties

Voor Maleisië zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden kan er aangeraden worden malaria tabletten te slikken. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat. U kunt ook informatie inwinnen via de website: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/.

Kleding

In Maleisië is het tropisch warm en schommelen de temperaturen doorgaans tussen de 25 en 30 graden. We adviseren u daarom om dunne katoenen kleding mee te nemen. Een windjack/trui en lange broek is handig voor de avonden en voor de hoger gelegen gebieden. Voor Maleisiërs is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven als u zich aanpast aan de kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met kort mouwtje, en shorts/ rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed! Neem in ieder geval een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële en religieuze bijeenkomst). Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. Wat betreft de schoenen raden we aan om, naast goed zittende schoenen en slippers, ook goede en stevige (wandel)schoenen met een goede profielzool mee te nemen wanneer u een trekking gaat maken.

Taal

De officiële taal van Maleisië is Bahasa. De meeste mensen spreken dit dan ook, waaronder ook de Indiaase en Chinese bevolking. Aangezien Maleisië in vroegere tijden een Britse kroonkolonie waren, is de Engelse taal de tweede voortaal. De meeste Maleisische inwoners beheersen de Engelse taal redelijk goed. Engels wordt vooral goed gesproken door jongeren. De Chinese bevolkingsgroep spreekt onderling meestal Cantonees en soms Hakka. De Indiase mensen spreken onderling Tamil met elkaar.

Telefonie & internet

In Maleisië kunt u met uw mobiel via het internet bellen naar het thuisfront. U kunt gebruik maken van Whatsapp, Facetime of Skype. Het is ook mogelijk ter plaatse een simkaart aan te schaffen. De kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn dan lager dan bij het gebruik van uw Nederlandse simkaart.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Maleisië nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid

De munteenheid van Maleisië is de Ringgit (MYR).. De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 4 tot 5 MYR Ringgit voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 50, 100, 200, 500 en 10000 Ringgit. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven. De munteenheid van Brunei is de Bruneise Dollar (BND) en deze is gekoppeld aan de Singapore Dollar (SGD). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 1,45 tot 1,55 Brunei Dollar voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn briefjes in de waarde van 1, 5, 20, 50, 100, 1000 en 10000 Brunei Dollar. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.

Pinnen

U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet per se noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in de grote steden. Houdt u er wel rekening mee dat u vaak maar een beperkt bedrag per keer op kan nemen, dit verschilt per bank. In sommige plaatsen, zoals in de jungle, is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u dan aan om voldoende geld op zak te hebben. Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.  

Credit Card

U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. Wanneer u met uw creditcard in Maleisië wenst te betalen wijzen wij u er op dat er veelal naar de pincode van uw creditcard gevraagd wordt ter autorisatie in plaats van uw handtekening.

Fooi

In Maleisië is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u om de fooien persoonlijk te overhandigen. Bij de restaurants en cafés zijn de service kosten al verwerkt in de rekening. U kunt uiteraard altijd naar eigen inzien een fooi geven als u dat wilt. Op de toeristische plaatsen komt dit steeds meer voor.

Afdingen

Het is in Maleisië de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten. Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

In onze zomertijd is het in Maleisië 6 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de wintertijd ingaat, komt hier nog een uurtje bij.

Elektriciteit

Alle hotels in Maleisië beschikken over een netspanning van 220 volt. Alle hotels in Brunei beschikken over een netspanning van 220 volt. In sommige plaatsen in Maleisië en Brunei maakt men nog gebruik van Engelse stopcontacten. Stroomstoringen treden in het verre oosten vaker op dan bij ons. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB en Hema.

Beste reistijd

Maleisië en Brunei hebben een tropisch regenklimaat en zijn in principe het hele jaar door goed te bereizen. De temperatuur ligt tussen de 25 en de 35 graden. In de hogere gebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen. West-Maleisië is in principe het hele jaar door goed te bereizen, aangezien dit gedeelte geen echte regentijd kent. De oostkust van West-Maleisië, Borneo en Brunei hebben wel een regenseizoen. Het droge seizoen is meestal van april tot en met oktober. Deze periode wordt gezien als beste reistijd met veel zonuren en relatief weinig regen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur.  Het regenseizoen is meestal van november tot en met maart. Er kan in deze periode op sommige dagen behoorlijk wat regen vallen. Tevens heerst er een hoge(re) luchtvochtigheid. Desondanks kan er in deze periode goed gereisd worden. U geniet van aangename temperaturen en de natuur is, dankzij de regen, vaak erg mooi.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.