Rama Tours

Vakantie Bali

Bali wordt door velen als het mooiste en lieflijkste eiland ter wereld gezien. Dit is vooral te danken aan de kleurrijke Balinese cultuur, de vriendelijke en gastvrije bevolking, vele traditionele dorpjes en zeer uitbundige en vruchtbare natuur. Betoverende sawa’s en koele bergmeren worden afgewisseld door majestueuze vulkanen, paradijselijke stranden en tropische zeetuinen. Bovendien is Bali het enige eiland van Indonesië met een hindoeïstische cultuur.

Landkaart Bali

Bali: eiland der goden

Ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Denpasar ligt het toeristische plaatsje Kuta, ooit een rustig vissersdorpje. Tegenwoordig is er volop vermaak in de vele leuke barretjes, zijn er uitstekende restaurantjes en is er in talloze winkels mooie, originele kleding te vinden. Kuta heeft zich uitgebreid tot aan het dorpje Legian, twee kilometer ten noorden van Kuta Beach. Ook in Legian en het aangrenzende Seminyak zijn prachtige brede en langgerekte zandstranden. Heel bijzonder is de iets noordelijker gelegen tempel Tanah Lot.

Aan de zuidoostkust ligt het schiereiland Nusa Dua, dat letterlijk ‘twee eilanden’ betekent. In het zuiden staat, tegen een klif gebouwd, de tempel Uluwatu. ’s Avonds wordt daar regelmatig de beroemde Kecakdans opgevoerd. De kustplaats Sanur heeft een schitterende lagune en een koraalrif dat zich honderden meters in zee uitstrekt. In Sanur is het rustiger dan in Kuta of Legian. Vanuit Sanur kunt u mooie zeiltochten maken naar bijvoorbeeld Nusa Lembongan.

Wanneer u kennis wilt maken met het binnenland van Bali, is het koele, hooggelegen kunstenaarsdorp Ubud een absolute aanrader. Hier kunt u talloze ateliers van houtbewerkers, schilders en beeldhouwers bezoeken en traditionele muziek- en dansvoorstellingen bijwonen. In het oosten torent de heilige vulkaan Gunung Agung hoog boven zijn omgeving uit. Op de zuidflank bevindt zich een van de grootste en belangrijkste tempelcomplexen van het eiland: de Besakih tempel. In de schaduw van de vulkaan ligt tussen de rijstvelden het prachtige dorpje Sidemen en in het noorden het authentieke vissersdorpje Amed. Hier vindt u enkele zeer mooie duikplaatsen met onaangetast koraal en – op de bodem – een enorm scheepswrak. U hoeft echter geen geoefend duiker te zijn om van al het moois onder water te genieten: ook snorkelaars komen aan hun trekken.

Het gebied rondom Candidasa leent zich prima voor mooie tochten te voet en voor een verkenning van de wijdere omgeving per huurfiets of jeep. En dat is zeer aan te raden. Vanaf deze plaats heeft u een prachtig uitzicht op Nusa Penida en Lombok. Niet ver hiervandaan ligt Padang Bai vanwaar u de oversteek naar deze twee eilanden kunt maken. Vanuit Candidasa kunt u het waterpaleis van Tirtagangga, het traditionele Bali aga dorpje Tenganan, de koningsstad Amlapura, de Goa Lawa grot en het tussen de rijstterrassen gelegen Sidemen bezoeken.

Aan de voet van de vulkaan Gunung Batur ligt het Baturmeer. Dit meer is ongeveer 7,5 km lang en 2,5 kilometer breed en is erg belangrijk voor de bewoners. Net als het Bratanmeer voorziet het de omliggende velden en dorpen van water. Het meer en de vulkaankrater bieden onvergetelijk vergezichten. De Gunung Batur is na Gunung Agung de meest heilige berg van Bali. Op de hellingen staat de mooie tempel Pura Ulun Danu Batur. Deze is opgedragen aan de godin van het meer, Dewi Danu. Samen met de Pura Ulun Danu Bratan (gelegen op een schiereiland in het Bratan meer) vormt de Puru Ulun Danu Batur de belangrijkste irrigatievoorziening voor de omringende landbouwgronden.

Op ongeveer drie uur rijden ligt, aan de noordkust, Lovina. Dit wordt nog door relatief weinig toeristen bezocht. Het is een heerlijke plek om van de rust te genieten. In de baai kunt u veilig zwemmen in een, vergeleken bij de wilde zuidkust, tamme zee. Direct aan het strand liggen prachtige, kleinschalige resorts met weelderige Balinese tuinen. Vanuit Lovina kunt u interessante excursies maken, bijvoorbeeld naar de bergdorpjes Munduk en Pupuan, het Bali Barat National Park, de heilige bron Tirta Empul of de watervallen van Git Git.

In het noordwesten ligt voor de kust het eiland Menjangan. Het maakt deel uit van het op West Bali gelegen Bali Barat National Park (West-Bali Nationaal Park). Menjangan betekent ‘hert’. In dit grootste natuurreservaat van Bali vindt u behalve de laatste oerbossen, moerassen, en mangroves, ook heldere kustwateren met prachtige koraalriffen. In het park kunt u de met uitsterven bedreigde Balispreeuw nog tegenkomen, evenals diverse hertensoorten, civetkatten en apen. U kunt in het park logeren of in een van de mooie strandhotelletjes in Pemuteran.

Kortom, er is geen eiland ter wereld waar zoveel te zien en doen is op zo’n relatief kleine oppervlakte. Een rondreis op Bali is een aanrader voor iedereen! Van mystieke tempelcomplexen tot traditionele dorpjes, van kleurrijke rituelen en de vriendelijke en gastvrije bevolking tot panorama’s over rijstterrassen, vulkanische zandstranden en al het andere moois dat te ontdekken valt op dit kleine en bijzondere eiland!

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Marjo Derikx
Reisspecialist
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Visuminformatie

Vaccinaties

Kleding

Taal

Telefonie & internet

Verzekeringen

Paspoort

Geldzaken

Tijd

Elektriciteit

Beste reistijd

Visuminformatie

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor Indonesië een visum nodig. U kunt dit bij aankomst kopen voor IDR 500.000 per persoon, of het van tevoren online aanvragen (een zogeheten e-visum). Dit visum geldt alleen voor reizen met een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen en bij binnenkomst op en vertrek van een groot aantal luchthavens. Blijft u langer dan 30 dagen in Indonesië, dan dient u voorafgaand aan uw reis in Nederland een visum aan te vragen. U kunt een visum aanvragen bij de VisumCentrale, of direct bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Vaccinaties

Voor Bali zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Raadpleeg voor actuele informatie altijd tijdig uw huisarts, de lokale GGD of het vaccinatiebureau. Het is raadzaam 4 tot 6 weken voor vertrek bij één van bovengenoemde instanties te informeren. Tip: neem uw reisprogramma mee, zodat de instantie kan zien waar uw reis exact heengaat.

U kunt ook informatie inwinnen via de vaccinatielijn: 0900-9584 of via de website http://www.gezondopreis.nl/.

Kleding

Wij adviseren u met name dunne katoenen kleding mee te nemen vanwege het tropische klimaat in Indonesië. Voor Indonesiërs is bedekte kleding de norm. U zult merken dat er deuren voor u opengaan die voor anderen gesloten blijven, als u zich aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig t-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Neem in ieder geval ook een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële en religieuze bijeenkomst). Een windjack of trui is nodig voor de hoger gelegen gebieden. Daarnaast raden wij u aan niet al te veel kleding mee te nemen omdat u uw kleding doorgaans gemakkelijk kunt laten wassen in hotels waar u minimaal 2 nachten verblijft. Een paraplu tegen de regen of tegen de zon is ook geen overbodige luxe.

Bij het bezoeken van religieuze plaatsen zoals moskeeën en tempels moeten uw schouders en benen bedekt zijn.

Wat betreft de schoenen raden we aan naast goed zittende schoenen en slippers ook goede en stevige (wandel)schoenen met een goede profielzool mee te nemen wanneer u een trekking gaat maken.

 

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. De taal is een mengelmoes van vele andere talen, waaronder Chinees, Nederlands, Portugees en voornamelijk Maleis. Daarnaast kent het land meer dan 300 dialecten, waarvan Javaans het meest wordt gesproken. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt bovendien nog een beetje Nederlands. De jongere generatie spreekt overigens steeds meer Engels. Op scholen wordt Engelse les steeds meer gehandhaafd.

Telefonie & internet

Op Bali kunt vanuit de meeste hotels bellen met het thuisfront. Houd er wel rekening mee dat het hotel hier vaak hoge kosten voor rekent. Vrijwel alle hotels beschikken echter over gratis wifi waarmee u via WhatsApp, FaceTime of Skype kunt (video)bellen. Als u beschikt over een simlockvrije telefoon, is het ook mogelijk om ter plaatse een simkaart aan te schaffen. Voor een paar euro heeft u een prepaid simkaart waarmee u gebruik kunt maken van mobiel internet. In sommige gevallen kunt u ook via uw provider in Nederland een zogenaamde ‘buitenlandbundel’ kopen waarmee u voordeliger dan het gebruikelijke tarief kunt bellen en internetten in het buitenland. Informeer hiernaar bij uw provider. Op de meeste (toeristische) plekken op Bali zijn internetcafés te vinden waar u spotgoedkoop gebruik kunt maken van het internet en vaak ook voordelig kunt bellen met een vast toestel. Ook kunt u in de meeste restaurants en cafés gebruik maken van gratis wifi als u er iets besteld. Voor heel Bali geldt, maar vooral in de landelijke en afgelegen gebieden, dat de internetverbindingen en het bereik niet altijd even goed zijn. Echter, Bali ontwikkelt zich in een rap tempo en de verbindingen worden steeds beter.

Verzekeringen

Wanneer u een mooie reis heeft geboekt of wilt gaan boeken is het natuurlijk verstandig om een goede verzekering af te sluiten. U wilt tenslotte onbezorgd op reis! Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering.

Reisverzekering
Met een goede reisverzekering gaat u onbezorgd en goed voorbereid op vakantie. U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Zo kunt u zelf bepalen welke verzekering het best bij u past. Een reisverzekering bestaat standaard uit de basisdekking. Heeft u bijvoorbeeld onverwachte reiskosten, of maakt u iets stuk in de hotelkamer dan bent u hiervoor in de meeste gevallen verzekerd. Daarnaast kunt u de basisdekking uitbreiden en onder meer geneeskundige kosten, ongevallen of rechtsbijstand meeverzekeren zodat u ten allen tijden goed verzekerd bent tegen bijvoorbeeld de kosten van opname in een (privé/duur) ziekenhuis of kliniek in het buitenland, of tegen repatriëring van u en uw reisgenoten na een ongeval of ziekte.

Annuleringsverzekering
Behalve een reisverzekering, is ook een annuleringsverzekering erg belangrijk. Het zal u maar gebeuren dat de door u geboekte reis niet door kan gaan, of dat u de reis vroegtijdig dient te beëindigen. Met een annuleringsverzekering zijn zowel de kosten voor annulering als de eventuele ongebruikte reisdagen verzekerd. Daarbij kunt u de annuleringsverzekering bij de meeste verzekeraars uitbreiden met de allrisk-annulering (u bepaalt zelf de reden voor annulering) en een verzekering voor de (zaak)waarnemer.

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal inbegrepen in de doorlopende reisverzekering. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar. Houdt u er rekening mee dat bij een doorlopende annuleringsverzekering, de maximaal verzekerde reissom per persoon meestal € 1.250 of € 1.500 bedraagt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om het verschil tussen de totale reissom en het maximaal verzekerd bedrag bij te verzekeren.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten en de premie ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Een voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat u per reis kunt afwegen of het nodig is.

Verzekering afsluiten
U kunt via Rama Tours geen reis- of annuleringsverzekering afsluiten. In het verleden hebben wij naar tevredenheid samengewerkt met de Europeesche en zij bieden een scherpe premie en gunstige voorwaarden. Er zijn natuurlijk nog andere aanbieders, zoals Unigarant, FBTO of ANWB. U kunt ook op de website van de Consumentenbond kijken voor meer informatie omtrent reis- en annuleringsverzekeringen en om te kijken welke verzekering het best bij u past.

Paspoort

Uw paspoort dient bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Belgische reizigers dienen te beschikken over een internationale reispas. Tevens adviseren wij u om een kopie van het paspoort mee te nemen of naar uzelf te mailen. Bij verlies of diefstal kan dit erg handig zijn. Indien uw paspoort is gestolen of zoekgeraakt, dient u een nieuw reisdocument aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Jakarta of het Indonesische consulaat op Bali. Voor de resterende periode van uw verblijf kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vergeet echter niet om ter plaatse een verklaring van vermissing in te vullen en/of aangifte van diefstal te doen.

Geldzaken

Munteenheid

De munteenheid van Indonesië is de Rupiah (RP). De waarde van deze munt fluctueert en ligt de laatste jaren tussen de 14.000 tot 15.000 Rupiah voor 1 euro. Deze koers is aan verandering onderhevig, voor actuele koersinformatie verwijzen wij u naar: www.xe.com. Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Rupiah. Zorg dat u altijd wat kleinere coupures bij u heeft voor fooitjes of kleinere uitgaven.

Pinnen

U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (zogenaamde ATM’s), waardoor het niet persé noodzakelijk is contant geld mee te nemen. U vindt de geldautomaten op de luchthaven en in de grote steden. In de meeste gevallen kunt u tot 1 miljoen Rupiah pinnen. In sommige plaatsen is het niet mogelijk om geld op te nemen. Wij raden u aan om voldoende geld op zak te hebben.

Daarnaast adviseren wij u een kleine hoeveelheid contant geld in Euro’s of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten zonder scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven Dollars mogen niet ouder zijn dan seriejaar 1999). Deze kunt u gemakkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken.

Credit Card

U kunt vaak in de grote hotels, restaurants en warenhuizen en bij veel duikscholen gebruik maken van uw creditcard. We adviseren u wel om het gebruik van uw credit card te vermijden omdat er namelijk nog weleens gefraudeerd wordt. In de internationale hotels kunt u uiteraard wel op een veilige manier uw credit card gebruiken.

Fooi

In Indonesië is het gebruikelijk om fooien te geven. Vooral uw chauffeur en/of gids zullen het op prijs stellen een extraatje te ontvangen na hun inzet. Het bedrag dat u geeft aan fooi is volledig aan uzelf en afhankelijk van uw mate van tevredenheid. Ook porters en kamermeisjes kunnen een extraatje wel waarderen. Wij adviseren u wel om de fooien persoonlijk te overhandigen. In de restaurants is de service charge soms al verwerkt in de rekening. Soms wordt er 15 of 21% tax en service kosten aan de rekening toegevoegd.

Afdingen

Het is in Indonesië de normaalste zaak om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten (vooral op markten en pasar malams). Voelt u zich dus niet bezwaard om een lagere prijs te vragen dan wat er wordt gevraagd. Ook bij het gebruik van lokaal vervoer, bijvoorbeeld taxi’s en tuk tuk’s, is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. In supermarkten en restaurants wordt in de regel niet afgedongen. Hier worden in de meeste gevallen vaste prijzen gehanteerd. Voor het afdingen zijn geen echte richtlijnen. Neem vooraf een bedrag in gedachte wat u maximaal wilt uitgeven voor het product of de dienst. We adviseren altijd op respectvolle manier te onderhanden. Blijf te allen tijde lachen en probeer niet te schreeuwen of kwaad weg te lopen.

Tijd

Indonesië kent 3 verschillende tijdzones. Per eiland verschillen de tijden. In onze zomertijd is het op Bali 6 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de wintertijd ingaat, komt hier nog een uurtje bij.

Elektriciteit

Alle hotels beschikken over een netspanning van 110 of 220 volt. Stroomstoringen treden in het verre oosten vaker op dan bij ons. Het is altijd handig een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn te koop bij onder andere ANWB, Bol.com en Hema.

Beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. De temperatuur ligt tussen de 25 en de 35 graden. In de hogere gebieden kan de temperatuur soms iets lager liggen.

Kort gezegd kent het land slechts twee seizoenen: het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. Het droge seizoen is meestal van april tot en met oktober (met uitzondering van de Molukken waar de droge periode juist van november t/m maart is). Deze periode wordt gezien als beste reistijd met veel zonuren en relatief weinig regen. Er kan af en toe wel een verfrissende bui vallen, maar deze zijn vaak van korte duur. Hoe meer u naar het oosten en zuiden van Indonesië reist, des te langer het droge seizoen.

Het regenseizoen is meestal van november tot en met maart. Op Bali kan er in deze periode op sommige dagen behoorlijk wat regen vallen. Tevens heerst er een hoge(re) luchtvochtigheid. Desondanks kan er in deze periode goed gereisd worden. U geniet van aangename temperaturen en de natuur is, dankzij de regen, vaak erg mooi.

ZELF ZOEKEN? DAT KAN!

Zoek hier tussen al onze bestemmingen.

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.