Rama Tours
Amed en Tulamben | Rama Tours
Amed en Tulamben

Amed en Tulamben zijn twee rustige vissersdorpjes aan de noordoostkust van Bali en staan vooral bekend om de mooie snorkel- en duikplekken voor de kust. De onderwaterwereld is hier ontzettend kleurrijk en afwisselend en heeft voor zowel geoefende duikers als beginnende snorkellaars veel te bieden. De bekendste duik- en snorkelspots zijn onder andere het rijk begroeide scheepswrak USS Liberty bij Tulamben en de onderwatertempel van Jemeluk Bay bij Amed. Deze laatstgenoemde is vooral populair omdat u hier zo vanaf het strand met uw snorkeluitrusting het water inloopt en naar deze snorkelplek toe zwemt. Net voorbij de kleine onderwatertempel gaat het rif steil omlaag de diepte in en ziet u de mooiste tropische vissen en soms zelfs schildpadden of witpuntrifhaaien!

Veel mensen in de dorpjes leven naast het toerisme nog altijd van de visserij. De stranden liggen vaak vol met de traditionele vissersboten (jukungs genoemd) waarmee de lokale vissers iedere dag de zee op gaan om verse vis te vangen. De meeste vissers nemen af en toe ook toeristen mee, maar vraag wel vooraf even aan het hotel wat een gangbare prijs is voor een tripje. ’s Ochtends in alle vroegte gaat u de zee op en ziet u vanaf het water de zonsopkomst en hoe het mooie ochtendlicht over de Rinjani vulkaan op Lombok en de Agung vulkaan op Bali schijnt. Ondertussen ziet en leert u natuurlijk hoe er op de traditionele manier gevist wordt.

Behalve luieren op het strand, zwemmen, een vistripje en snorkelen of duiken, lenen beide plaatsjes zich ook uitstekend als uitvalsbasis voor dagtochtjes om het groene glooiende achterland en de authentieke dorpjes van centraal Bali te verkennen. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen aan de vulkanen in de omgeving die beklommen kunnen worden. In de buurt ligt bijvoorbeeld de Gunung Seraya, waar diverse gemakkelijke wandelingen gemaakt kunnen worden. Voor een echt uitdagende en vrij lastige trekking is de Gunung Agung de beste optie. Dit is met 3.142 meter de hoogste berg van Bali en zowel tijdens zonsopkomst als zonsondergang heeft u vanaf de top een werkelijk adembenemend uitzicht over Bali, de straat van Lombok, de Rinjani vulkaan die boven Lombok uittorent en de majestueuze vulkaantoppen in het oosten van Java.

 

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Amlapura | Rama Tours
Amlapura

Het plaatsje Amlapura in het noordoosten van Bali gelegen, heette tot 1963 Karangasem. Nadat de Gunung Agung vulkaan in 1963 was uitgebarsten wilde de stad schoon schip maken en werd de naam veranderd naar Amlapura. Er is een grote kleurrijke markt die het bezoeken waard is. Kruiden, vis, fruit, kleding en lokale lekkernijen worden hier verkocht. U kunt hier zelfs uw haren laten wassen en knippen!

Tevens zijn hier prachtige paleizen en koninklijke tuinen te bezichtigen, zoals paleis Puri Agung en het waterpaleis van Ujung, ook wel Taman Ujung genoemd. Bij het Ujung waterpaleis worden drie grote vijvers door bruggen verbonden waar u overheen kunt lopen. De architectuur is een mooie mix van Balinese stijl samen met Europese invloeden.

De omgeving van Amlapura is schitterend met groene rijstvelden en kleine authentieke dorpjes. Het is één van de meest traditionele streken van Bali. Wanneer u hier op zondagochtend bent, dan kunt u proberen een lokale Balinese dansles voor kinderen bij te wonen. Een bijzondere ervaring!

Vanuit Amlapura kunt u een bezoek brengen aan het waterpaleis van Tirtangangga wat 4 kilometer verderop ligt. Hier vindt u eveneens een prachtig waterpaleis.

Lees meer
Bali Barat National Park | Rama Tours
Bali Barat National Park

Het indrukwekkende Bali Barat National Park ligt in het noordwesten van het eiland en is het grootste nationale park van Bali. Het Bali Barat National Park is een beschermd bergachtig gebied, dat door de hoofdweg langs de noordkust wordt doorkruist. De vegetatie in zuidelijke richting bestaat voornamelijk uit vochtige tropische bossen, in noordelijke richting domineren de veel drogere savannebossen en grasvlakten. Langs de kustlijn bevinden zich vooral mangrovebossen. Er komt hier nog aantal zeldzame vogelsoorten voor, zoals de witte Bali spreeuw! Verder leven er zwijnen, herten, apen en varanen in het park. Er zijn wandelroutes uitgezet en in de heldere baai kunt u zwemmen en snorkelen of per kano in alle rust tussen de mangrovebossen peddelen. Het onbewoonde eilandje Menjangan direct voor de kust maakt onderdeel uit van het park en is het beste duik- en snorkel gebied van Bali! Dit eiland heeft steil aflopende koraalwanden en een enorme rijkdom aan kleurrijke vissen. Door de ligging van het park is dit tevens de enige plaats op Bali waar u zowel de zonsopgang als zonsondergang kunt aanschouwen!

Voor het Bali Barat National Park betaalt u 200.000 IDR entreegeld. Indien u in het park verblijft zal uw accommodatie deze kosten in rekening brengen. Indien u het park alleen bezoekt dient u een toegangsbewijs te kopen. Eén van de bekendste accommodaties in het nationale park is The Menjangan resort. The Menjangan is vooral bekend vanwege de iconische Bali Tower, van waaruit u een schitterend uitzicht heeft over het nationale park. De toren bestaat uit verschillende verdiepingen en op één van deze verdiepingen kunt u zelfs dineren!

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Bedugul en Bratan | Rama Tours
Bedugul en Bratan

Het bergdorp Bedugul ligt op zo’n 1300 meter hoogte aan het heilige Bratanmeer in het noordelijke deel van centraal Bali. Door deze hoge ligging is het klimaat zeer aangenaam en een stuk koeler dan in de kustplaatsen. Het Bratanmeer ligt in een caldera van de vulkaan Gunung Catur en is een belangrijke irrigatiebron voor centraal Bali en zelfs de rest van het eiland. Door het gunstige klimaat en de goede irrigatie is het gebied rond Bedugul en het Bratanmeer enorm vruchtbaar. Vele soorten groente- en fruitgewassen gedijen hier uitstekend en in het seizoen groeien er zelfs aardbeien.

Op een klein schiereilandje in het meer staat de hindoeïstische tempel Pura Ulun Danu Bratan, gewijd aan de watergodin Dewi Danu en regelmatig vinden er ceremoniën plaats om deze godin te eren. Dit fotogenieke tempelcomplex met gelaagde daken werd in 1633 zodanig gebouwd dat het vanaf bepaalde punten lijkt alsof het op het meer drijft.

Behalve de tempel mogen bezoekers aan Bedugul of het Bratanmeer ook zeker de dagelijkse Candi Kuning markt absoluut niet overslaan. Op deze grote kleurrijke markt worden de groenten, het fruit en de specerijen die in de vruchtbare omgeving worden verbouwd, verkocht. Een andere bezienswaardigheid is de Kebun Raya Eka Karya, ofwel de botanische tuin van Bedugul. Deze hortus botanicus is een branche van de beroemde botanische tuin van Bogor en de grootste van Indonesië. De tuin, met een mooi uitzicht over het Bratanmeer, werd aangelegd in 1959 en er groeien meer dan 500 verschillende soorten orchideeën en 700 soorten bomen.

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Belimbing | Rama Tours
Belimbing

In heel Indonesië vindt u prachtige uitgestrekte en gifgroene rijstvelden, maar op Bali zijn deze toch wel het mooist! De sawa’s van Jatiluwih zijn zelfs door de Unesco aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Maar iets ten westen van Jatiluwih en zo’n twee uur rijden van de luchthaven van Denpasar, liggen de rijstvelden van Belimbing of Blimbing. Volgens velen zijn de rijstterrassen hier de mooiste van Bali en bovendien de meest ongerepte. Het klimaat van Bali en de vruchtbare grond zorgen voor uitermate gunstige omstandigheden, waardoor er wel vier keer per jaar geoogst kan worden. In het verleden werd iedereen in een dorp verplicht mee te werken tijdens de oogst. Door de jaren heen groeide de welvaart en werden meer en meer dorpelingen vrijgesteld van het zware werk. Daarom komen er nu soms gastarbeiders vanuit Java om mee te helpen bij de oogst. Behalve de kronkelende, terrasvormige rijstvelden, vindt u in de omgeving van het dorpje Belimbing ook weelderige koffie- en cacaoplantages en typisch Balinese dorpjes. De werkelijk prachtige natuur en gezonde berglucht lenen zich dan ook uitstekend voor het maken van wandel- of fietstochten. Als u het echte ongerepte Bali van jaren terug wilt leren kennen met nauwelijks toeristen, dan mag u de rijstterrassen van Belimbing niet overslaan!

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Bukit Peninsula | Rama Tours
Bukit Peninsula

Bukit Peninsula, vaak aangeduid als de Bukit, is een schiereiland en vormt het zuidelijkste puntje van Bali. Hoewel Bali bekend staat als een groen en vruchtbaar eiland, is het landschap op de Bukit vrij droog en dor. Bukit betekent berg of heuvel en dat is te merken: hoe zuidelijker u op het schiereiland komt, hoe heuvelachtiger het landschap wordt. De hele regio is verbluffend mooi. U vindt er hoge kliffen die afgewisseld worden met de mooiste stranden van Bali. Bekende stranden op dit schiereiland zijn naast Jimbaran en Nusa Dua met name Balangan, Padang Padang en Pandawa. Deze drie laatstgenoemde stranden zijn indrukwekkend gelegen tussen tientallen meters hoog oprijzende kliffen. Behalve deze stranden zijn er nog veel meer kleine, verborgen pareltjes van stranden te vinden en dat maakt het Bukit Peninsula uitermate geschikt voor een dagje strandhoppen.

Vanaf de jaren ’60 werd de Bukit ontdekt door surfers en sindsdien is het een wereldberoemde surfspot. Vooral bij Uluwatu worden de metershoge golven bedwongen door geoefende surfers. Van bovenop de klif kunt u hier uren naar kijken en u niet alleen verbazen over de capriolen die de surfers uithalen, maar ook over het prachtige uitzicht over het azuurblauwe water. Bij Uluwatu vindt u ook een Hindoeïstische zeetempel die zeker een bezoekje waard is. De tempel is gebouwd in de 11e eeuw op een 70-meter hoge klif en torent hoog uit boven zee. Vooral het uitzicht vanaf de tempel over de oceaan is spectaculair. Iedere avond, rond zonsdondergang wordt er een traditionele kecak dans (apendans) opgevoerd.

Net als veel plekken op Bali was Bukit Peninsula een aantal jaar geleden nog rustig, ongerept en vrijwel onontdekt. Langzaamaan wordt het ook hier, met name vanwege de schitterende stranden en perfecte golven, wat drukker. Het is er echter bij lange na (nog) niet te vergelijken met de stranden en omgeving bij Kuta en Legian.

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Candidasa | Rama Tours
Candidasa

Candidasa is een vriendelijk kustplaatsje in het noordoosten van Bali. In het groene en heuvelachtige achterland liggen kleine dorpjes waar zelden toeristen komen en waar u kennis maakt met het traditionele Bali. In de jaren zeventig en tachtig werd Candidasa plotseling een belangrijke toeristische trekpleister voor diegenen die het drukkere zuiden van Bali wilden ontvluchten. Vanuit Candidasa kunt u excursies maken naar de hindoeïstische Besakih tempel, het duikplaatsje Amed, het traditionele Bali Aga dorpje Tenganan, de Goa Lawah grotten en de tempel van Ujung. Een prachtige tocht door de heuvels voert naar het koninklijke waterpaleis van Tirtagangga, omgeven door groene rijstterrassen. Vlakbij Candidasa ligt tevens een klein strandje, plaatselijk bekend als White Sandy Beach. Dit is het mooiste strand van de omgeving, waar u heerlijk kunt relaxen en zwemmen.

Het eerste teken van leven in Candidasa dateert uit de 12e eeuw. Toentertijd was het een vissersdorp dat bekend stond als Teluk Kehen, wat vertaald de Baai van het Vuur betekent. Een andere naam voor het stadje was Cilidasa (10 kinderen), en later werd het Candidasa (10 tempels). U vraagt zich misschien af waarom 10 kinderen en 10 tempels? Daar is uiteraard een mooie legende voor. De beroemde tempel heet Puri Candidasa en is een bedevaartsoord voor mensen van over heel Bali. In de tempel staat een beeld van de vruchtbaarheidsgodin Hariti, die omringd wordt door 10 kinderen.

De Balinese legende gaat dat Hariti onvruchtbaar was, maar verliefd werd op een knappe god. Ze wilde hem heel graag een erfgenaam geven. Nadat er een wonder plaatsvond, was Hariti vruchtbaar en baarde ze 10 kinderen. De Balinezen geloven dat het brengen van offers in deze tempel, vruchtbaarheid zal brengen. U zult hier dus vaak stelletjes tegenkomen.

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Canggu | Rama Tours
Canggu

Één van de meest hippe bestemmingen op Bali is momenteel Canggu, gelegen in het zuiden van Bali. In dit bruisende en relaxte surfersdorpje is een groot aanbod van hippe en trendy restaurantjes, barretjes, beach clubs en winkels te vinden. Van gezonde superfood bowls en shakes tot verse vis en cocktails.

De zwarte stranden zijn breed en uitgestrekt. Misschien niet de mooiste van Bali, maar wel erg in trek bij surfers vanwege de golven. Op een zitzak onder een parasol aan het strand is het heerlijk vertoeven en kunt u de ogen uitkijken naar beginnende en ervaren surfers. Echo Beach wordt door vele als een ‘surfers paradise’ gezien maar Berawa Beach, Nelayan Beach en Batu Bolong beach zijn ook een bezoekje waard.

Het huren van scootertje is zeker aan te raden om de omgeving van Canggu verder te verkennen. Zo bent u met 15 minuutjes rijden in de moderne chique badplaats Seminyak. Gaat u vanuit Canggu juist verder richting het noorden dan is het ongeveer 30 minuten scooteren door de rijstvelden voordat u bij de beroemde Tanah Lot tempel arriveert. Een leuke route!

De luchthaven van Bali ligt op ongeveer 1,5 uur rijden, wat Canggu een ideaal start- of eindpunt van de rondreis maakt.

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Festivals op Bali | Rama Tours
Festivals op Bali

Bali kent vele festivals en ceremonies het gehele jaar door. Hari Galungan is het belangrijkste feest voor de Balinese Hindoes. Het feest duurt 10 dagen en symboliseert de overwinning van het goede (Dharma) over het kwade (Adharma). De tiende feestdag is Hari Kuningan (kuning = geel). Op deze dag dragen mannen een goudgele saput over hun sarong, vrouwen een gele kebaya en worden offers gebracht met gele rijst (nasi kuning). Volgens de Balinese kalender wordt Galungan en Kuningan één keer in de 210-dagen gevierd, dus ongeveer elke zes maanden.

Een andere belangrijke Hindoeïstische feestdag voor de Balinezen is Nyepi, waarin het nieuwe jaar wordt ingeluid. Op deze dag moeten de Balinezen binnen blijven om te mediteren en vasten. Het is de bedoeling dat, vanwege de stilte en duisternis op het eiland, de slechte geesten denken dat Bali niet bestaat. De avond voor Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd. In optochten met grote poppen gemaakt van papier-maché worden de goden aangeroepen. De reden van Ogoh-Ogoh is de boze geesten weg te drijven.

Naast Hari Galungan, Hari Kuningan en Nyepi zijn er nog vele andere ceremonies en festiviteiten die door het jaar heen plaatsvinden, zoals trouwerijen, crematies, een belangrijke ceremonie 3 maanden na de geboorte van een baby, tempel ceremonies waarbij de verjaardag van de tempel wordt gevierd, opening van een huis etc. Tevens vinden er tijdens de diverse ceremonies tal van verschillende dansen plaats, zoals de Kecak, Barong of Jegog dans.

 

Galungan en Kuningan vindt in 2021 plaats op:

14 april 2021 – 24 april 2021
10 november 2021 – 20 november 2021

Nyepi vindt in 2021 en 2022 plaats op:

14 maart 2021

03 maart 2022

Meer informatie rondreis Bali »

Lees meer
Jatiluwih | Rama Tours
Jatiluwih

Jatiluwih ligt in het westelijke deel van Bali en staat vooral bekend om het schitterende uitzicht over de

Lees meer