Rama Tours
Agra | Rama Tours
Agra

Bij een reis door India mag een bezoek aan de stad Agra, in het noorden van India, niet ontbreken. Niet zozeer omdat het zo’n aantrekkelijke stad is, maar vanwege één van de beroemdste monumenten ter wereld die u hier kunt bezoeken: de Taj Mahal.

Het witmarmeren monument is geen paleis zoals sommigen denken, maar een gigantisch mausoleum dat als het absolute toppunt van de Mogol-architectuur geldt. Het enorme oppervlak van het gebouw en de prachtige symmetrie, het schitterende marmer en de reflectie ervan in het water, is werkelijk adembenemend. Tussen 1632 en 1648 liet Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, het imposante, witmarmeren grafmonument bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal die kort na de geboorte van hun 14e kind was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden ook zijn resten bijgezet en zo waren de geliefden weer tot in de eeuwigheid samen. Jaarlijks wordt de majestueuze graftombe door miljoenen bezoekers bezocht en voor velen van hen staat het symbool voor de ultieme ode aan de liefde en romantiek. Behalve het iconische monument dat iedereen kent van de plaatjes, staan er op het complex ook verschillende andere gebouwen die prachtig zijn. Bijvoorbeeld de twee identieke, contrasterende rode zandstenen gebouwen aan weerszijde van de Taj Mahal die dienst deden als moskee en gastenverblijf. In 1983 werd de Taj Mahal bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco en onlangs is het verkozen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen. Het beste moment van de dag om de Taj Mahal te bezoeken is met de zonsopkomst of zonsondergang. De zonnestralen geven het gebouw dan een warme goudgele gloed, een magisch moment!

Naast de Taj Mahal is een bezoek aan het prachtige Agra Fort ook echt een must. Het fort werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van de Mogolkeizer Akbar en is opgetrokken uit rode zandsteen en staat daarom ook bekend als het Rode Fort. Binnen de muren van het indrukwekkende fort liggen verschillende gebouwen. Onder andere de oogverblindende Moti Masjid ook wel Pearl Mosque genoemd. Een parelwitte moskee die een latere toevoeging was aan het fort en gebouwd werd in opdracht van Shah Jahan. De bouw- en decoratiestijl is zeker vergelijkbaar met die van de Taj Mahal. Het verhaal gaat dat Shah Jahan hier later jarenlang werd opgesloten door zijn zoon. Een erg wrede actie, want vanaf het fort kon hij in de verte de Taj Mahal zien liggen die hij voor zijn geliefde had laten bouwen. Niet ver van het Agra Fort ligt de tombe van Itimad ud-Daulah. Dit mausoleum werd tussen 1622 en 1628 gebouwd als laatste rustplaats voor de ouders van keizerin Nur Jahan. Het wordt liefkozend ‘Baby Taj’ genoemd, omdat het gezien wordt als een schets voor de Taj Mahal die een paar jaar later gebouwd werd.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Amritsar | Rama Tours
Amritsar

In het noorden, vlakbij de grens met Pakistan, ligt de pelgrimstad Amritsar. De stad is voornamelijk bekend vanwege zijn gouden tempel, de belangrijkste heilige plek voor het sikhisme. Deze plek is te vergelijken met wat Mekka voor de moslims betekent, Jeruzalem voor het jodendom en het Vaticaan voor de katholieken. De gouden tempel ofwel de Harmandir Sahib is een fascinerend bedevaartsoord van bladgoud ten midden van het heilige water van de Amrita Sagar. De stad heeft zijn naam te danken aan dit heilige waterreservoir, waar bijzondere krachten aan zouden zijn verbonden. Bij een bezoek aan de tempel merkt u al snel dat de Sikhs ontzettend sociaal en vriendelijk zijn en graag hun manier van leven met u delen. Hier wordt in tegenstelling tot de rest van India geen onderscheid gemaakt door het kastensysteem. De gastvrijheid is een belangrijk aspect van het sikhisme, elke dag delen zij een langar (heilige maaltijd) uit aan iedereen die de tempel bezoekt ongeacht religie of afkomst. Een bezoek aan deze tempel zult u niet snel vergeten. Laat u vervoeren door de muziek en de gebeden die worden voorgedragen uit de Guru Granth Sahib, het heilige boek van de Sikh.

Naast de tempel zijn ook Jallianwala Bagh, Maharaja Ranjit Singh Summer Palace, Durgiana Mandir en de Baba Atal Rai Tower de moeite van een bezoek waard. De grenslegerpost Wagah ligt op de grens tussen Lahore (Pakistan) en Amritsar (India). Hier kunt u getuige zijn van de dagelijkse ceremoniële parade ‘Beating the Retreat’ van soldaten van deze twee landen. Het belangrijkste moment van de parade is het omlaag halen van de vlaggen van beide landen. Als de zon ondergaat vertrekken de soldaten onder het slaan van drums. Bijzonder om eens mee te maken.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Backwaters van Kerala | Rama Tours
Backwaters van Kerala

In het diepe zuiden van India ligt de tropische staat Kerala die bekend staat om mooie steden als Kochi, rollende heu...

Lees meer
Bandhavgarh National Park | Rama Tours
Bandhavgarh National Park

In de centrale deelstaat Madhya Pradesh ligt het prachtige nationale park van Bandhavgarh. Het 820 km2 grote park was voorheen alleen toegankelijk voor de lokale Maharadja en zijn gasten. Tegenwoordig is het park voor iedereen toegankelijk en staat het vooral bekend om zijn biodiversiteit en de grote populatie van de koninklijke Bengaalse tijger. Het glooiende park bestaande uit graslanden, boslanden, oude ruïnes, grotten, rivieren en bamboebossen is de perfecte leefomgeving voor de Bengaalse tijger. Naast tijgers is er een grote diversiteit aan ander wildlife te vinden waaronder cheeta´s, luipaarden, beren, wilde biggen, witte (albino) tijgers en meer dan 200 soorten vogels. Het natuurpark kent een prachtige natuur met diverse soorten planten en afwisselende bostypes. In de oude grotten zijn inscripties uit de eerste eeuw voor Christus gevonden. Dezelfde grotten worden nu door de tijgers gebruikt om jongen te werpen en hen te beschermen tegen andere roofdieren. Mede door de grotten is de tijgerdichtheid in dit park hoog. Het is niet voor niets een van de parken in India waar u een grote kans heeft om oog in oog te staan met de prachtige koningstijger.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Bangalore (Bengaluru) | Rama Tours
Bangalore (Bengaluru)

Bangalore ook wel Bengaluru genoemd is een stad in het zuiden van India in de deelstaat Karnataka. Vaak is dit het begin of eindpunt van uw reis door Zuid-India. Deze stad had 50 jaar geleden zo’n 1 miljoen inwoners; tegenwoordig is het aantal inwoners verachtvoudigd naar maar liefst 8 miljoen. Het bevolkingsaantal is dankzij de opkomst van de elektronische en computerbedrijven fors gestegen, en Bangalore wordt dan ook wel het ‘Silicon Valley’ van India genoemd. Naast de vele IT-bedrijven zijn er in de stad ook veel botanische tuinen, parken en paleizen.

Bangalore heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een moderne stad met westerse invloeden. Ondanks de modernisering in het nieuw aangebouwde stadscentrum lijkt de tijd in het oude centrum daarentegen stil te hebben gestaan. In dit gedeelte van de stad is nog steeds het authentieke India te vinden, met drukke straten en kleurrijke markten, terwijl in het nieuwe stadscentrum alle luxe van de huidige  tijd te vinden is. Tijdens uw bezoek aan Bengaluru zijn de botanische tuinen van Lal Bagh, de stierentempel (Nandi temple), het Mysore paleis en het Cubbon park museum een bezoek zeker waard. Een wandeling door brede lanen geeft u een goede indruk van deze fascinerende stad.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Bharatpur Bird Sanctuary | Rama Tours
Bharatpur Bird Sanctuary

Tussen de twee historische steden Agra en Jaipur ligt Bharatpur. Deze stad is een waar walhalla voor vogelliefhebbers. Het Bharatpur bird sanctuary, ook wel het Keoladeo Ghana National park genoemd, is dé plek waar meer dan 377 soorten vogels kunnen worden gespot. Het nationale park heeft zijn naam te danken aan de centraal gelegen Hindoe tempel.

In de bird sanctuary zijn onder meer diverse ijsvogels, kraamvogels, pelikanen, ibissen en diversen soorten uilen te vinden. Ook de Indische nimmerzat, gaper, aalscholver en slangenhalsvogel komen hier met enige regelmaat in grote kolonies voor. Het nationale park wordt niet voor niets door vele genoemd en geroemd als beste park voor vogelaars in India. De beste manier om het park te gaan verkennen is per fietsriksja.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Bikaner | Rama Tours
Bikaner

De kleurrijke en veelzijdige woestijnstad Bikaner ligt in de Thar woestijn van de deelstaat Rajasthan en is in 1488 gesticht door Rao Bika Ji. De stad heeft een groot historisch verleden door de vele handelsroutes die door deze stad liepen, waaronder de bekende zijderoute die Azië en India met elkaar verbond. Vele handelslieden en rijke koopmanslui vestigden zich in deze stad waardoor er vele prachtige herenhuizen (havelis), forten en paleizen te vinden zijn. Binnen de stadsmuren van deze woestijnstad ligt het goed bewaard gebleven Junagarh fort dat dateert uit de 16de eeuw. Bij een bezoek aan Bikaner mag u dit fort met zijn gedetailleerde kunst in de oude paleizen, tempels en een moskee niet missen.

In het nabijgelegen Deshnok wordt er in de Karna Mata Temple een voor de westerse cultuur merkwaardig dier vereerd: de zwarte rat. De zwarte ratten worden gezien als een incarnatie van de mens en naar deze maatstaven ook verzorgd. De lokale bevolking zorgt voor genoeg eten en drinken en het schijnt geluk  te brengen wanneer de ratten over je voeten lopen. Een ander dier dat onlosmakelijk verbonden is met  Bikaner en de woestijn is de kameel. Een bezoek aan het onderzoekscentrum van kamelen is een leuke excursie waarbij u alles kunt leren over de verschillende soorten kamelen.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Bundi | Rama Tours
Bundi

Bundi is één van de minder bekende steden van Rajasthan maar het heeft een rijke historie die het tot één van de boeiendste steden maakt. De stad is omringd door de Aravali heuvels en wordt aan drie zijden begrensd door een massieve wand ter bescherming tegen indringers. Bundi heeft vele interessante bezienswaardigheden, waaronder indrukwekkende middeleeuwse forten, prachtige paleizen, herenhuizen, tempels en het schilderachtige meer. Ook is de stad beroemd om zijn kunst en in het bijzonder om de verfijnde houtsnijwerken en muurschilderingen.

Het Taragarh Fort ligt op een 500 meter hoge heuvel en is een imposant vervallen fort uit de 13e eeuw. Hier en daar zijn nog prachtige restanten te vinden met muurschilderingen die u beelden oproepen van de vroegere pracht en praal. Vanaf het fort heeft een u panoramisch uitzicht over de stad. Een architectonisch wonder in Bundi is het Raniji Ki Baori. Deze 46 meter diepe put bestaat uit steile trappen die naar het voormalige privé-zwembad van de koninklijke Rajput-dames leiden. De pilaren en de poort van de trap zijn een fraai kunststukje beeldhouwwerk.

Buiten Bundi ligt de kleinere plaats Kota met de bezienswaardigheid ´Garh Palace´. Het paleis is een complex van suites en appartementen gebouwd door verschillende heersers uit diverse tijdsperiodes. Tevens is het stadsmuseum de moeite waard om te bezoeken want zij herbergen een mooie verzameling historische artefacten.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Chennai (Madras) | Rama Tours
Chennai (Madras)

Aan de oostkust van India ligt de oude toegangspoort tot Zuid-India: Chennai door de Britten Madras genoemd. De stad heeft een rijk verleden en de havens van Chennai waren van groot belang voor de handel in Zuid-Azië en daarmee tevens interessant voor de Portugezen, Hollanders en Britten, die zich hier door de eeuwen heen hebben gevestigd. Tegenwoordig is Chennai een bruisende stad waar ontzettend veel te zien en te doen is, met veel tempels, tuinen, grotten, stranden, forten en natuurparken.

Een bezoek aan het Britse koloniale fort St. George, St. Mary´s church, de kleurrijke Kapaleeshwarar tempel, Santhome Basiliek en het Fort museum zijn enkele aanraders om tijdens uw verblijf in Chennai te bezoeken. Het strand van Marina beach leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeling en voert u langs de prachtige gebouwen zoals het Chetpauk paleis, de universiteit van Chennai en Vivekanadar Illam (Ice house). Op het strand van Elliot kunt u heerlijk luieren, picknicken en zwemmen. Chennai is een veelzijdige stad met bezienswaardigheden uit het heden en verleden, zodat u zich er geen moment hoeft te vervelen.

Meer informatie rondreis India »

Lees meer
Chettinad | Rama Tours
Chettinad

Ten noordoosten van de stad Madurai ligt de Chettinad regio. Deze regio omvat 72 dorpjes en is vooral bekend vanwege de oude mooie maar vaak verlaten herenhuizen van rijke koopmanslieden. De meeste zijn rond 150 jaar oud, andere dateren uit de Franse tijd en zijn ongeveer 80 jaar oud. De huizen zijn prachtig en groot. Ze omvatten meerdere vertrekken en zijn gedecoreerd met bijzondere tegelwerken en houtsnijwerk. Veel huizen zijn verlaten en worden door de zogenoemde zorgdragers onderhouden. De eigenaars zelf wonen vaak in grote steden zoals Chennai en Madurai. Enkele herenhuizen zijn verbouwd tot heritage hotels waarvan het Visalam hotel een goed voorbeeld is.

In het dorpje Kanadukathan kunt u wandelend of fietsend een speciale route afleggen om veel van dit soort prachtige verlaten herenhuizen te aanschouwen. Het absolute hoogtepunt is het gigantische en oogverblindende Chettinad palace. Wanneer u in deze regio bent, moet u beslist ook eens een typische Chettinad lunch nuttigen. Deze heerlijke lunch bestaat uit minimaal 5 vegetarische, 1 vis-, 1 vleesgerecht, witte of rode rijst en yoghurt. Dit alles wordt geserveerd op een bananenblad, verrukkelijk!!

Meer informatie rondreis India »

Lees meer