Samboja
De apen in dit rehabilitatiecentrum komen van een circus waar ze hebben moeten boksen of met messen zijn bekogeld. Ook zijn er apen die als klein huisdier zijn gekocht, maar naarmate ze ouder en onhandelbaar werden, aan hun lot zijn overgelaten en jarenlang met een ketting aan een boom hebben geleefd. Als de apen in Samboja aankomen, bestaand uit een aantal kleine eilanden naast elkaar en omringd door een gracht, worden ze eerst in quarantaine gedaan. Vervolgens gaan de apen de eilanden op, waar ze aan een vrije omgeving moeten wennen, in bomen leren klimmen en op onderzoek uitgaan. In Samboja leven 210 orang utans op zeven eilanden (eilandnummer 0 tot en met 6), maar de bezoeker mag slechts 2 eilanden vanaf een afstand bekijken. De overige eilanden zijn niet toegankelijk. Ook de school voor de hele kleine aapjes (‘sekolah hutan’), waar ze leren om in de vrije natuur te kunnen overleven, is gesloten voor publiek.
Sommige apen lukt het om in de vrije natuur te overleven, maar een aantal lukt het niet, vooral de orang utans die als volwassen aap bij Samboja zijn binnengekomen. Ze hebben tijdens hun leven te veel meegemaakt en zijn getraumatiseerd. Zo is er een mannetjesaap die geen interesse heeft in de vrouwtjesapen, maar wel in vrouwen, omdat zijn circusleider een vrouw was. Op eilandnummer 6 is er een vrouwtje dat vroeger jarenlang aan een ketting heeft gezeten. Als zij nerveus is in Samboja, dan houdt ze zich zo krampachtig aan een boomstam vast alsof het lijkt dat ze weer aan een ketting is vastgeketend. Zij kunnen nooit meer alleen de vrije natuur in, ze gaan er dood, en moeten dus voor altijd op de eilanden van het rehabilitatiecentrum wonen.
Ondanks dat het rehabilitatiecentrum een beetje aan Apenheul doet denken, het ziet er netjes en gecultiveerd uit, is het aandoenlijk om de apen hier te zien leven, in de wetenschap dat er heel goed voor ze wordt gezorgd! Ook de beren moeten leren de vrije natuur terug te keren, maar het leerproces bij beren gaat moeizamer dan bij de orang utans. Sommige beren zijn zo getraumatiseerd dat ze nooit meer terug de vrije natuur in kunnen en dus hun hele leven in Samboja moeten blijven. Sinds 2001 zijn er slechts 35 beren de vrije natuur ingelaten.