Flores, Ende
Ende is de hoofdstad van Flores en een belangrijke havenplaats vanwege zijn gunstige ligging aan de zuidkust van het eiland. Het is dan ook een erg levendige stad, waar altijd wel wat te doen is. Vooral een bezoek aan de avondmarkt (Pasar Malam) is de moeite waard. De stad ligt tussen een aantal vulkanen in, waarvan een aantal goed te beklimmen is.
In 1934 werd de nationalistische leider Soekarno door de Nederlandse regering naar Ende verbannen. In het oude huis waar Soekarno destijds woonde is tegenwoordig een museum gesticht. Het huis is nog (bijna) geheel intact: meubels staan nog precies op de plek waar deze vroeger stonden. Tijdens zijn ballingschap had Soekarno veel tijd om na te denken over wat voor weg Indonesië in moest slaan na de onafhankelijkheid van Nederland. Men zegt daarom dat Pancasila, de Indonesische staatsfilosofie, bedacht is in Ende. U kunt in het Taman Renungan Bung Karno park het Pancasila Birth Monument bekijken. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis van deze gebeurtenis.
Hiernaast staat in Ende de Christ, The King Cathedral waar de bisschop van Ende zetelt. De kerk is gebouwd in 1913. Het merendeel van de bevolking op Flores is Rooms-Katholiek. Uiteraard hebben Nederlandse missionarissen hier een forse bijdrage aan geleverd.
Vanuit Ende kunt u gemakkelijk de Kelimutu vulkaan met zijn drie kratermeren bezoeken. Deze vulkaan ligt ongeveer 50 km ten oosten van Ende. De drie kratermeren hebben ieder hun eigen kleur. Een bijzonder wetenschappelijk verschijnsel en wonderschoon voor het oog.
Een proeverij van de lokale koffiesoort ‘Kopi Ende’ mag tijdens een reis over Flores niet worden overgeslagen. Dit is een mix van koffiebonen en gember, die samen geroosterd worden: een ‘pittig’ kopje koffie!