Rama Tours

Deel dit nieuws:

Auteur
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
Stel een vraag
rondreis vietnam halong bay paradise luxery cruise 4

Cruisen bij Halong Bay

Irene van Steenbergen, 27 mei 2019

Vorig jaar november mocht ik op uitnodiging van Vietnam Airlines een studiereis maken door het gastvrije Vietnam.  Een van de hoogtepunten tijdens deze uitstekend verzorgde reis was de meerdaagse cruise op een een luxe jonk door Halong Bay!

Het gebied is verkozen tot een van de mooiste natuurwonderen ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet voor niets is dit de meest gefotografeerde plek van Vietnam. Karstgebergten en indrukwekkende rotsformaties steken als eilandjes uit het heldere blauwgroene water. Er zijn ongeveer 2000 eilandjes in alle soorten en maten. Volgens een legende zijn de rotseilandjes in de baai ontstaan toen een enorme draak met zijn dikke staart op de zeebodem sloeg. Een aantal van de eilandjes zijn bewoond, maar de meeste zijn niet of nauwelijks aangetast.

rondreis vietnam halong bay bai tho cruise 2

De beste manier om Halong Bay te verkennen is per traditionele jonkboot, of junk op zijn Engels genoemd. Er is een ruime keus van jonkboten van eenvoudige tot zeer luxe. Ik had het voorrecht om op de luxe ‘Paradise Luxery Cruisete verblijven. Deze boot is van authentieke details en veel hout voorzien. Bij aankomst werd ik samen met de andere reizigers warm welkom geheten door het vriendelijke personeel. In de dinerzaal van de boot, die van veel ramen is voorzien, werd een overheerlijke lunch geserveerd. Naast deze luxe boot zijn er ook andere boten die een onvergetelijke ervaring door Halong Bay bieden, zoals de Bai Tho en Indochina Sails cruise.

Al varend tussen de karstgebergten, langs kleine drijvende vissersdorpjes werden er diverse stops gemaakt. Sommige eilandjes hebben eeuwenoude grotten die je kunt inwandelen en bij een aantal werd ik verrast door imponerende stalagmieten en stalactieten. De meeste grotten zijn verlicht met gekleurde lampen en lichtjes wat voor een magisch beeld zorgt. Een van de bekendste grotten van Halong Bay is de ‘James Bond Cave’ die naar de  James Bond film ‘Tomorrow Never Dies’ uit 1997 is vernoemd.

rondreis vietnam halong bay 6

Het grootste eiland is Cat Ba, waar je kunt rondwandelen en relaxen aan het strand. Het is wel één van de drukkere eilandjes. Om het ecosysteem te beschermen tegen invloeden van het toerisme, is een groot deel van het eiland benoemd tot National Park. Je vindt hier een bijzondere diversiteit aan tropische planten en dieren, zoals de bedreigde witkoplangoer aap. Maak een mooie wandeling van 2 uur (heen en terug) en loop naar de uitkijktoren waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over de jungle en baai. Een kleiner eilandje, in het hart van Halong Bay, is Ti Top eiland. Via een steile trap omhoog van een paar honderd treden loop je naar het panoramische uitzichtpunt met spectaculair uitzicht. Prachtig!

rondreis vietnam halong bay 3

rondreis vietnam halong bay 9

Wanneer ik de mogelijkheid kreeg om te gaan kajakken, heb ik deze niet voorbij gaan. Het is een leuke manier om de omgeving al peddelend te verkennen. Vanaf je eigen kano is het uitzicht toch weer anders dan vanaf de jonk en kun je langs verlaten strandjes en grotten peddelen.

rondreis vietnam halong bay 4

Als de zon onder gaat valt er een magisch licht over de baai en is het uitzicht spectaculair. Er werd een kookdemonstratie en kookworkshop op het dek van de boot gegeven. Met wat hulp leerde ik een typische Vietnamese loempia maken die ik vervolgens mocht opeten. Samen met een lekker drankje is het heerlijk vertoeven op het dek! Als het eenmaal donker is kleurt de hemel zwart met oneindig veel sterren en waan ik me in een sprookje.

Wil je dit zelf ook ervaren? Neem dan contact met ons op en we vertellen je graag meer!

Bekijk de voorbeeldreis ‘Vietnam noord to midden’ »

Bekijk de voorbeeldreis ‘Veelzijdig Vietnam’ »

Bekijk de voorbeeldreis ‘Vietnam en Cambodja op hun mooist’ »

rondreis vietnam halong bay 2

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.