Rama Tours

Deel dit nieuws:

Auteur
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
Stel een vraag
eilandhoppen flores en komodo eilanden 1

Eilandhoppen bij de paradijselijke Komodo eilanden

Irene van Steenbergen, 28 februari 2020

Een onvergetelijke ervaring waar ik nog vaak aan terug denk: drie dagen eilandhoppen op een omgebouwde vissersboot bij de Komodo eilanden. Het Indonesische eiland Flores ligt ten oosten van Bali en wordt gekenmerkt door haar ongereptheid en natuurschoon. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen en dat maakt het een bijzondere bestemming.

eilandhoppen flores en komodo eilanden 9

Begin van avontuur in Labuan Bajo

Aangekomen op het vliegveld van Labuan Bajo op Flores voel ik de warme lucht als een deken over me heen vallen. Een heerlijk vakantiegevoel! Labuan Bajo vormt de uitvalbasis voor een bezoek aan de Komodo eilanden en is een gezellig havenplaatsje. In de ochtend is de lokale markt leuk om te bezoeken en in de avond kun je bij één van de restaurantjes lekker een hapje eten. Ook zijn de zonsondergangen hier spectaculair.

Verblijf op omgebouwde vissersboot

Na een dagje acclimatiseren en verkenning van de omgeving gaat mijn avontuur beginnen. Drie dagen lang verblijf ik samen met een kapitein, gids, kok en hulpje op een omgebouwde privé vissersboot. De boot is eenvoudig en ik slaap op een matras op het dek waarvandaan je ’s nachts de mooiste sterrenhemel kunt aanschouwen. Een magische ervaring. Je bevindt je midden in de natuur op het water en omdat er geen steden in de buurt zijn is de lucht op een heldere dag kraakhelder. Ik tel oneindig veel sterren.

eilandhoppen flores en komodo eilanden 5

Snorkelen, schildpadden, dolfijnen en vliegende honden

Nadat we de haven hebben verlaten, varen we naar een eerste stop bij Pulau Kelor. Het water is helderblauw en op het kleine eilandje kun je een steile heuvel omhoog lopen voor een waanzinnig mooi uitzicht. Ook is het tijd voor een verfrissende duik en eerste snorkeltocht. De tocht is nog maar net begonnen en ik ben nu al onder de indruk. We lunchen op de boot en varen verder langs onbewoonde eilanden en ongerepte natuur. Ik zie zelfs schildpadden en dolfijnen voorbij zwemmen! Aan het einde van de dag wordt het anker bij Pulau Koaba uitgegooid en is het wachten op de vliegende honden. De zon gaat onder, wat op zichzelf al prachtig is, en langzaam vliegen de eerste vliegende honden vanuit de mangrove weg. Uiteindelijk zie ik tienduizenden vliegende honden wegvliegen in een knaloranje lucht opzoek naar voedsel (fruit). Waanzinnig!

eilandhoppen flores en komodo eilanden 2

Op zoek naar de Komodo varaan

Uiteraard mag een wandeltocht opzoek naar de Komodo varaan niet ontbreken. Op zowel het eiland Rinca als Komodo ga ik samen met een ranger en grote stok op pad. Na niet al te lange tijd komen we al oog in oog met deze reusachtige Komodo varaan te staan. De Komodo varaan is de grootste hagedis ter wereld en kan wel 3 meter lang worden! Op gepaste afstand kijk ik vol bewondering naar deze imposante beesten en de ranger weet veel te vertellen. Zo wist ik toen nog niet dat de Komodo varaan niet met mijn neus ruikt, maar met zijn tong.

eilandhoppen flores en komodo eilanden 6

eilandhoppen flores en komodo eilanden 3

Verder met eilandhoppen

Tijdens het rondvaren bezoeken we nog meer eilandjes zoals Sandy Beach en Kanama eiland waar het snorkelen fantastisch is. Bij Pink Beach vormen kleine stukjes rood koraal voor een roze zand. Een bizar gezicht waarvan je de foto’s vaak op social media voorbij ziet komen. De kans op het zien en zwemmen met manta roggen is bij Manta Bay erg groot, maar het blijft natuur en ik heb net pech.  De eilandjes zijn stuk voor stuk paradijselijk met witte zandstranden, helderblauw water en koraalriffen. Je blijft foto’s maken zo mooi. Een van de mooiste uitzichten heb je vanaf het eilandje Padar. Het is een pittige klim van een half uur omhoog, maar het panoramische uitzicht op de grote en gekleurde baaien met bizarre rotsformaties is dit meer dan waard.

eilandhoppen flores en komodo eilanden 4

eilandhoppen flores en komodo eilanden 7

Na drie dagen lang door adembenemende natuur te hebben rondgevaren is tijd om terug te gaan naar de haven van Labuan Bajo. Hier aangekomen is het zien van mensen en gebouwen weer even wennen en weet ik nu al dat de boottocht van afgelopen dagen een avontuur is geweest om nooit meer te vergeten!

Wilt u ook eilandhoppen op Flores en de Komodo eilanden? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

Neem contact op

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.