Rama Tours
reisspecialist lauren | rama tours hoofdfoto

Reisverslag Lauren: de magie van Myanmar

6 maart 2020

In het kader van mijn studie heb ik van maart tot en met september 2019 in Yangon, Myanmar gewoond en gewerkt. Mijn ouders en broertje kwamen mij opzoeken tijdens de zomervakantie. Hieronder lees je mijn hoogtepunten tijdens de rondreis die ik met mijn familie heb gemaakt.

Yangon voor dummies

reisverslag myanmar blog lauren yangon

Eenmaal aangekomen in Yangon aten we bij het Monsoon Restaurant. Dit is een wat chiquer Thais restaurant waar we heerlijke Padthai, Tom Kha Gai en Springrolls aten. Omdat mijn ouders al een keer in Thailand zijn geweest, leek het mij een goed idee om ze de eerste avond hiermee naartoe te nemen. De volgende dag maakten we met onze gids een stadswandeling door downtown Yangon. Een bijzondere historische plek waar veel koloniale gebouwen uit de Britse bezetting te bewonderen zijn. Een bezoek aan de Shwedagon Pagoda mocht natuurlijk niet ontbreken. Het was een heel bijzondere ervaring om deze plek tijdens zonsondergang te bezoeken. Tijdens de zonsondergang glinstert de pagoda namelijk prachtig. Ook kun je in Yangon goed winkelen, zowel voor jezelf als voor het thuisfront. Op de Boygyoke Aung San markt kun je prachtige stoffen en andere Aziatische spullen kopen. Je moet hier wel flink onderhandelen over de prijs, want als buitenlander betaal je over het algemeen véél meer! Mijn moeder kocht hier onder andere stoffen, rieten placemats en bamboerietjes.

Traditioneel Myanmarese drank en eten

reisverslag myanmar blog lauren traditioneel eten

Een paar dagen daarna vlogen we met een binnenlandse vlucht naar Nyaung-U Airport, gelegen in het midden van Myanmar. Op het vliegveld werden we door onze gids opgehaald. Onderweg naar ons hotel maakte we kennis met de lokale gemeenschap. We bezochten een traditioneel Myanmars dorpje waar we diverse lokale lekkernijen proefden. Een daarvan was een Myanmarese theebladeren-salade. Ook maakten ze in dit dorpje alcoholische drank genaamd Araq. Dit brengen ze op smaak met toddy sap, wat ze aftappen uit palmbomen. Het was erg indrukwekkend om te zien wat ze allemaal moeten doen om deze drank te maken.

reisverslag myanmar blog lauren popa berg

Aan het eind van de middag beklommen we de 777 traptreden naar de top van de Popa berg. Dit klinkt zwaarder dan het is. De Popa berg is van groot religieus belang voor de Boeddhisten. Onderweg naar boven werden we begroet door de velen apen die op deze berg leven. Eenmaal boven op de berg hadden wij een prachtig uitzicht over de vallei. Vanaf ons terras bij het Popa Mountain Resort was het extra genieten van de zonsondergang.
Een bezoek aan dit hotel was zeker een van de hoogtepunten tijdens onze reis. De bungalows zijn zo gebouwd dat je vanuit je slaapkamer uitzicht hebt over de Popa berg. Ook bij het zwembad kun je genieten van het spectaculaire uitzicht.

Betoverend Bagan

reisverslag myanmar blog lauren bagan

Vlakbij de Popa berg ligt Bagan. In Bagan lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. In deze uitgestrekte vlakte liggen duizenden indrukwekkende pagodes en tempels, gebouwd in de 11e, 12e en 13e eeuw, toen Bagan de hoofdstad van Myanmar was.
Sinds juli 2019 staat Bagan op de UNESCO erfgoedlijst. Na jarenlange onenigheid tussen de Myanmarese overheid en UNESCO over de manier waarop de vele tempels gerestaureerd moeten worden, is er eindelijk een overeenkomst ontstaan. Nu Bagan op de UNESCO erfgoedlijst staat zullen de tempels via de authentieke weg gerestaureerd worden. Restauratie is niet alleen nodig vanwege ouderdom maar ook vanwege de vele aardbevingen die Bagan hebben geteisterd.
Een van de beroemdste tempels in Bagan is de Ananda Tempel. Deze prachtige tempel kent invloeden uit de Mon cultuur en uit de Indische cultuur. De tempel is gebouwd in 1105 door koning Kyansittha, een van de grondleggers van de Birmese cultuur. Hij wilde dat de bewoners van Bagan middels deze tempel kennis maakten met het Boeddhisme. In deze boeddhistische tempel staan vier met bladgoud belegde Boeddhabeelden van wel 9,5 meter hoog. Opmerkelijk was het om te zien dat de Engelsen een deel hebben aangebouwd tijdens de koloniale periode. Ook is de tempel recentelijk gerestaureerd met chemicaliën waardoor de tempel zijn originele kleur (wit) heeft teruggekregen. Tijdens deze restauratie kwamen oude muurschilderingen tevoorschijn die in 1975 door het militaire regime met witte verf bedekt werden.

Wandelen door de heuvels van Kalaw

reisverslag myanmar blog lauren  kalaw wandelingen

De driedaagse wandeltocht vanaf het oude Brits koloniale dorpje Kalaw naar het Inle-meer was een ander absoluut hoogtepunt. Onder begeleiding van een gids wandelden we door de rijstvelden en bergen naar het Inle meer. Het was een zeer primitieve trek, maar ontzettend de moeite waard. We sliepen bij lokale homestays waar we heerlijke curry’s en andere Myanmarese gerechten te eten kregen. Na een dag lang wandelen smaakte dit natuurlijk extra goed! De gids vertelde tijdens de wandeling veel over het gebied en wat er verbouwd werd. Onderweg stopten we bij verschillende dorpjes waar etnische minderheden wonen. Het was erg bijzonder om deze mensen te ontmoeten.

Authentiek Azië in Inle

reisverslag myanmar blog lauren inle meer

Aan het einde van de tocht werden we via een boot over het Inle meer naar ons hotel gebracht. Het Inle-meer is een van de meest authentieke plekken in Azië. Hoe de lokale bevolking daar nog leeft komt bijna nergens meer voor. Tijdens ons bezoek was het Birmees nieuwjaar, Thingyan, ook wel het waterfestival genoemd. Hierbij is het traditie dat iedereen elkaar nat gooit met water om de kwade geesten weg te spoelen. Bij aankomst in ons hotel waren wij dan ook helemaal doorweekt. Gelukkig was het hartstikke warm dus we waren ook zo weer droog. Het was eigenlijk wel verfrissend!
Eenmaal aangekomen in Inle besloten we om de volgende dag nog een boottocht te doen. Er is namelijk heel veel te zien op en rondom het meer. Zo nam onze gids ons de volgende dag mee naar een zilversmid, een textielweverij, een sigarenmakerij en nog vele andere lokale ambacht winkeltjes. Het was heel leuk om te zien hoe al deze producten worden gemaakt.

De religieuze grotten van Hpa-Ann

reisverslag myanmar blog lauren hpa ann

Onze laatste dagen in Myanmar spendeerden wij in Hpa Ann, een stadje in het zuiden van Myanmar. Onderweg van Yangon naar Hpa-Ann maakten we een stop bij de Gouden Rots. Dit is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Myanmar. Na een overnachting in het dorpje in de buurt, reden wij door naar Hpa-Ann. Hpa-Ann heeft een prachtige omgeving met bijzondere Pagoda-grotten die lang geleden zijn gebouwd toen een van de koningen moest schuilen voor een onweersbui. Ook is er een mooi meer, waarop we een prachtige boottocht hebben gemaakt. Het zicht vanaf het water op de rotsformaties was spectaculair. We bezochten ook een traditioneel dorpje waar ze zonder elektriciteit leven en we wandelden door de rijstvelden. De foto’s zeggen genoeg!

reisverslag myanmar blog lauren rijstvelden

Wilt u ook een prachtige reis maken in Myanmar? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

Neem contact op

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.