Rama Tours

Deel dit nieuws:

Auteur
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
Stel een vraag
Reisverslag Irene: Junglegeluiden uit Bukit Lawang in Sumatra

Reisverslag Irene: junglegeluiden op Sumatra

Irene van Steenbergen, 15 januari 2018

Één van de mooiste ervaringen tijdens mijn rondreis door Sumatra is de 2-daagse jungletrekking in het Gunung Leuser National Park geweest. Ik heb deze jungletocht gemaakt vanuit het plaatsje Bukit Lawang. Het Gunung Leuser behoort tot de grootse natuurparken van Indonesië en wordt gezien als één van de plekken op aarde met de meeste biodiversiteit. Onder toeristen staat het park vooral bekend om de orang-oetans die er in het wild leven.

Rondreis door Sumatra maken »

Na mijn overnachting in de Eco Lodge loop ik samen met mijn gids (de benjamin onder de gidsen hier) richting de entree van het Gunung Leuser National Park. Na nog geen 5 minuten te hebben gelopen, schieten de eerste aapjes (Thomaslangoeren) al voorbij. Zo klein en zo speels als ze zijn, slingeren en springen ze van boom naar boom. Een goed begin, aangezien we het park nog niet eens in zijn geweest.

Wandeling door het Park

Orang-Oetans op Sumatra | Rama Tours Nadat we de entree van het park zijn gepasseerd, duurt het niet lang voordat we oog in oog komen te staan met een enorme orang-oetan. Wow, wat een imposante verschijning! Hoewel er al snel meer toeristen bij komen staan, lijkt deze orang-oetan zich er niets van aan te trekken. Hij hangt wat aan de boom, draait een aantal rondjes en lijkt zelfs even te poseren voor de camera. Wat een prachtig dier.

 
Mijn tip voor het Gunung Leuser National Park: “Bereid u voor op een pittige wandeling. De indrukwekkende jungle is dit echter meer dan waard.”

Terwijl we aan het begin van het park nog her en der andere toeristen zien, laten we deze al snel achter ons terwijl we dieper de jungle in lopen. Het is een behoorlijk pittige wandeling door de tropische bossen, aangezien we continu omhoog of naar beneden lopen in de klamme luchtvochtigheid. Behoorlijk zweten dus, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Naast mijn ademhaling en de voetstappen van mijzelf en de gids, zie en hoor ik alleen de jungle. Zo nu en dan komen we andere wandelaars tegen, maar grotendeels is het just me, mijn gids, krekels, pauwen, vogels en apen! Vanuit de hoge bomen komen de nieuwsgierige orang-oetans ons zo nu en dan tegemoet geslingerd.

Orang-oetan in het Gunung Leuser | Rama Tours

Overnachting in de jungle

Overnachten doen we in een eenvoudig tentenkamp aan de oever van een rivier. Een idyllische en rustgevende plek. Het riviertje is koud, maar na een dag zweten voelt dit heerlijk verfrissend. Er staan al een paar tentjes klaar en mijn gezelschap bestaat vanavond uit mijn gids, een aantal koks en een Belgisch stel met hun gids. Na een heerlijke maaltijd en wat kaartspelletjes, is het al vroeg bedtijd. Ondanks de harde ondergrond (slapen doe we op een dun soort yogamatje) pak ik toch nog wat uurtjes slaap en verwerk ik de indrukken van de dag. Hoewel ik er nog middenin zit, voelt deze ervaring als een droom.

Avontuurlijk Sumatra: jungle trekking | Rama Tours‘s Ochtends word ik al vroeg gewekt door de zon die opkomt en door de fluitende vogels en krekels. Ik was me in de rivier, want een badkamer is hier natuurlijk niet. De koks maken een lekker ontbijtje klaar dat ik aan de rivieroever opeet en daarna is het weer tijd om op pad te gaan. In ongeveer 4 uurtjes lopen we terug naar de Eco Lodge van waaruit we deze trekking zijn begonnen. Ook vandaag zien we weer diverse prachtige en indrukwekkende dieren.

Mijn indruk van het Gunung Leuser National Park

Voor mij was dit mijn eerste ervaring met orang-oetans in het wild en ik had mij hier enorm op verheugd. Terwijl te hoge verwachtingen soms voor teleurstelling kunnen zorgen, was nu het tegenovergestelde het geval! De tocht was pittig, maar onvergetelijk mooi en indrukwekkend en absoluut een ervaring om nooit meer te vergeten. Wilt u deze tocht ook maken? Bekijk dan de rondreis ‘Avontuurlijk Sumatra’ of neem contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij helpen u graag bij het samenstellen van uw droomreis.

Groetjes, Irene

Bekijk voorbeeldreizen »

Volg ons op:

Volgend blog

Wakatobi: meer dan alleen duiken en snorkelen

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.