Rama Tours

Deel dit nieuws:

Shilla | Rama Tours
Auteur
Shilla Verburgt
Reisspecialist
Stel een vraag

Reisverslag Shilla: een bezoek aan de Bromo vulkaan

Shilla Verburgt, 28 mei 2020

Tijdens mijn studiereis naar Indonesië afgelopen jaar bezocht ik de eilanden Sumatra, Java en Bali. In deze reis zaten veel van de hoogtepunten die Indonesië rijk is, zoals ‘n trekking in de jungle van Sumatra waarbij ik op zoek ging naar de orang-oetans, een schitterende zonsopgang bij de Borobudur en een bezoek aan de indrukwekkende rijstvelden van Jatiluwih. Maar de beklimming van de wereldberoemde Bromo vulkaan op Java was toch wel één van mijn persoonlijke favorieten, en daar wil ik je hieronder graag wat meer over vertellen!

Wanneer je een reis naar Java wilt gaan maken, dien je je vooral te realiseren dat Java een zeer uitgestrekt eiland is en dat de afstanden tussen de diverse overnachtingsplaatsen soms erg lang zijn. Hoe verder je naar het oosten trekt, hoe meer het landschap gedomineerd wordt door grote vulkaankegels aan de horizon. Het maanlandschap van de Bromo is uniek en erg indrukwekkend en deze vulkaan mag wat mij betreft dan ook niet ontbreken in een reis over Java!

De (trein)reis richting de vulkaan

Om bij de Bromo te komen ben ik in Yogyakarta op de trein gestapt naar Mojokerto. Een mooie treinreis dwars door een groen landschap van uitgestrekte rijstvelden en glooiende vulkaanhellingen. Bij aankomst op het treinstation van Mojokerto werd ik opgewacht door mijn chauffeur Kurnia. Vanaf daar is het ongeveer nog zo’n 4 uur rijden naar de Bromo. Het is een comfortabele rit met fantastisch uitzicht onderweg. Af en toe stoppen we even om een foto te maken of simpelweg om van het uitzicht te genieten.

rondreis java treinreizen hoogtepunt 5

Overnachten met uitzicht op de vulkaan in de Lava View Lodge

Vlak voor zonsondergang komen we aan bij onze accommodatie voor vannacht: de Lava View Lodge. Lava View is één van de favoriete accommodaties van Rama Tours op de hellingen van het Tenger gebergte. Het is een eenvoudig hotel, maar geeft al direct uitzicht op de vulkaan en de zandzee! Veel luxe is hier bovendien ook niet nodig, want je moet heel vroeg op om de zonsopkomst te kunnen zien, dus het wordt sowieso een heel kort nachtje. Indien je toch wat meer luxe wenst is de Jiwa Jawa lodge een goed alternatief.

rondreis java bromo vulkaan hoogtepunt 10

Rise and shine!

Om 03:30 word ik bij de bungalow opgehaald door mijn chauffeur en gids. Nog half slapend stap ik in een four-wheel drive Jeep. Buiten is het nog aardedonker en ik heb dan ook geen idee welke kant we oprijden. Gelukkig doet mijn chauffeur dit dagelijks en kent hij de weg inmiddels op zijn duimpje. Het enige wat ik merk is dat de rit vrij snel (en vrij steil!) omhoog gaat, a bumpy ride! De adrenaline zorgt er al snel voor dat ik helemaal wakker ben. Onderweg vertelt de chauffeur dat er in het hoogseizoen ‘s ochtends tot wel 1.400 jeeps omhoog gaan! Vandaag zijn dat er “slechts” 100-150. Eenmaal aangekomen op het hoogste punt tot waar de jeeps kunnen komen (het viewpoint), drinken we een kopje thee om op te warmen. Op deze hoogte is het toch een aanzienlijk stuk koeler en het kan zelfs behoorlijk fris zijn! Het is dan ook aan te raden om een dik vest of een jas mee nemen.

Om ongeveer 04:45 zoek ik samen met de chauffeur een goed plekje om van de zonsopgang te gaan genieten. Het viewpoint bestaat 3 verschillende plateaus, alle drie op een andere hoogte, al zitten er geen enorme verschillen tussen. De hoogste is wat mij betreft degene met het beste uitzicht, maar ook de andere twee bieden prima uitzicht op de vulkaan. Het is mooi helder weer en de zonsopgang is prachtig! De kleurschakeringen zijn magisch, van een oranje rode gloed die zich langzaam over de Bromo vulkaan verplaatst, verandert het langzaam in een helderblauwe lucht met felle kleuren. Ik raak eigenlijk niet uitgekeken!

rondreis java hoogtepunt bromo vulkaan 1

rondreis java hoogtepunt bromo vulkaan 3

Tip: Als de zon eenmaal aan de hemel staat lopen de meeste reizigers direct terug naar hun Jeep. Blijf juist nu nog even hangen! Zo kun nog wat rondlopen om in alle rust wat foto’s te maken of de Hindu Tempel aan de voet van de vulkaan te bekijken. Het voordeel hiervan is dat je niet tegelijk met alle andere toeristen bij de krater van de Bromo vulkaan aankomt en daarom een veel rustigere kraterrand aan zult treffen!

Vervolgens stap ik samen met de chauffeur weer in de Jeep en rijden we terug de helling af naar beneden. Dit keer kan ik zien waar we vanochtend ook in het donker gereden hebben, en opnieuw stelt het uitzicht niet teleur! Eenmaal onderaan de helling slaan we dit keer niet af in de richting het hotel, maar scheuren we met de Jeep door het mysterieuze maanlandschap rondom de vulkaan terwijl het lava-zand achter ons opstuift. Dit gedeelte wordt de Sea of Sand genoemd. Echt te gek! Alleen al deze Jeep ritjes maken een bezoek aan de Bromo wat mij betreft de moeite waard!

Balanceren op de kraterrand van een actieve vulkaan

De Jeeps kunnen niet helemaal tot aan de voet van de Bromo vulkaan komen. Ze rijden er zo dicht mogelijk naar toe en vanaf daar kun je kiezen of je verder wilt lopen of te paard naar de Bromo-vulkaan gebracht wil worden. Ik kies er voor om te lopen. Eenmaal onderaan de Bromo aangekomen, beklim je een trap van ongeveer 250 treden. Een aardige klim, maar eenmaal boven is het meer dan de moeite waard! Vanaf de kraterrand staar ik zo de actieve krater in. Af en toe herinnert de Bromo me eraan dat de vulkaan nog steeds actief is, want dan hoor ik geborrel en komt er een pluim rook omhoog.

De kraterrand is voor een groot gedeelte redelijk toegankelijk. Op een aantal plaatsen is de rand behoorlijk smal met direct ernaast een steile afgrond. De meeste reizigers blijven daardoor redelijk aan het begin van de rand, waar een soort uitzichtpunt is gemaakt. Ik hou wel van een uitdaging en ben tot ongeveer halverwege de kraterrand gelopen. Het is al vaker benoemd in deze blog, maar ook hier zijn de uitzichten weer fantastisch! Het is onwijs fascinerend om de actieve krater in te kunnen kijken, maar als je je omdraait kun je vanaf dit punt de Sea of Sand overzien. Het lijkt wel een andere planeet!

rondreis java hoogtepunt bromo vulkaan 2

reisspecialist shilla verburgt favoriete fotos bromo java 2

Na ongeveer een uur rondgelopen te hebben op de krater begin ik aan de wandeling terug naar de Jeep. Het zit er op. We keren terug naar het hotel waar het ontbijt inmiddels klaar staat. Wat een onvergetelijk avontuur!

Om u thuis ook mee te laten genieten heb ik onderstaande video gemaakt van mijn bezoek aan de Bromo. Veel kijkplezier!

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag een bezoek brengen aan de Bromo vulkaan? Neem gerust contact met ons op! Voor inspiratie kun je op de link hieronder klikken en onze voorbeeldreizen naar Indonesië bekijken. Het aantal ​​​Indonesië reizen is groot op onze website: soms alleen met een specifiek eiland, maar ook vaak is een aantal eilanden gecombineerd. Voor ieder wat wils!

Bekijk onze voorbeeldreizen Indonesie

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.