Rama Tours
rondreis laos hoogtepunt luang prabang blogfoto 2

Waterrijk Laos, land van de Mekong

11 juni 2020

Eén van de minst bezochte landen in Zuidoost-Azië is Laos. Misschien komt dat omdat er maar weinig internationale vliegverbindingen naartoe zijn, of omdat het als enige land in Zuidoost-Azië geen kustlijn heeft. Maar dit zijn juist ook de redenen dat Laos misschien wel het meest authentieke land is dat je in dit deel van de wereld kunt bereizen. De mensen zijn er nog puur, evenals het landschap en de natuurlijke rijkdommen.

De Mekong Rivier

De machtige Mekong rivier die zijn oorsprong vindt in de hoge bergketens van Centraal Azië, zwelt in Laos pas echt aan en wordt op bepaalde plekken zelfs kilometers breed. Deze rivier bepaalt bijna de gehele lengte van de westelijke grens van het land. Talloze andere grote en kleine rivieren splitsen zich van de Mekong af en doorkruisen het Laotiaanse landschap. Onderweg voeden deze rivieren de landbouwgronden of natuurgebieden waar ze aan liggen en daarmee ook de bewoners, zowel mens als dier.

rondreis laos boottocht mekong rivier hoogtepunt 8

Van Huay Xai naar Luang Prabang

Laos leent zich dan ook uitstekend voor een ontdekkingstocht per boot. Een goed beginpunt is het kleine plaatsje Huay Xai in het noorden van het land, gelegen aan de oevers van de Mekong, met uitzicht op het Thaise stadje Chiang Khong aan de overkant van de rivier. Je bereikt Huay Xai ook door middel van een korte oversteek per boot vanaf de Thaise zijde. De grensposten aan beide zijden zijn overigens niet veel meer dan kleine, stoffige kantoortjes onder golfplaten daken. In Huay Xai liggen de vele rivierboten al klaar, voor de lange trip naar het zuidelijk gelegen Luang Prabang, de eerste echt grote plaats op de route. De reis over de Mekong duurt twee lange maar mooie dagen, waarbij je door een dunbevolkt landschap vaart van plantages, stukken ongerepte natuur, hoge heuvels en spaarzame dorpjes volledig bestaande uit houten huisjes op palen. Onderweg zie je het leven op en aan het water van zowel de bevolking als van de dieren: vissers die hun netten uitgooien, kinderen die in het water spelen en vogels die laag over het water scheren. Uiteindelijk bereik je zo Luang Prabang, misschien wel het charmantste en leukste stadje van heel Zuidoost-Azië.

rondreis laos hoogtepunt mekong blogfoto 5

Hoge karstbergen en kleine riviertjes

Ten zuiden van Luang Prabang wordt het landschap steeds fascinerender, met grillig gevormde karstgebergten die hoog boven het tropische dal uittorenen. Met name rond de plaats Vang Vieng is het landschap waanzinnig mooi. Ook hier is er weer veel water; kleine riviertjes doorkruisen de rijstplantages, die op hun beurt ook glinsteren van het water dat wordt tegengehouden door de lage kleiwalletjes aan alle zijden. En deze plantages worden weer geflankeerd door hoog oprijzende karstgebergten. Kortom, een tropisch landschap dat zo van een ansichtkaart lijkt te komen!

rondreis laos hoogtepunt vang vieng blogfoto 3

De Vierduizend Eilanden

Niet alleen in het noorden van Laos wordt het landschap bepaald door water, ook in het uiterste zuiden is dit het geval. In dit deel van het land waaiert de Mekong uit over het vruchtbare laagland en wordt de kilometers brede rivier alleen onderbroken door kleine eilandjes, sommigen bewoond en anderen onbewoond. Deze regio heet ‘Si Phan Don’, ofwel ‘de vierduizend eilanden’. Hier waan je je in een tropische archipel op zee, met name ook in de droge tijd waarbij het rivierwater helderder wordt en een blauwe kleur krijgt. Vervoer per auto is er nauwelijks, je ontdekt de eilandjes vooral te voet of per fiets. De vele zandpaadjes voeren je langs palmplantages, authentieke dorpjes met vriendelijk lachende bevolking, naar uitzichtpunten aan de oevers en uiteindelijk naar de Li Phi en Khone Phapheng watervallen, de grootsten van Zuidoost-Azië. Hier valt de Mekong weliswaar slechts 10 tot 20 meter naar beneden, maar wel over de gehele breedte van de rivier en dat is op dit punt ruim 9 kilometer! Een prachtig sluitstuk van een reis door een van de meest authentieke landen van Azië.

rondreis laos hoogtepunt si phan don blogfoto 1

rondreis laos si phan don hoogtepunt 7

Bent u enthousiast geworden en wilt u ook de vele waterwegen van Laos ontdekken? Neem gerust contact met ons op! Voor inspiratie kunt u op de link hieronder klikken en onze voorbeeldreizen naar Laos bekijken. U vindt hier reizen waarbij u alleen Laos aan doet, maar ook reizen waarbij u een mooie combinatie maakt met de omliggende buurlanden Thailand of Cambodja. Doe inspiratie op voor uw droomreis en vraag ons gerust om advies over deze prachtige bestemming!

Bekijk onze voorbeeldreizen Laos

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.