Beste Daphne,

Dank voor het welkom thuis kaartje. Ik heb een aantal van onze ervaringen al verwoord in de email aan jullie lokale agent.

Hier wat algemene opmerkingen en tips:

Ophaal, vertrek en meet services waren perfect geregeld. Dit is zeer belangrijk want op een aantal plaatsen heb je als nieuwkomer geen flauw idee welke kant je op zou moeten. Er gaat veel met de Franse slag in India maar afspraken worden stipt nagekomen.

Chauffeurs waren goed en betrouwbaar en ook dit is zeer belangrijk. We hoeven je waarschijnlijk niets over het verkeer in India te vertellen. Alles mag maar als je iemand aanrijdt heb je een probleem. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat chauffeurs in India direct vluchten na een ongeval.

Gelukkig hebben we maar enkele uren in het donker hoeven rijden. Buiten de stad is dit beslist af te raden tenzij je zelfmoord plannen hebt. Zonder straatverlichting, talloze onaangekondigde drempels, dode dieren op de weg, verkeer met groot licht of zonder licht, overstekende koeien en noem verder maar op, is dit een hachelijke onderneming.
De kwaliteit van de wegen was doorgaans goed.

De hotels zijn te vergelijken met die in Indonesië. De een wat luxer dan de andere. Het minst was het hotel in Mumbai. De kamer was erg klein en er was geen restaurant (wel room service) of andere vorm van vermaak. Bovendien kwamen we de eerste dag vroeg in het hotel aan terwijl er die dag geen excursie gepland stond. Aangezien de directe omgeving nou niet bepaald uitnodigde tot een wandeling hebben we een groot deel van de dag op onze kamer doorgebracht.

Het bezoek aan Varanasi was onze mooiste ervaring en mag eigenlijk op geen enkele India trip ontbreken. De treinreis (nacht) was ook leuk maar beter is overdag te reizen. Dan zie je nog wat.
Tussen Bikaner en Jodhpur heeft de chauffeur ons ook een koeienopvangcentrum annex koeienhospitaal laten zien. Fantastisch!
Het bezoek aan het Amber fort bleek niet per jeep maar per olifant en dit was een leuke verrassing.

De hectiek van Mumbai hadden we niet willen missen. Het is leuk die meegemaakt te hebben maar niet voor een 2e keer. De standaard attracties – Prince of Wales museum, Elephant Island, Ghandi museum (overigens ook in Delhi) – kun je rustig overslaan. Temeer ook door de haast waarmee alles moet, aangezien je steeds door het verkeer moet. Hou rekening met een half uur autoreistijd voor 1 kilometer in de spits. Heeft de verkeerschaos in de overige bezochte steden nog iets grappigs, in Mumbai wordt het al gauw irritant. Misschien wel omdat er in Mumbai niet zoveel koeien loslopen. Ook is het koloniale verleden van Engeland hier veel minder zichtbaar (zoals gebouwen) dan dat van Nederland in Indonesië.
Uitzondering het prachtige stationsgebouw. Maar ergens stoppen is lastig.
De Bollywood tour begon leuk maar het bezoek aan de dansstudio bleek niet opgenomen te zijn. Ook zijn de huidige Bollywood studio’s niet voor publiek toegankelijk. Dus over de hele linie is Mumbai geen toeristische aanrader, m.u.v. van een bezoek aan Dhobi Ghat.
We zijn ook even kort in het Taj Mahal Palace hotel geweest. Alhoewel een kamer hier ca. EUR 200 per persoon per nacht kost zouden we (als we het over zouden kunnen doen) hiervoor gekozen hebben. Het had het bezoek aan Mumbai toch nog special gemaakt.

Uiteindelijk lekker uitgerust in Goa. De treinreis (dag) van Mumbai naar Goa was leuk. Alleen het ticket voor de express trein bleek niet bevestigd. We vertrokken uiteindelijk met een stoptrein. Dus i.p.v. 7 uur hebben we 12 uur in de trein gezeten. Panjim (Goa) is eigenlijk de enige bezochte stad waar je op je gemak kunt rondlopen. Niet verwonderlijk met al die toeristen (veel Russen). Het hotel was prima maar staat uitgerekend in centraal Goa. Daar zijn 2 stranden. Het strand bij het hotel stelt niet veel voor en het nabijgelegen Miramar strand is geen aanrader. In het water drijft veel afval. Dus zijn we de 2e dag naar de stranden in Zuid Goa gegaan (ca. 1 uur rijden vanaf het hotel). Prachtige stranden, schoon en rustig. De 3e dag zijn we naar de stranden in Noord Goa gegaan (45 minuten rijden). Mooie stranden maar veel drukker en veel afval op het strand en verder verkopers, bedelaars, massagevrouwen e.d. Dus een hotel aan een van de stranden in Zuid Goa is de beste optie.

Al met al hebben we een fantastische reis gehad. Dank voor de bemiddeling. Als je nog meer wilt weten bel ons dan gerust.

Groeten,

Liesbeth en Erik