Maaike, Sylvia en ik hebben net een waanzinnig mooie reis door Myanmar achter de rug!

Wij zijn 3 vriendinnen (60+) die al vaker met Rama Tours hebben gereisd: Java, Sulawesi en dit jaar dus Myanmar.

Wat een bijzonder land, heel divers met heel aardige mensen. Van de politieke situatie met de vluchtelingen hebben we gelukkig helemaal niks gemerkt.

We begonnen onze reis met een vlucht van Bangkok naar Yangon, waar we weren opgewacht door onze chauffeur en onze gids Jo die ons naar het luxe Sedona Hotel brachten. Yangon is een hele drukke stad met veel files, maar we hebben interessante dingen gezien/bezocht. Hoogtepunt in Yangon was natuurlijk de Shwedagon Pagoda, schitterend met vele tonnen bladgoud bedekt. Het huis van e oud secretaris generaal van de Verenigde Naties U Thant, de ingang van het huis waar Aung San Suu Kyi jaren lang politiek gevangene was, de oude koloniale gebouwen uit de tijd dat Birma een Britse kolonie was, etc, etc.

Jo is een uitstekende gids die alles echt alles weet over de geschiedenis, cultuur en politiek van Myanmar en met wie je het over alles kunt hebben.

Met de auto naar Kinpun in Mon State in het oosten van Birma, waar de “base camp” is om naar de Kyaiktiyo Paogda, ook wel The Golden Rock genoemd, te gaan. Het is een spannend avontuur op zich om bij de golden Rock te komen: met een grote vrachtwagen propVOL bedevaarders, in een misselijkmakende vaart de steile weg vol scherpe bochten op naar de top van de berg waar de rots balanceert. Indrukwekkend bedevaartsoord, waar iedere Boeddhistische Birmaan ten minste 1 keer in zijn leven naar toe wil. Een gigantische gouden rots, die op wonderbaarlijke wijze niet neerstort. Ze zeggen omdat hij wordt vasthouden door 3 haren van Boeddha. Dat moeten sterke haren zijn… We hebben daar een nacht in Mountain View hotel gelogeerd en de volgende dag terug naar Yangon en door met binnenlandse vlucht naar Heho, waar het Inle Meer is, 22 km lang en 11 km breed. Al het vervoer gaat met “longtail” boten, we zoeften naar ons hotel op palen boven het meer, schitterend! Onze gids was Moe Moe, een jonge vrouw, waar we reuze mee gelachten en gekletst hebben. Daar hebben we gezien: zijde weverijen, hoe ze garen maken van lotus planten, het maken van de lokale sigaren (Cheroots), een lokale groentemarkt, Karen vrouwen met hele lange nekken door de vele bronzen ringen om hun nek, 1000 jaar oude stoepa’s bij Shwe Indien Pa-O, Etc, etc. Zo vreselijk mooi allemaal.

Daarna naar Bagan, met de duizenden terracotta gekleurde pagodas, als je bedenkt dat dat allemaal meer dan 1000 jaar oud is— Met een paard en wagen langs een groot deel van de pagoda’s gereden.

Verder Mt. Popa, met 777 trap treden, Monywa, Mandalay. In Mandalay vonden we het koninklijke paleis erg interessant en mooi. Te veel om op te noemen. Ik kan nog eindeloos doorgaan! Het was allemaal even schitterend.

We kwamen bij van alle indrukken aan het strand van Ngapali Beach, waar we een paar dagen in het Amazing Hotel verbleven, een verrukkelijk hotel aan een mooi en schoon strand. We hebben daar gesnorkeld; de boottocht was leuk, inclusief een lekkere lunch aan boor, maar het snorkelen was matig, niet echt veel te zien.

De gidsen waren allemaal kundig en spraken behoorlijk Engels, de chauffeurs reden veilig in schone en goed onderhouden busjes.

Kortom een droom vakantie, dankzij de uitstekende organisatie van Arielle, Rama Tours en hun agent in Myanmar.

Mevrouw Van den Bergh uit Italië