Beste Daphne,

Inmiddels zijn wij ruim 2 weken terug van onze vakantie op Sumatra, nog bedankt voor jullie kaartje bij thuiskomst!
We hebben een hele leuke en bijzondere vakantie gehad, die erg goed door jullie geregeld was! De afwisseling jungle trekking/rondrijden/relaxen op Cubadak was erg fijn en een zeer goede combinatie.
Onze gids (Samsul) was een prettige gids. Hij sprak goed Engels, was vriendelijk, wist veel te vertellen en was ook erg behulpzaam. Op de eerste avond in Medan was Sabine in een van de vele gaten in de stoep gevallen, met als gevolg een lelijke beenwond waarvoor we naar een ziekenhuispost moesten. Na een telefoontje aan Samsul kwam hij direct naar ons toe om te helpen en te tolken.
De chauffeur (grootste deel van de reis was dit Andu) was een goede en veilige chauffeur. We hebben veel onveilige situaties en gevaarlijke chauffeurs op de weg gezien, maar onze chauffeur reed heel erg netjes. Dit in tegenstelling tot de chauffeur die door Paradiso Village geregeld was en die ons naar de haven in Padang moest brengen, op weg naar Cubadak.
De hotels waren over het algemeen van prima kwaliteit. Met als absoluut hoogtepunt ‘the Hills’ in Bukittingi (wat een mooi, luxe hotel!) en met als dieptepuntje het ‘Natama hotel’ in Padang Sidempuan (het was maar een korte tussenstop, maar dit hotel was wel duidelijk van mindere kwaliteit dan de andere hotels). Verder was ons verblijf op Paradiso Village natuurlijk geweldig. Een heel mooi eiland, mooie complete chalets, lekker eten en vriendelijke eigenaren. Echt een aanrader om mee te eindigen voor iedereen die naar Sumatra gaat!
De 3-daagse jungle trekking was een fantastische en bijzondere ervaring. Wel hadden wij de zwaarte en intensiteit van de trekking op basis van jullie omschrijving behoorlijk onderschat. Drie hele dagen lang alleen maar klimmen, dalen, aan bomen hangen en je een weg tussen de begroeiing door zoeken, was toch wel erg zwaar en is naar onze mening zeker niet geschikt voor zomaar iedereen die Sumatra bezoekt. Wellicht zouden jullie deze beschrijving in jullie informatie iets kunnen aanpassen.
Een andere goede tip voor jullie informatie is dat je in Bukit Lawang speciale (kunststof) schoenen (met kleine noppen) kan kopen voor de trekking. Alle gidsen dragen deze schoenen en zweren erbij. Je hebt er veel meer grip mee en ook gezien het feit je op dag 3 een aantal keer met je schoenen aan dwars door een rivier moet lopen en vervolgens met je drijfnatte schoenen de jungle weer in gaat. Onze schoenen waren na deze 3 dagen behoorlijk vergaan en hebben we de rest van de vakantie niet meer aan gekund.
Daarnaast is het wellicht slim om op de jungle paklijst lange sokken toe te voegen, dit ivm de bloedzuigers die op sommige stukken in grote getalen aanwezig zijn. We moesten onze broek in onze sokken doen om te voorkomen dat ze aan onze benen zouden hangen, dus dan zijn lange sokken wel erg handig.
De hele reis was door jullie (via jullie lokale agent) erg goed geregeld. Een minpuntje dat wij graag zouden willen noemen is dat wij niet op de hoogte waren dat Lion Air (waarmee wij van Padang naar Jakarta vlogen) op de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen staat. Wij hoorden dit op de dag voor vertrek van mede-reizigers en waren hier niet erg blij mee. We weten dat er ook andere mogelijkheden waren geweest en als we dit van tevoren van jullie zouden hebben gehoord, dan hadden we zeker voor een andere optie gekozen (zelfs al zou dat een langere reis betekend hebben). Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook omdat Lion Air bekend staat om het niet zo punctueel zijn (onze vlucht had inderdaad ook bijna 2 uur vertraging).
Maar kort samengevat hebben we echt een fantastische reis gehad, die heel goed door jullie georganiseerd was! Onze dank hiervoor en we zullen jullie zeker aanbevelen bij anderen, mochten ze ooit richting Azi‘ (of Australi‘ of Nieuw-Zeeland) willen.
Tot ziens voor een volgende reis!
Groeten,
Frank Herrman en Sabine Mous