Hoi Arielle,

Het is al een hele tijd terug, maar ik had beloofd nog over onze reis naar Vietnam afgelopen december te mailen. Na terugkomst in Nederland zijn we gelijk weer in een drukke periode gestort van nieuwe banen en verhuizen dus mijn belofte heb ik even geparkeerd. Excuses voor deze erg late terugkoppeling. Overigens ook nog bedankt voor het kaartje!

Maar…de reis…
We hebben genoten! Het was een prachtige en heerlijke ervaring. Ik noem het maar een luxe backpack, wel met rugzak maar overal netjes opgewacht door lokale gidsen/chauffeurs. Heel erg leuk voor een huwelijksreis en anders ook niet te doen om in een korte tijd zoveel van Vietnam te zien. Enkele locaties hebben hier ook wat mee gedaan (zoals een leuk versierd bed en/of een flesje wijn en fruit op de kamer). Van de kou in het noorden tot de tropische hitte in het zuiden.
Hieronder kort wat punten per locatie:

Hanoi
Prima hotel, dichtbij belangrijkste hotspots. 1 nacht, maar ook als uitvalsbasis gebruikt na terugkomst uit Sapa en Halong Bay. Vriendelijk personeel (met 1 jongen viel goed te communiceren).

Sapa
Prachtig gebied, wel koud buiten de zon om, maar genoeg dekens gehad bij de overnachting. We wisten er van. Leuke gids, veel geleerd over Vietnam en de cultuur. De wandelingen hadden wel avontuurlijker en verder gemogen wat ons betreft. Nu was het eigenlijk te makkelijk voor ons. 1e overnachting was het ‘echte’ werk, bij het vuurtje in de keuken. Geen enkele andere toeristen in het dorp. 2e locatie was al stuk toeristischer, sowieso het hele dorp. Slaapzaaltje waar ook een ander gezin overnachtte. Koken op gas.

Halong Bay
Ik had een traditionele (houten) bruine boot verwacht, het bleek een wit groot cruiseschip. Uiteindelijk wel heerlijk genoten en bijgekomen van de kou en viezigheid van de bergen en treinreis. Mooi gebied ook, maar het stukje waar wij waren toch ook wel erg toeristisch (in rijen door de grot en naar het uitkijkpunt). Dat hoort er misschien ook wel bij.

Hue
Culturele stop, fietsen gehuurd en heerlijk rondgefietst. Bij de tuinhuisjes (uit Rough gide) aangeklopt en thee gedronken met niet verstaanbare Vietnamese vrouwtjes. Geweldige ervaring.

Hoi An
Ontzettend leuk en gezellig dorpje, toeristisch ja, maar wel leuk. Ook hier fietsen gehuurd, prima vervoermiddel om omgeving te zien, net zoals in Hue. Dit hotel heeft ons het meeste ‘verwend’ met een mooi versierd bed (olifantje, zwanen van handdoeken en echte rozeblaadjes, flesje wijn en fruit). Prima om even paar dagen te zijn, flink geshopt voor onder andere kleding op maat.

HCMC
Leuke stad, vonden we toch leuker dan Hanoi. Dus goed dat we hier wat meer tijd hadden. Met oudjaarsavond ook leuk om te zijn. Erg druk op straat, grote vuurwerkshow om 12uur. Indrukwekkende musea.

Mekong Delta
Daar hadden we graag meer tijd doorgebracht, zodat we meer van de natuur (delta) hadden kunnen zien. De flaoting market die we gezien hadden, was niet zo indrukwekkend dus daar hadden we liever iets anders voor gedaan zoals de natuur/oerwoud in. Zeker gezien de lange reis vanuit HCMC.

Whale Island
Veel zon en ook wind, lekker paar dagen rustig aan gedaan. Rondje eiland gewandeld en gekanood. Eten was ook lekker, goed verzorgd.

Al met al zijn we uiterst tevreden en blij met de reis die we gemaakt hebben. Heerlijk tussenuit geweest in een totaal andere cultuur. Het was allemaal goed verzorgd, vriendelijke gidsen. Af en toe moeite met het verstaan van de uitspraak van de gids, maar dat hoort er ook bij :-).

Vriendelijke groeten,
Sebastian