Hallo beste Djordy,

In de allereerste plaats bedankt voor jullie kaart na onze reis naar Singapore en Vietnam. Het was niet alleen het weerzien met onze zoon en zijn vrouw in Saigon en daarna in het voortreffelijke resort Bamboo Village, maar de gehele reis was uitstekend door jullie voorbereid en de “bijbel” van alle belangrijke evenementen, restaurants en bezienswaardigheden een onmisbare gids, die wij regelmatig hebben gehanteerd bij de diverse keuzes tijdens onze reis.

We hebben volop genoten van de cultuur van Vietnam, zijn bewoners en de vele historische gebeurtenissen in dit deel van de wereld. Saigon als wereldstad in tegenstelling met Hanoi, dat ook heeft geprofiteerd van de uiteindelijke samenvoeging van de beide Vietnams, echter zijn eigen identiteit en de georganiseerde verkeerschaos in stand heeft gehouden en zijn functie als hoofdstad van Vietnam zal kunnen waarmaken met de hulp van het meer economisch ontwikkelde zuiden, waar de economie voelbaar en de investeringen van met name westerse maatschappijen je als het ware tegemoet snellen en je omarmen in een bruisende wereldstad.

Toch een paar opmerkingen, die wellicht anderen van dienst kunnen zijn met hun keuze om Singapore en Vietnam te bezoeken en wel als volgt:

* Singapore als tussenstop naar Vietnam is zeer te adviseren na een lange vliegtocht. In de vroege morgen kom je in Singapore aan en dan blijkt de hotelkamer niet gereed te zijn. Logisch op dit vroege uur. Te adviseren is een kamer bij aankomst gereed te hebben om even ‘bij te komen’ en wellicht tegen bijbetaling deze te betrekken. De receptie van het prima hotel was ons terwille om na ca. 2.5 uur wachten de kamer gereed te hebben. Veel mensen zullen niet de stad ingaan na een vermoeiende vlucht en blijven dus hangen in de hotellobby, hetgeen op dit vroege uur geen genoegen is; Overigens is een bezoek aan Singapore alleszins de moeite waard, zeker ook de faciliteiten van Singapore Airlines;

* de service en verzorging aan boord van vliegtuigen van Singapore Airlines waren meer dan uitstekend, alsmede de besproken en gereserveerde plaatsen. Ook de binnenlandse vluchten van Vietnam Airlines waren verzorgd en modern materiaal.

* de hotelkeuzes waren over het algemeen goed tot zeer goed. Het hotel in Hanoi waar wij een superior kamer zouden betrekken was aan de kleine kant en voor wat grotere mensen met de bagage een hele tour om je bed te bereiken. De service en het ontbijt zeer goed en wij hebben ons laten vertellen dat de hotels meer in de hoogte dan in de breedte worden gebouwd, vandaar de wat smalle kamers. Tegen een geringe vergoeding kun je ook gebruik maken van de z.g. suite, die iets groter en wellicht voor de volgende keer een betere keuze blijkt te zijn;

* de trail in Noord Vietnam blijkt zeker voor wat ouderen een zware klus te zijn. De natuur overweldigend tussen de rijstvelden, maar de wegen af en toe onbegaanbaar. Wij hebben dan ook in samenspraak met de prima gids besloten het traject gedeeltelijk per mini bus af te leggen en de bezoekenaan de bewoners van dit gebied per voet te vervolgen. Een waar spektakel en een hele tour om langs trappen en treden waar geen eind aan lijkt te komen het fantastische gebied en zijn bewoners te bezoeken. Het lijkt verstandig zeker voor mensen met een beperkte of geen conditie erop te attenderen dat deze tocht zwaar zoniet uitvoerbaar voor deze categorie zal blijken te zijn; Weliswaar is dit de enige mogelijkheid per voet af te leggen doodeenvoudig omdat er geen wegen beschikbaar zijn en alles per voet door deze bergstammen wordt aangevoerd. Op zich een geweldige belevenis om deze mensen in hun originele levenswijze te kunnen aanschouwen;

* .De enige transfer in Hanoi naar de luchthaven dreigde door tijdnood in een fiasco te eindigen doordat de chauffeur van de taxi veel te laat bij het hotel arriveerde. Met ware ‘doodsverachting’ werden wij door hem door het chaotische verkeer nog op tijd naar de luchthaven gebracht. Was overigens de enige negatieve opmerking wat de transfers betreft. Alles werd van te voren aangemeld en keurig op tijd werden wij vervoerd naar de volgende bestemming;

* nadat wij onze zoon en zijn vrouw al in Saigon konden verwelkomen, omdat zij daar inmiddels ook waren aangekomen, zijn wij gezamenlijk met de ruime minibus naar Bamboo Village vertrokken. Een waar eldorado van bloemen, palmen en een prachtig onderkomen van alle gemakken voorzien (wat al te harde bedden misschien) Het resort ligt prachtig gelegen aan zee en je kunt heerlijk relaxen en van alle luxe voorzien. Het ontbijtbuffet is uitstekend geregeld en de ruime keuze aan restaurants in de omgeving zijn van behoorlijke kwaliteit. Ook hier kwam je ‘bijbel’ weer goed van pas. Het aantal Russische bezoekers was opmerkelijk, maar daar hebben wij zeker geen last van ondervonden.

Djordy en jullie hele team hartelijk bedankt voor de prima voorbereiding van deze reis en wij zullen zeker bij de keuze van onze volgende reis weer gebruik van jullie adviezen maken en anderen erop attent maken bij RAMA tours te boeken.

Nogmaals dank en graag tot de volgende keer.

Henk en Anne-Marie