Rama Tours

Pura Besakih

Op het hindoeïstische Bali zijn honderden, zo niet duizenden tempels te vinden, maar de grootste en heiligste is de Pura Besakih. Dit indrukwekkende tempelcomplex ligt op zo’n 1000 meter hoogte op de hellingen van de ruim 3100 meter hoge vulkaan Agung en wordt ook wel de Moedertempel genoemd. Voor Balinezen staat deze plek zo’n beetje gelijk aan wat het Vaticaan voor katholieken is, of Jeruzalem voor joden. Bezoekers van de tempel moeten voldoende bedekt gekleed zijn en daarom is het dragen van een sarong verplicht. Aanvullend wordt het dragen van een selendang (schouderdoek of brede sjaal) ook op prijs gesteld.

Het enorme tempelcomplex bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 23 complexen. De bouwwerken liggen verspreid over verschillende terrassen met meerdere paviljoens en meru’s, de een nog fraaier dan de ander. Het is onduidelijk wat de precieze geschiedenis is van de tempels, maar archeologen zijn er bijna zeker van dat het in de prehistorische tijd al een heilige plek was. Wat vast staat is dat deze plek vanaf 1284 door de eerste Javaanse veroveraars die zich op Bali vestigden, gebruikt werd als Hindoeïstische gebedsplek. De meerderheid van de tempels en andere bouwwerken die u er tegenwoordig kunt bewonderen, werden tussen de 14e en 18e eeuw gebouwd.

De heilige tempels kunnen worden bereikt door het beklimmen van een lange trap. Door het jaar heen worden er maar liefst 70 festivals gehouden omdat bijna elke altaar en tempel zijn eigen viering heeft. De cyclus van festivals is gebaseerd op de Balinese Pawukon-kalender die 210 dagen telt. Door de eeuwen heen, en zelfs vrij recent nog, werd de tempel bijna verwoest door uitbarstingen van de vulkaan Agung. Gelukkig hebben de lavastromen tot nu toe het tempelcomplex altijd gemist.

Meer informatie rondreis Bali »

“Ik help u graag bij het samenstellen van uw unieke rondreis”
Simone Deckers
Managing Director / Eigenaar
  • Opmerkingen en vragen zijn welkom.

    Wilt u informatie of heeft u een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.