Solo (Surakarta)
Solo, ook wel Surakarta genoemd, is na Yogyakarta de tweede sultanstad van midden-Java. Hoewel Solo kleiner en zeker niet zo dynamisch is als Yogyakarta, is het er wel schoner, authentieker en rustiger. Een bezoek aan deze hofstad dan ook alleszins de moeite waard. Velen voelen zich in de stad van de rode becak veel meer op Javaans grondgebied dan in het door toeristen overstroomde en met souvenirs volgestouwde Yogyakarta. Sommigen vinden het paleis en de kraton van Solo zelfs mooier dan die van Yogya; er is meer te zien en tegelijkertijd minder druk en minder toeristisch. Bovendien ziet de kraton van Solo veel verzorgder uit en woont de sultan er nog steeds met zijn vrouw.
De stad is in 1745 door Pakubuwono II gesticht, een sultan die eerst door de Nederlanders werd afgezet en vervolgens weer op de troon werd geplaatst. Zijn zoon volgende hem op maar was een zwak heerser, wat ertoe leidde dat het koninkrijk uiteenviel. Het was desalniettemin een tijd waarin de kunst bloeide. Ook nu nog heeft Solo twee academies voor uitvoerende kunst en wordt de sultan door de bewoners vereerd. Solo wordt van oost naar west doorsneden door een brede laan met banken, hotels en winkels. Het zuiden van de stad is het interessants en kunt u het beste met per becak (fietstaxi) verkennen, een transportmiddel dat goed past in deze vriendelijke stad. Hier vindt u de marktwijk, de grote moskee, de kraton en enkele musea.
Een wandeling door de kraton is absoluut aan te raden evenals het bijwonen een lokale muziek- of dansvoorstelling. Andere attracties van Solo zijn de schaduwrijke straten, een rijk cultureel leven en ook de bloeiende batikindustrie speelt hier een belangrijke rol. In Solo gaat het dan niet om ambachtelijk gemaakte sarongs, maar om honderdduizenden in fabrieken gemaakte overhemden of tafelkleden. Buiten de stad bevindt u zich al snel in het rustige midden-Javaanse landschap en kunt u mooie wandelingen maken door de rijstvelden, naar tempels en watervallen.