Rama Tours
Bandung | Rama Tours
Bandung

Bandung, ook wel bloemenstad genoemd (Kota Kembang) vanwege de vele bloemen die langs de straten verkocht worden...

Lees meer
Banyuwangi National Park | Rama Tours
Banyuwangi National Park

Het Banyuwangi National Geopark ligt in het uiterste oosten van Java en beslaat een gebied van ruim 5.700 km2. Binnen de grenzen van het geopark bevindt zich een groot aantal bijzondere geologische, biologische en culturele hoogtepunten.

Het bekendste hoogtepunt van het geopark, letterlijk en figuurlijk, is de 2250 meter hoge Ijen vulkaan. Wat deze vulkaan uniek maakt ten opzichte van de vele andere vulkanen die boven Java uittorenen, is dat het de enige vulkaan ter wereld is waar zwavel wordt gewonnen. Bovendien is de vulkaan ontzettend fotogeniek en vanaf de kraterrand heeft u een adembenemend uitzicht over het knalblauwe kratermeer en bijzondere landschap. Een wandeling naar de kraterrand begint in de tropische begroeiing van het vruchtbare gebied rondom de vulkaan, maar hoe hoger u komt, hoe kaler het wordt en het haast een maanlandschap lijkt. Onderweg komt u vele zwaveldragers tegen die af en aan lopen met volle manden zwavel. Een bijna buitenaards fenomeen dat u hier kunt aanschouwen als u bereid bent midden in de nacht op te staan, is het blauwe vuur dat ’s nachts uit de vulkaan komt borrelen. De vlammen krijgen deze blauwe kleur van de zwavel die bij contact met de lucht ontvlamt.

Het gebied rondom de vulkanen die in dit deel van Java liggen is buitengewoon vruchtbaar en bij de authentieke dorpjes Kaliklatak en Kalibaru kunt u diverse plantages bezoeken. Er worden vele gewassen verbouwd, zoals koffie, rubber, cacao, tabak en specerijen. In het groene landschap worden de ontelbare plantages afgewisseld met uitgestrekte rijstvelden en kleine fabriekjes waar de oogst verwerkt wordt tot alledaagse gebruiksproducten en etenswaren. Een bezoek aan een van de plantages is erg interessant en zeker de moeite waard!

Een ander bijzonder hoogtepunt is het Baluran National Park dat in het noordoostelijk deel van dit uitgestrekte en afwisselende geopark ligt. In tegenstelling tot het groene en vruchtbare vulkaanlandschap waarmee het grootste gedeelte van Java bedekt wordt, bestaat het landschap in dit nationale park vooral uit droge savanne met een rotsachtige kust van mangrovebossen, stranden en koraalriffen. In het nationale park leven veel verschillende soorten vogels en kleine zoogdieren, maar ook groter wild voor zoals sambars (herten), bantengs (wilde runderen), luipaarden, apen en civetkatten. In het regenseizoen is het vooral in de buurt van de watergaten gemakkelijk om wilde dieren te spotten, want zij verzamelen zich daar om te drinken.

In het zuidoostelijke puntje van het geopark ligt het exotische Alas Purwo National Park. Net als het Baluran National Park bestaat ook hier gedeelte van het park uit savanne, maar daarnaast ook uit dichtbegroeide bossen en mooie stranden. Ook vindt u hier een aantal overgroeide en mysterieuze ruïnes van hindoetempels. Het is minder makkelijk te bereiken dan het Baluran National Park en daardoor nog ongerepter. U vindt hier veelal dezelfde dieren als in het Baluran National Park, maar waar de meeste bezoekers voornamelijk voor komen is Plengkung strand, oftewel G-Land. Dit strand werd in de jaren ’70 door Amerikaanse surfers ontdekt en trekt sindsdien surfers van over de hele wereld aan. Dit komt vooral omdat de golven hier zo’n twee kilometer lang rollen en tussen de vier en acht meter hoog zijn. Ook als u zelf niet surft, dit strand de moeite waard en kijkt u uw ogen uit!

Het Indonesische ministerie van Toerisme heeft het Nationaal Geopark Banyunwangi voorgedragen bij de Unesco om binnenkort als officieel Global Geopark erkend te worden. Ze hopen hiermee dit gebied echt op de kaart te zetten en het (eco)toerisme en de lokale economie in deze regio een boost te geven. Als het zover is, zal het ongetwijfeld een stuk toeristischer worden in dit schitterende en diverse gebied, maar tot die tijd blijft het een weinig bezocht stukje Indonesië waar u echt ‘off the beaten track’ kunt reizen.

Lees meer
Belitung | Rama Tours
Belitung

Het eiland Belitung ligt voor de oostkust van Sumatra, maar is ook goed vanuit Java te bereiken. Tijdens de koloniale tijd stond het eiland bekend om zijn peper en tin en er zijn nog altijd plekken die hier aan herinneren. Echter tegenwoordig komt men hier vooral om te genieten van paradijselijke stranden. Belitung wordt samen met het eiland Bangka gerekend tot één van de mooiste, schoonste en meest rustige eilanden van Indonesië. Het eiland is groen en heuvelachtig en heeft schitterende stranden met wit zand, helder water en wuivende palmbomen. De enorme rotsen in de helderblauwe zee en op het strand zijn kenmerkend voor het eiland.

De mooiste stranden zoals Tanjung Kelayang Beach en Tanjung Tinggi Beach bevinden zich in het noorden van Belitung. Ook de onderwaterwereld is prachtig met exotische vissen en kleurrijk koraal. Een leuke manier om meer van het eiland te zien, is om een met een (vissers)bootje langs de omliggende eilanden te varen.  Er zijn wel meer dan 100 omliggende eilanden en vele daarvan zijn nog onbewoond. Mooie eilandjes in de omgeving zijn Babi Island, Pasir Island en Batu Berlayar. Op het eiland Lengkuas staat een 50 meter hoge vuurtoren die in 1882 door Nederlanders is gebouwd. De vuurtoren is nog altijd in gebruik en biedt uitzicht op de prachtige helderblauwe zee en imposante rotsen.

Lees meer
Bogor (Java) | Rama Tours
Bogor (Java)

Op een klein uurtje rijden ten zuiden van Jakarta ligt Bogor, het vroegere Buitenzorg...

Lees meer
Borobudur tempel | Rama Tours
Borobudur tempel

Een reis over Java is niet compleet zonder een bezoek aan de Borobudur. Dit boeddhistische heiligdom is één van de...

Lees meer
Bromo | Rama Tours
Bromo

Een absoluut hoogtepunt van Java is de vulkaan Bromo. Het is de bekendste vulkaan van Java en dat is niet voor niets. De opkomende zon kleurt de lucht rood of oranje en verlicht langzaamaan de Bromo, de vulkanen eromheen en het prachtige omliggende maanlandschap. Een buitengewoon spectaculair uitzicht!

De Bromo ligt op zo’n drie uur rijden van de oud koloniale stad Malang. In de nabije omgeving van de Bromo liggen voldoende accommodaties waar u de nacht kunt doorbrengen. Of beter gezegd de halve nacht, want om half 4 ’s ochtends wordt u gewekt voor de tocht naar de vulkaan. Het is vroeg opstaan, maar zeer zeker de moeite waard. Zorg wel dat u warm bent aangekleed, want het is nog fris. Met de jeep rijdt u eerst naar één van de uitzichtpunten voor misschien wel de mooiste zonsopkomst die u tijdens uw reis zult beleven! Zodra de eerste zonnestralen op het landschap schijnen trekt de mist op en doemt de vulkaan op uit de duisternis. Het grijze maanlandschap rondom de krater wordt zichtbaar en alles kleurt langzaam van donkerrood naar rood en groen. Een adembenemend schouwspel! Rondom het uitzichtpunt is de omgeving groen en vruchtbaar, en dat zorgt voor de mooiste foto’s.

Na het uitzichtpunt rijdt u met de jeep verder naar het maanlandschap waarna u te paard of te voet richting de krater gaat en de Bromo zult beklimmen. Het is een bijzondere tocht en gelukkig niet heel zwaar. Vanaf de krater, met een doorsnede van 10 kilometer, heeft u ook mooie uitzichten heeft over de omliggende vulkanen. De Bromo is met haar bijna 2400 meter overigens niet de hoogste vulkaan van Java. Dat is de Gunung Semaru die achter de Bromo ligt. Zorg in ieder geval dat u nog voldoende geheugen heeft op uw camera, want met deze uitzichten blijft u foto’s maken!

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Dieng Plateau | Rama Tours
Dieng Plateau

In het midden van Java niet ver van de stad Wonosobo ligt op zo’n 2000 meter hoogte...

Lees meer
Fietsen op Java | Rama Tours
Fietsen op Java

Het landschap van Java is perfect om doorheen te fietsen. Grote delen van het eiland zijn vlak en het landschap is afwisselend. Voornamelijk in en rondom de steden Bandung, Yogyakarta en Solo is een fietstocht een leuke manier om meer van de stad en het plattelandsleven eromheen te ontdekken. Geniet van de kleine dingen die je onderweg tegenkomt en kom in contact met de nieuwsgierige en vriendelijke lokale bevolking.

Een fietstour vanuit Bandung begint vanaf Jalan Cihapit en gaat door de oude Nederlandse wijken richting het centrum van Bandung. Onderweg worden er stops gemaakt bij onder andere het geologische museum en het satégebouw (het gemeentehuis). De stad heeft statige lanen en prachtige art-deco gebouwen. Het is een leuke manier om kennis te maken met het dagelijkse Javaanse stadsleven.

Wanneer u meer van het plattelandsleven van Java wilt zien dan kunnen wij een fietstour vanuit Yogyakarta aanbevelen. De hectiek van de stad wordt snel vergeten wanneer u langs groene sawa’s en kleine authentieke dorpjes fietst. Onderweg wordt verschillende keren gestopt om onder andere dorpelingen hun ambachten en nijverheden te zien uitvoeren, zoals bamboevlechten, boemboes maken, weven en kroepoek bakken. Er worden steeds weer andere families bezocht en zo kan iedereen in het dorp meeprofiteren van de inkomsten uit deze kleinschalige vorm van toerisme. Ook bezoekt u een overblijfsel van de Nederlandse koloniale periode; de Bantar Bridge. De fietstour wordt afgesloten met een overheerlijke lokale lunch.

Er zijn verschillende routes mogelijk die u samen met een ervaren (Engels sprekende) gids kunt afleggen. De tochten variëren van 2 uur tot halve dagen fietsen en brengen u langs eindeloze rijstterrassen en door traditionele boerendorpjes of juist langs culturele bezienswaardigheden. De fietstours zijn ook geschikt voor families met kinderen. Liever zelf op ontdekkingstocht? Dat kan natuurlijk ook. Huur een fiets en maak kennis met de lokale bevolking die u graag helpen om aan het einde van de rit de weg terug naar het hotel te vinden.

Meer informatie rondreis Java »

 

Lees meer
Garut | Rama Tours
Garut

Tijdens de koloniale periode was het hooggelegen Garut een geliefd bergoord voor de Nederlandse elite die hier van het koelere klimaat, de rust en de schoonheid van het landschap kwam genieten. En trouwens niet alleen bij de Nederlandse elite was het plaatsje populair. Het gerucht gaat dat filmster Charlie Chaplin Garut twee keer bezocht heeft, in 1927 en 1935.

Gezichtsbepalend zijn de vlakbij gelegen vulkanen Papandayan en Cikuray. De imposante vulkaantoppen torenen hoog boven het groene heuvelachtige landschap uit. De omgeving van Garut leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen waarbij u kennis maakt met de cultuur en natuur van dit prachtige gebied, ver weg van de massa. De hoofdattractie van Garut is zonder twijfel de Gouden Krater (Kawah Mas) van de Papandayan vulkaan, op 36 kilometer ten zuidwesten van Garut. U bereikt de vulkaan via een schilderachtige route langs de dorpjes Cisurupan, Sumadra en Arjuna en beklimt dan samen met een gids de berg. Het kost misschien wat moeite om naar de kraterrand te klimmen, maar alle inspanning wordt beloond met een betoverend uitzicht over de groene vallei en omliggende bergtoppen.

Zoals bijna overal op Java is ook in Garut het grootste deel van de inwoners islamitisch en dat ziet u duidelijk terug in het straatbeeld. De meeste vrouwen dragen een hoofddoek en er staan hier veel moskeeën die een paar keer per dag oproepen tot gebed. Eén van de bekendere is de Masjid Asy-Syuro moskee. Deze moskee werd in 1934 gebouwd in de typische art-decostijl en heeft daardoor meer weg van een kerk dan van een moskee.

Een ander religieus bouwwerk dat de moeite waard is om te bezoeken, is de kleine maar fraaie hindoeïstische Cangkuang tempel uit de 8e eeuw. Deze zorgvuldig gerestaureerde tempel ligt aan de rand van een klein meertje en dichtbij het dorpje Leles, dat zo’n 10 kilometer ten noorden van Garut ligt.

Meer informatie rondreis Java »

Lees meer
Halimun National Park | Rama Tours
Halimun National Park

In het westen van Java, op circa 120 kilometer ten zuidwesten van Bogor ligt het Halimun National Park...

Lees meer