Garut
Tijdens de koloniale periode was het hooggelegen Garut een geliefd bergoord voor de Nederlandse elite die hier van het koelere klimaat, de rust en de schoonheid van het landschap kwam genieten. En trouwens niet alleen bij de Nederlandse elite was het plaatsje populair. Het gerucht gaat dat filmster Charlie Chaplin Garut twee keer bezocht heeft, in 1927 en 1935.
Gezichtsbepalend zijn de vlakbij gelegen vulkanen Papandayan en Cikuray. De imposante vulkaantoppen torenen hoog boven het groene heuvelachtige landschap uit. De omgeving van Garut leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen waarbij u kennis maakt met de cultuur en natuur van dit prachtige gebied, ver weg van de massa. De hoofdattractie van Garut is zonder twijfel de Gouden Krater (Kawah Mas) van de Papandayan vulkaan, op 36 kilometer ten zuidwesten van Garut. U bereikt de vulkaan via een schilderachtige route langs de dorpjes Cisurupan, Sumadra en Arjuna en beklimt dan samen met een gids de berg. Het kost misschien wat moeite om naar de kraterrand te klimmen, maar alle inspanning wordt beloond met een betoverend uitzicht over de groene vallei en omliggende bergtoppen.
Zoals bijna overal op Java is ook in Garut het grootste deel van de inwoners islamitisch en dat ziet u duidelijk terug in het straatbeeld. De meeste vrouwen dragen een hoofddoek en er staan hier veel moskeeën die een paar keer per dag oproepen tot gebed. Eén van de bekendere is de Masjid Asy-Syuro moskee. Deze moskee werd in 1934 gebouwd in de typische art-decostijl en heeft daardoor meer weg van een kerk dan van een moskee.
Een ander religieus bouwwerk dat de moeite waard is om te bezoeken, is de kleine maar fraaie hindoeïstische Cangkuang tempel uit de 8e eeuw. Deze zorgvuldig gerestaureerde tempel ligt aan de rand van een klein meertje en dichtbij het dorpje Leles, dat zo’n 10 kilometer ten noorden van Garut ligt.