Banyuwangi National Park
Het Banyuwangi National Geopark ligt in het uiterste oosten van Java en beslaat een gebied van ruim 5.700 km2. Binnen de grenzen van het geopark bevindt zich een groot aantal bijzondere geologische, biologische en culturele hoogtepunten.
Het bekendste hoogtepunt van het geopark, letterlijk en figuurlijk, is de 2250 meter hoge Ijen vulkaan. Wat deze vulkaan uniek maakt ten opzichte van de vele andere vulkanen die boven Java uittorenen, is dat het de enige vulkaan ter wereld is waar zwavel wordt gewonnen. Bovendien is de vulkaan ontzettend fotogeniek en vanaf de kraterrand heeft u een adembenemend uitzicht over het knalblauwe kratermeer en bijzondere landschap. Een wandeling naar de kraterrand begint in de tropische begroeiing van het vruchtbare gebied rondom de vulkaan, maar hoe hoger u komt, hoe kaler het wordt en het haast een maanlandschap lijkt. Onderweg komt u vele zwaveldragers tegen die af en aan lopen met volle manden zwavel. Een bijna buitenaards fenomeen dat u hier kunt aanschouwen als u bereid bent midden in de nacht op te staan, is het blauwe vuur dat ’s nachts uit de vulkaan komt borrelen. De vlammen krijgen deze blauwe kleur van de zwavel die bij contact met de lucht ontvlamt.
Het gebied rondom de vulkanen die in dit deel van Java liggen is buitengewoon vruchtbaar en bij de authentieke dorpjes Kaliklatak en Kalibaru kunt u diverse plantages bezoeken. Er worden vele gewassen verbouwd, zoals koffie, rubber, cacao, tabak en specerijen. In het groene landschap worden de ontelbare plantages afgewisseld met uitgestrekte rijstvelden en kleine fabriekjes waar de oogst verwerkt wordt tot alledaagse gebruiksproducten en etenswaren. Een bezoek aan een van de plantages is erg interessant en zeker de moeite waard!
Een ander bijzonder hoogtepunt is het Baluran National Park dat in het noordoostelijk deel van dit uitgestrekte en afwisselende geopark ligt. In tegenstelling tot het groene en vruchtbare vulkaanlandschap waarmee het grootste gedeelte van Java bedekt wordt, bestaat het landschap in dit nationale park vooral uit droge savanne met een rotsachtige kust van mangrovebossen, stranden en koraalriffen. In het nationale park leven veel verschillende soorten vogels en kleine zoogdieren, maar ook groter wild voor zoals sambars (herten), bantengs (wilde runderen), luipaarden, apen en civetkatten. In het regenseizoen is het vooral in de buurt van de watergaten gemakkelijk om wilde dieren te spotten, want zij verzamelen zich daar om te drinken.
In het zuidoostelijke puntje van het geopark ligt het exotische Alas Purwo National Park. Net als het Baluran National Park bestaat ook hier gedeelte van het park uit savanne, maar daarnaast ook uit dichtbegroeide bossen en mooie stranden. Ook vindt u hier een aantal overgroeide en mysterieuze ruïnes van hindoetempels. Het is minder makkelijk te bereiken dan het Baluran National Park en daardoor nog ongerepter. U vindt hier veelal dezelfde dieren als in het Baluran National Park, maar waar de meeste bezoekers voornamelijk voor komen is Plengkung strand, oftewel G-Land. Dit strand werd in de jaren ’70 door Amerikaanse surfers ontdekt en trekt sindsdien surfers van over de hele wereld aan. Dit komt vooral omdat de golven hier zo’n twee kilometer lang rollen en tussen de vier en acht meter hoog zijn. Ook als u zelf niet surft, dit strand de moeite waard en kijkt u uw ogen uit!
Het Indonesische ministerie van Toerisme heeft het Nationaal Geopark Banyunwangi voorgedragen bij de Unesco om binnenkort als officieel Global Geopark erkend te worden. Ze hopen hiermee dit gebied echt op de kaart te zetten en het (eco)toerisme en de lokale economie in deze regio een boost te geven. Als het zover is, zal het ongetwijfeld een stuk toeristischer worden in dit schitterende en diverse gebied, maar tot die tijd blijft het een weinig bezocht stukje Indonesië waar u echt ‘off the beaten track’ kunt reizen.