Sumba, Waikabubak
Waikabubak is een prima uitgangspunt om het westen van Sumba te verkennen. Het is er rustig en lekker koel. In dit heuvelachtige gebied liggen vele traditionele dorpen verscholen waar het soms lijkt alsof de tijd is stil blijven staan. De dorpen zijn meestal boven op een heuvel gebouwd en bieden een prachtig uitzicht over de groene vlaktes en uitgestrekte rijstvelden. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden. Een jaarlijks terugkerend spektakel plaatsvindt op de glooiende vlaktes rondom Waikabubak is het gevaarlijke Pasola-ritueel, waarbij honderden ruiters elkaar met speren bestoken.
Traditionele dorpen
Kampung Tarung is een prachtig inheems dorp midden in het stadje Waikabubak, gemakkelijk te bezoeken (lopend) vanaf uw hotel en zeker de moeite van een bezoek waard. De huizenbouw is heel anders dan op andere eilanden: de huizen zijn van hout en hebben een opvallend rieten puntdak dat spits omhoog steekt. Alle huizen staan als een groep bij elkaar, met de graftombes van de voorouders op de ‘binnenplaats’. De graftombes doen dagelijks dienst als tafels waarop rijst en de was worden gedroogd. De mensen zijn bijzonder vriendelijk, ze geloven in natuurverschijnselen en volgen nog steeds de traditionele godsdienst Marapu, een animistische religie die niet officieel erkend wordt door Indonesische overheid. De specialiteit van Tarung zijn de prachtige stoffen die door de vrouwen geweven worden. Ze kunnen er soms maanden mee bezig zijn. Een Sumba-weefdoek wordt ook wel ikat genoemd en heeft speciale motieven zoals dieren en tribunale onderwerpen. De dorpelingen zullen deze aan u proberen te verkopen, maar eerlijk is eerlijk: ze zijn uniek en een mooi Sumba-souvenir. Bovendien is de ikat in Tarung een stuk voordeliger dan elders op Sumba en in Indonesie. Op deze manier helpt u u de lokale bevolking en is iedereen blij. Tijden veranderen, ook in Tarung: tot 2017 was er nog geen elektriciteit, maar sinds 2018 wel, maar gelukkig heeft het dorpje zijn authenticiteit behouden.
Waikabubak is een goede uitvalsbasis om het Lamboya district te verkennen zoals onder andere de dorpjes als Praigoli en Waigali (zie fotogalerij).
Praigoli is een prachtige plek, idyllisch, puur en dus helemaal in traditionele stijl. Geen golfplaat te bekennen. Wellicht bent u er de enige toerist! Her dorpje heeft een heel bijzondere graftombe met een zogenaamde “fleur-de-lis” motief (een franse lelie). Volgens de lokalen is het de mooiste van Sumba (zie fotogalerij). Ook in dit dorp wordt ikat geweven. Onderweg naar Waigapu is nog een aantal dorpen de moeite waard voor een stop zoals Liling en Prailjing. Ook in de deze dorpen is de ikat de ambachtelijke specialiteit.
Pasola op Sumba
Elk jaar in februari en maart worden er op Sumba pasola’s gehouden. De pasola is een traditioneel ruitergevecht tussen ‘rivaliserende’ dorpen waarbij mannen te paard elkaar te lijf gaan met stokken, die ze als speren naar elkaar werpen. De rato (sjamaan) bepaalt aan de hand van zeewormen en de stand van de maan wanneer het spektakel precies kan plaatsvinden. Voor de bevolking is het een groot feest. Jong en oud komt er op af en de ruiters worden door de menigte en vooral door de vrouwen voortdurend luidkeels joelend aangemoedigd.