Sumbawa, Bima
Sumbawa heeft een droog, ruig en bergachtig landschap. Bijna al het vervoer gaat hier nog per dokar (paard-en-wagen). In het oosten van het eiland ontdekt u een sprookjesachtig landschap van valleien met felgroene rijstterrassen die scherp afsteken tegen de omliggende droge bruine heuvels. Op het oostelijk deel van Sumbawa bevindt zich tevens de stad Bima, op ongeveer 2 uur rijden van de haven van Sape vanwaar boten aan- en afmeren voor boottochten van en naar de Komodo eilanden.
Toen de koning van Bima zich bekeerde tot de Islam in 1620, werd Bima een sultanaat. Pas in 1958 werd het district bij de rest van Indonesië gevoegd en kreeg het een bureaucratisch georganiseerde leiding. Bima heeft een rijke geschiedenis die zeer de moeite waard is om nader te bestuderen. Er is veel gevochten en eigenlijk was er nooit rust in de regio.
Wanneer u in Bima bent kunt u een bezoek brengen aan het paleis van de Sultan “Istana Asi Mbojo”. Vroeger was het eiland Sumbawa opgedeeld in zes verschillende rijken: Sumbawa, Tambora, Dompu, Pekat, Sanggar en Bima. Dit verklaart waarom er verschillende paleizen van Sultans op Sumbawa te vinden zijn. Het is een bijzonder gebouw waar tegenwoordig een museum in is gevestigd. U kunt hier een kijkje nemen en een glimp opvangen van hoe het leven als Sultan er vroeger uitzag. Binnen kunt u een verzameling krissen bekijken, waarvan de mooiste exemplaren zijn versierd met bladgoud en edelstenen.
Tevens is een bezoek aan de kleurrijke markten van Bima zeer de moeite waard. Naast de traditionele wet markets, kunt u ook een kijkje nemen bij overdekte markt. Over het algemeen is deze overdekte markt wat schoner dan de wet markets.
Niet ver van het stadscentrum van Bima kunt u de graftombes vinden van de oude Sultan van Bima. De graftombes zijn gelegen op een heuvel vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad.