Rama Tours
Man in rijstveld in Indonesie

Op zoek naar de roots van mijn opa en oma

11 maart 2024

Onze stagiaire Lorène heeft in 2023 een reis gemaakt naar Indonesië.

‘’Mijn opa en oma zijn geboren in Indonesië en zij zijn later naar Nederland gekomen. Ze vertelden altijd veel verhalen, waar ik helaas geen beeld bij had. Dit is de reden dat ik in de zomer van 2023 met mijn vader en broer een indrukwekkende reis van 3,5 week heb gemaakt naar het mooie Indonesië. Voorafgaand aan de reis heeft voornamelijk mijn vader veel onderzoek gedaan naar de plaatsen, straatnamen en plekken van foto’s uit die tijd. We hebben de eilanden Java, Bali, Nusa Penida, Lombok, de Komodo eilanden en Flores bezocht.

We zijn begonnen op Java waar mijn opa en oma beiden zijn opgegroeid. We reisden per auto met privé chauffeur en hebben, na veel zoeken, de plekken gevonden waar mijn opa en oma hebben gewoond toen ze jong waren. We wisten al dat een van de huizen waar mijn opa heeft gewoond niet meer intact was en dat we moesten zoeken naar een parkeerplaats. Allereerst was het gek om te kijken naar een parkeerplaats, maar na er even gestaan te hebben kwamen alle verhalen van mijn opa naar boven en kreeg ik er een beeld bij. Het was zo mooi om hier samen met mijn vader en broer te staan en de mensen en de omgeving mee te maken.

Java vond ik qua natuur het minste, van de eilanden die we bezocht hebben. We zijn dan ook voornamelijk voor de geboortesteden van mijn opa en oma naar Java geweest, Bogor en Semarang. In Bogor zijn we ook naar de gigantische plantentuin geweest waar veel variatie is aan planten, bomen en bloemen. We hebben de Borobudur beklommen en zijn als laatste activiteit op Java de Jombling Cave in Yogyakarta in geweest, waar je een grot in wordt getakeld. Deze grot was zo bijzonder, omdat er op een bepaald moment op de dag zonnestralen door een gat vanaf boven schenen. Het was verbazingwekkend en een van de mooiste dingen die ik tot nu toe in mijn leven heb gezien.

Na een week op Java geweest te zijn, zijn we door gevlogen naar Bali. We hebben het Monkey forest in Ubud bezocht. In Bali hebben we spectaculaire watervallen en rijstvelden gezien. Ik ben nog nooit in Azië geweest en alles wat ik langs de weg zag vond ik prachtig. Elke keer als ik een bananenboom zag maakte ik er een foto van, totdat ik erachter kwam dat ze overal langs de weg staan. Toch wende de prachtige natuur niet en bleef ik mijn ogen keer op keer uitkijken.

We hebben een bezoek gebracht aan het Tengallagang rijstveld, het bekendste rijstveld van Bali. Het waren voetbalvelden lange sawa’s die er prachtig uitzagen, zeker in de zon. Hierna zijn we doorgegaan naar de Twin Waterfall. De tocht erheen is niet voor iedereen weggelegd, omdat je moet klimmen en niet elke stap even vast staat, maar het was het meer dan waard. Hoe dichterbij ik kwam, hoe meer geluid van de waterval ik hoorde en hoe nieuwsgieriger ik werd.

Vanuit Bali hebben we een uitstap gemaakt naar het eilandje Nusa Penida. Ik had alle foto’s al langs zien komen en ik wilde het toch wel graag zelf bekijken. We hadden twee scooters gehuurd en zijn het eiland overgereden op zoek naar de mooiste plekken met de prachtigste uitkijkpunten. Zo zijn we onder andere naar Kelingking Beach geweest, met de welbekende t-rex berg, en naar Diamond Beach. We hebben een dag tour gedaan, maar ik zou wel aanraden om hier een paar dagen te blijven. Het eiland is niet groot, maar er valt genoeg te zien en te beleven.

We hebben onze reis afgesloten met een boottocht naar vijf Komodo eilanden, met als hoogtepunt het oog in oog staan met de komodovaranen. De varanen die we hebben gezien, waren 2,5 meter lang en bewogen verbazingwekkend. Hierna zijn we doorgevaren naar het Padar eiland en hebben de zware tocht naar boven gemaakt om het verbluffende uitzicht te zien wat zo bekend is. Na dit eiland zijn we naar het eiland Pink Beach geweest, waar er nog maar weinig van zijn. Het is zo uniek om het roze strand te zien, wat deze kleur heeft gekregen door het rode koraal. Pink Beach zal niet altijd roze blijven doordat er steeds minder koraal op de wereld is, wat het dus extra bijzonder maakte om dit te kunnen zien.

Het is een reis die ik nooit zal vergeten, waar ik dichterbij de geschiedenis van mijn opa en oma ben gekomen en kennis heb gemaakt met de cultuur en prachtige natuur van dit land.’’

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.