Rama Tours

Paspoortpiek: vraag op tijd een nieuw reisdocument aan

26 februari 2024

Gaat u binnenkort op vakantie? Dan is het raadzaam om even naar uw paspoort of identiteitskaart te kijken. Als deze dit jaar verloopt, moet u een vernieuwing aanvragen. Alleen bent u dit jaar niet de enige en zou de wachttijd weleens langer kunnen zijn dan u gewend bent.

Paspoortpiek

De oorzaak van deze toename in aanvragen ligt in het feit dat in 2014 de geldigheid van paspoorten en identiteitskaarten voor het eerst werd verlengd naar 10 jaar. Hierdoor zullen de eerste documenten met deze verlengde geldigheid dit jaar verlopen. Dit kan leiden tot een verlenging van de verwerkingstijd, mogelijk langer dan de gebruikelijke 5 werkdagen. De verwachting is dat deze toename in aanvragen vijf jaar zal aanhouden tot 2028.

Wachttijd

De wachttijden bij gemeenten zijn doorgaans al wat langer in het voorjaar vanwege de gebruikelijke aanvragen. Echter, vanaf dit jaar kan het nog drukker worden, met aanzienlijke wachttijden tot gevolg, mogelijk oplopend tot enkele maanden. Als u binnenkort op reis gaat, is het verstandig om tijdig actie te ondernemen en niet tot het laatste moment te wachten.

Noodpaspoort

Indien het niet lukt om tijdig een nieuw reisdocument aan te vragen, bestaat er nog de optie van een noodpaspoort. Houd er echter rekening mee dat ook hier een toename van aanvragen wordt verwacht, en niet alle landen, zoals de Verenigde Staten, een noodpaspoort accepteren.

Voorkom vakantiestress en vraag tijdig uw vernieuwde document aan. Raadpleeg vooraf de actuele wachttijden bij uw gemeente.

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.