Rama Tours

Deel dit nieuws:

Auteur
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
Stel een vraag
waanzinnige fietstours zuidoost azie blog header

De leukste fietstours in Zuidoost-Azië

Irene van Steenbergen, 5 oktober 2021

Op verschillende plekken in Zuidoost-Azië is een fietstour een ideale en leuke manier om de omgeving te verkennen. Laat het landschap aan je voorbijtrekken en geniet van alles wat voorbijkomt. Het is een rustige manier van reizen en je maakt op deze manier gemakkelijk contact met de lokale bevolking. Lees hieronder meer over de mooiste fietstours van Zuidoost-Azië.

Thailand: fietsen in bruisend Bangkok 

rondreis thailand bangkok blog 2

Bangkok is een bruisende metropool waar ontzettend veel te zien en beleven valt. Wanneer je de stad met andere ogen wilt ontdekken is een fietstour de uitgelezen manier. Samen met een gids en in een klein internationaal gezelschap fiets je door de smalle en levendige straatjes van Chinatown. Een heerlijke gecontroleerde chaos vol kleuren en geuren. Je pauzeert natuurlijk af en toe bij één van de eetkraampjes om wat streetfood te snacken. Bangkok is echter niet alleen maar hectisch en druk, maar kent ook rustige en landelijke buitenwijken. Met de fiets aan boord steek je per boot de Chao Phraya rivier over naar de stadswijken van Bangkok waar het ontzettend groen en rustig is. Een wereld van verschil met de drukke binnenstad! Je fietst hier over kleine weggetjes, langs palmbomen, groene plantages en tempeltjes. Deze fietstour duurt ongeveer een halve dag en is voor iedereen goed te doen, ook voor families met kinderen.

Myanmar: fietsen bij zonsopkomst in Bagan

rondreis myanmar bagan blog fietsen 5

De uitgestrekte vlakte van Bagan in Myanmar met zijn ruim 2000 tempel ruïnes leent zich uitstekend voor een ontdekking per fiets. Het is aan te raden om dat vroeg op de dag te doen; dan is het nog niet zo heet en word je getrakteerd op het buitengewoon mooie spel van licht en donker bij het ontwaken van de dag. De opkomende zon zorgt voor een gouden gloed en verlicht langzaamaan het landschap en de daaruit oprijzende hoge stoepa’s. De zonnestralen raken eerst de spitse top en vinden hun weg via de torens uiteindelijk naar beneden, totdat ook de brede fundering en de entree van de imposante heiligdommen volledig in het zonlicht baden. De stoepa’s worden zo stukje bij beetje omgetoverd van donkere silhouetten in het landschap tot zonverlichte boeddhistische kathedralen tussen het tropische groen. Een spectaculair gezicht! Ook het landschap laat zich steeds meer zien; de droge akkers die alleen van elkaar gescheiden worden door acaciabomen en de voor deze streek zo kenmerkende palmyra palmen. Mocht het je niet gelukt zijn om zo vroeg uit de veren te gaan om al dit moois te bekijken, niet getreurd; in de avond herhaalt dit boeiende spel van licht zich in omgekeerde volgorde en krijg je nog een kans!

Cambodja: fietsen over het platteland van Siem Reap

rondreis cambodja siem reap blog fietsen 3

Siem Reap staat bekend om haar schitterende en wereldberoemde tempels, waaronder Angor Wat. Een must see wanneer je naar Cambodja reist, maar Siem Reap heeft meer te bieden. Een leuke manier om meer van de omgeving te zien is per fiets. Onze favoriete tour is de duurzame fietstour van Butterfly tours die wordt aangeboden en begeleid door lokale studenten. Een mooi project waarbij ook de lokale bevolking betrokken wordt. Je fietst langs prachtige rijstvelden, passeert kleine dorpjes en krijgt te zien hoe de boeren al vanaf jonge leeftijd op het platteland werken. Onderweg maak je verschillende stops en zie je hoe de Cambodjaanse vrouwen rieten manden vlechten en hoe lokale rijstwijn wordt gestookt. Liefhebbers kunnen een slokje proeven! Ook maak je een stop bij een plaatselijke markt, waar je je kunt verbazen over het kleurrijke assortiment aan handels- en voedingswaar dat hier te koop wordt aangeboden. Het is een redelijk gemakkelijke fietstocht die ongeveer 3 á 4 uurtjes duurt. Absoluut een aanrader en toevoeging tijdens je verblijf in Siem Reap!

Thailand: fietsen in Sukhothai

rondreis thailand sukothai blog fietsen 2

De fiets is het leukste en beste vervoersmiddel om het rustige Sukhothai, de voormalige eerste hoofdstad van Thailand, te verkennen. Sukhothai  staat bekend om zijn vele stoepa’s, Boeddhistische tempels en vele ruïnes die her en der in het vlakke landschap verspreid liggen. De grootste en mooiste tempels vind je in het historische park, zoals bijvoorbeeld de Wat Mahathat. Het prachtige park staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en mag niet op je lijstje ontbreken. Fietsen kun je huren tegenover de ingang van het park, vanaf waar je van de ene tempel naar de andere tempel fietst en kunt genieten van de magische sfeer. Je zult vast en zeker om de haverklap stoppen om mooie plaatjes te schieten, want de oude tempels zijn een voor een fotogeniek, vooral als ze in het juiste licht staan. Behalve het historische park in het stadscentrum ligt er nog een tweede tempelpark op een uur rijden van Sukhothai. Je moet er enige moeite voor doen om er te komen, maar het is zeker de moeite waard. Het park Si Satchanalai is groter dan het historische park in Sukhothai en veel rustiger, juist omdat het zo afgelegen ligt en dus minder door toeristen wordt bezocht. Het park Si Satchanalai is een goed bewaarde oude Boeddhistische ruïnestad compleet met stadsmuren en tempels. Bij de ingang zijn tandems te huur. Fiets rustig door het mooie park, stap af wanneer je er zin in hebt en geniet van de serene sfeer die een beetje doet denken aan de tempelsteden Bagan in Myanmar en Siem Reap in Cambodja. De grootste tempels trekken uiteraard de meeste aandacht, zoals bijvoorbeeld Wat Chang Lom. Maar fiets ook wat dieper het park in en beklim de steile heuvel waar een klein Boeddhabeeld op je zit te wachten en je een prachtig uitzicht hebt over het gebied. Als er op dat moment verder niemand is, dan is dit misschien een mooie plek om even tot je zelf te komen!

India: fietsen langs indrukwekkend Hampi

rondreis india hampi blog fietsen 5

Het straatbeeld in India is op veel plekken een ontzettend boeiende chaos van tuktuks, overstekende koeien en bontgekleurde vervoersmiddelen zoals fietsriksja’s en beschilderde vrachtwagens. Het land is daarmee niet altijd een rustige fietsbestemming! Toch is er een aantal prachtige plekjes in India waar je de omgeving het beste per fiets kunt ontdekken. Hampi, gelegen in de zuidelijke deelstaat Karnataka, is een van die unieke plaatsen in India waar de combinatie van tropisch landschap, eeuwenoude tempels en kleurrijke bevolking je zal betoveren. Het is precies het tegenovergestelde van het normaal zo chaotische India; deze magische idylle van landelijk India is de andere kant van de medaille en heeft misschien wel een net zo grote aantrekkingskracht op de avontuurlijke reiziger. En met goed recht, want in Hampi is het een genot om per fiets tussen de geeloranje rotsformaties en groene akkers op zoek te gaan naar de vele oude tempelruïnes, onderweg kleine dorpjes passerend waar kinderen naar je zwaaien en vrouwen in kleurrijke sari’s potten op hun hoofd dragen. Veel fotogenieker dan dit wordt het niet!

Indonesië: fietsen in Jatiluwih op Bali 

Fietsen op Bali is populair, hetzij georganiseerd of gewoon alleen met een gehuurde fiets om zelf de cultuur en natuur te ontdekken. De wegen op Bali zijn goed begaanbaar, maar soms wat heuvelachtig en dan moet je flink kracht zetten en/of even afstappen. Het verkeer kan er ook behoorlijk druk zijn, dus oplettendheid is geboden, want Indonesiërs hebben een andere rijstijl dan wij gewend zijn. Verkeersregels hebben ze wel, maar ze houden zich er niet altijd aan. Daarom is deze uitgestippelde fietsroute door de rijstvelden van Jatiluwih zeer aan te bevelen. Jatiluwih is een uniek natuurgebied op Bali: het staat bekend om zijn prachtige rijstterrassen en heeft sinds kort een plaatsje op de werelderfgoedlijst van de UNESCO verworven. Je fietst twee uur op elektrische fietsen buiten de gebaande paden, passeert lokale dorpjes, fietst door kleine oerwoudjes, bamboebossen, en tussen de beroemde rijstterrassen en valleien. Er wordt regelmatig gestopt voor een Kodakmomentje, zoals bijvoorbeeld bij de Batukaru tempel. Aan het einde van de tour wordt een heerlijke biologische homemade lunch met lokale rode rijst geserveerd met een betoverend uitzicht over de rijstvelden. Ofschoon het verkeer rondom Jatiluwih een stuk rustiger is dan op andere plekken op Bali is enige handigheid op mountainbikes wel een vereiste, want een verkeerde beweging en je ligt op de grond.

Vietnam: fietsen langs dorpjes rondom Hoi An

rondreis vietnam hoi an blog fietsen 6

Aan de kust van Centraal Vietnam ligt het pittoreske stadje Hoi AnHet stadje en de omgeving zijn perfect per fiets te verkennen. Vrijwel elk hotel verhuurt fietsen en vaak is gratis gebruik van fietsen zelfs inbegrepen bij de overnachting. Je kunt er prima zelf op uit trekken en bijvoorbeeld naar het strand fietsen, maar als je unieke plekjes wilt ontdekken en wilt zien hoe de locals leven, dan is een georganiseerde fietstour de beste manier! In een klein internationaal gezelschap onder leiding van een Engelssprekende student van de lokale universiteit, trek je er een halve dag op uit. Eerst worden de fietsen op een pontje geladen en steek je de rivier over. Zodra je aan de andere kant op de fiets stapt, bevind je je in een totaal andere wereld. Samen met de gids fiets je door uitgestrekte groene rijstvelden en maak je verschillende stops. In Vietnam zijn veel dorpjes gespecialiseerd in één bepaald ambacht en dat is hier niet anders. Je neemt bijvoorbeeld een kijkje in Duy Vinh, het ‘slaapmatten’ dorp en Kim Bong, het ‘timmerwerk’ dorp. En als je het leuk vindt, mag je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Help bijvoorbeeld bij het weven van een slaapmat of met het bakken van de ‘pannenkoek’ waaruit rijstnoedels worden gemaakt.

Sri Lanka: fietsen langs de tempels van Polonnaruwa

rondreis sri lanka polonnaruwa blog fietsen 8

Polonnaruwa is één van de oudste koningssteden van Sri Lanka waar prachtige tempels, ruïnes, stoepa’s en Boeddhabeelden te bezichtigen zijn. Samen met Anuradhapura en Dambulla vormt Polonnaruwa de Culturele Driehoek van Sri Lanka. Het terrein is te groot om te voet te verkennen, dus biedt de fiets een welkome uitkomst. In sommige periodes kan het overdag erg warm zijn, maar gelukkig fiets je grotendeels onder de bomen in de schaduw. De bezienswaardigheden zijn veelal nog in goede staat en je vindt hier dan ook de mooiste en indrukwekkendste ruïnes van en oud koninklijke paleis. Er valt ontzettend veel te zien, maar een paar heiligdommen springen eruit, zoals de heilige Rankoth Vihara: één van de grootste tempels van Sri Lanka met een doorsnede van 170 meter en een hoogte van 33 meter. Ook de Kiri Vehera stoepa valt op met haar witte uiterlijk. Bij Gal Vihara is een gigantische liggende Boeddha te bewonderen die uit de aangrenzende rotsen is gehakt. Een knap staaltje werk! Mooi gedetailleerd beeldhouwwerk vind je bij Vatadage tempel. Kortom, er valt ontzettend veel moois te bewonderen! Tip: neem sokken mee als je slippers draagt, want sommige stukken grond mag je niet met schoenen betreden en deze kunnen dan aardig heet zijn.

Indonesië: fietsen bij Yogyakarta op Java

rondreis java yogyakarta blog fietsen 9

De omgeving van Yogyakarta is de ideale plek om het Javaanse plattelandsleven per fiets te verkennen. Wij fietsten onder begeleiding van Towilfiets in het dorpje Bantar Kulon, op ongeveer een half uurtje rijden van Yogyakarta. De eigenaar van de fietsclub Towilfiets (meneer Towil) en zijn assistenten ontvangen je gastvrij in de voortuin van zijn huis. Pak Towil heeft uitsluitend ouderwetse omafietsen met prachtige antieke fietslampen die hij goed onderhoudt; zo zie je ze niet meer op de Nederlandse wegen en fietspaden. Even uitproberen op welke fiets je het beste past en het avontuur kan beginnen. De fietstour is in principe voor alle leeftijden geschikt: het tempo is rustig, verkeer kom je niet tegen en de wegen zijn makkelijk begaanbaar en gewoon vlak zoals we in Nederland gewend zijn. Onderweg geniet je van de kleine dingen die je tegenkomt en vergeet je de hectiek van de grote stad Yogyakarta. Je rijdt langs velden waar rijst geplant dan wel geoogst wordt, irrigatiegebieden die ooit door de Nederlanders zijn aangelegd en maakt kennis met een aantal dorpelingen dat hun ambachten en nijverheden laat zien, zoals bamboevlechten, boemboes maken, weven, kroepoek bakken, enzovoort. Er worden steeds weer andere families bezocht en zo kan iedereen in het dorp meeprofiteren van de inkomsten uit deze kleinschalige vorm van toerisme. Tijdens de tocht word je verwend met kleine hartige en zoete snacks die je bij de families of aan de kant van de weg lekker oppeuzelt. Teruggekomen bij het beginpunt en de woning van Pak Towil staat er na 3 uur fietsen ook nog eens een overheerlijke uitgebreide lunch voor je klaar. Zo’n fietstocht met lokalen bij lokalen is er eentje die je altijd bijblijft en die niet op je lijst mag ontbreken!

Ben je enthousiast geworden over deze fietstours en bestemmingen en wil je graag meer informatie over een reis naar Zuidoost-Azië ? Neem gerust contact met ons op!

Ja, ik wil graag meer informatie

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.