Rama Tours

Deel dit nieuws:

Auteur
Irene van Steenbergen
Reisspecialist
Stel een vraag
rondreis sri lanka galle header

De Unesco Werelderfgoedlijst van Sri Lanka

Irene van Steenbergen, 22 juli 2020

Sri Lanka wordt ook wel de Parel van de Indische oceaan genoemd en was volgens Marco Polo één van de mooiste eilanden ter wereld. Wij snappen waarom! Het eiland is zeer divers met prachtige natuur, tropische stranden en bijzondere culturen. Ondanks dat Sri Lanka relatief klein is, staat het maar liefst acht keer op de Werelderfgoedlijst van Unesco! Zes hiervan zijn culturele plaatsen en twee natuurgebieden. Hieronder leest u meer over deze bijzondere plekken.

Oude stad van Sigiriya

Op de top van een indrukwekkende rots op ongeveer 370 meter hoogte, bevinden zich de ruïnes van de oude stad Sigirya. Het complex is in de 5e eeuw door koning Kassapa gebouwd en kent een rijk verleden. Behalve de ruïnes zijn er ook prachtige eeuwenoude (rots)fresco’s en gedichten te bewonderen. Voordat u de steile trap omhoog loopt, komt u bij de bekende leeuwenpoten terecht. De rots staat dan ook wel bekend als de Leeuwenrots. Er wordt verteld dat er ooit een volledige leeuw is gebouwd om de doorgang naar het paleis te bewaken, maar dat nu enkel nog de poten van de leeuw over zijn. De poten zijn gigantisch en indrukwekkend om te zien! Wanneer u op de top van de rots bent aangekomen kunt u de overblijfselen van het paleis bewonderen en kunt u tegelijkertijd genieten van een schitterend uitzicht over de jungle waar de rots door is omgeven.

rondreis sri lanka centrale hooglanden blog 4

Oude stad van Galle en haar vestingwerken

Het oude Nederlandse VOC-vestingstadje Galle heeft een fraaie ligging aan de Indische Oceaan en het oude centrum wordt door dikke stadsmuren omringd. Galle werd in de 16e eeuw door de Portugezen gesticht, waarna het eerst door de Nederlanders en later door de Engelsen werd ingenomen. Het “Dutch Fort” wordt gezien als één van de mooiste forten in Zuidoost-Azië. In het oude centrum hangt een gemoedelijke sfeer en kunt u heerlijk slenteren door de gezellige kronkelwegen met sfeervolle winkeltjes en uitstekende restaurantjes.

rondreis sri lanka galle hoogtepunt 23

Heilige stad van Kandy

De heilige boeddhistische stad Kandy was tussen de 16de en 19de eeuw de hoofdstad van Sri Lanka. De stad wordt gezien als het culturele en religieuze centrum van Sri Lanka met als belangrijkste bezienswaardigheid de Dalada Maligawa (tempel van de tand). Het verhaal luidt dat in deze tempel de linker boventand van Boeddha wordt bewaard en mensen komen dan ook van heinde en verre om dit te aanschouwen. Of de tand er nu wel of niet ligt, het is een spektakel om te zien!

rondreis sri lanka kandy 13

Heilige stad van Anuradhapura

De historische en heilige stad van Anuradhapura lijkt net een groot openluchtmuseum met zijn schitterende paleizen, kloosters, stoepa’s en ruïnes. Zo is de Ruwanweliseya stoepa erg bijzonder om te zien en met de grote witte koepel van wel liefst 92 meter hoog erg herkenbaar. Tevens bevindt zich in Anuradhapura de oudste boom ter wereld: de Sri Maha Bodhi. Het verhaal gaat dat bij deze (vijgen)boom Boeddha de verlichting bereikte. De stad wordt dan ook wel gezien als de hoofdstad van het boeddhisme.

rondreis sri lanka anuradhapura 9

Gouden tempel van Dambulla

De grottempel van Dambulla is een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka en werd in de 3e eeuw gevestigd. Deze grottempel is nog altijd in gebruik en wordt gezien als het beste bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. De tempel is via een 160 meter hoge trap te bereiken en bestaat uit totaal meer dan 80 grotten waarvan de Gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is. In de eerste grot ligt een grote Boeddha van wel 14 meter lang, maar totaal zijn er meer dan 150 Boeddhabeelden en muurschilderingen. Prachtig om te zien!

rondreis sri lanka dambulla hoogtepunt blog

Centrale hooglanden van Sri Lanka

Behalve cultureel erfgoed beschikt Sri Lanka ook over wonderschone natuurschatten, zoals de centrale hooglanden. Deze omvatten het nationaal park Horton Plains, Peak Wilderness Sanctuary en Knuckles Mountain Range.

Horton Plains National Park is een natuurreservaat dat op een plateau van 2100 meter hoogte ligt. Hier kunt u fantastische wandelingen maken door uitgestrekte graslanden en mooie nevelwouden. In het gebied leven verschillende dieren en wel meer dan 87 vogelsoorten. Vier vogelsoorten komen enkel bij Horton Plains voor: de blauwe kitta, de Ceylon vliegenvanger, de Ceylonese brilvanger en de Sri Lanka houtduif. Wanneer u naar World’s End loopt, kunt u onderweg de spetterende Baker’s Falls watervallen bezichtigen. Bij World’s End aangekomen wordt u beloond met een spectaculair uitzicht en kijkt u maar liefst 870 meter de diepte in! Tip: maak deze wandeling vroeg in de ochtend zodat u de grootste kans heeft op een helder en goed uitzicht.

rondreis sri lanka centrale hooglanden blog 2

Het Peak Wilderness Sanctuary is een tropisch regenwoud dat zich rond de heilige berg Adam’s Peak uitstrekt. Ten tijde van de Britse koloniale periode werd een groot gedeelte gekapt om theeplantages aan te leggen. Een groot gedeelte van die theeplantages is ook vandaag de dag nog in de omgeving van Nuwara Eliya te vinden en de rest van het gebied is nu beschermd natuurgebied. Er zijn verschillende mooie wandelroutes door het natuurgebied mogelijk, onder andere naar Adam’s Peak, dat door vele pelgrims wordt gezien als een magische plek. Wanneer u zeer vroeg opstaat en bij zonsopkomst de top van Adam’s Peak weet te bereiken, wordt u beloond met een spectaculair uitzicht!

rondreis sri lanka centrale hooglanden blog 3

Het bergmassief Knuckles Mountain Range ligt in het hart van Sri Lanka en is een bosreservaat met meer dan 35 bergtoppen. Sommige toppen zijn hoger dan 1900 meter en steken boven de vaak laag hangende mist en bewolking uit. Dit zorgt voor een schitterend en mystiek gezicht! De bergen zijn bedekt met nevelwoud waarin sommige planten alleen op Sri Lanka voorkomen. Ook kunt u met een beetje geluk endemische diersoorten tegenkomen zoals de  bladneus hagedis. En met maar liefst meer dan 200 vogelsoorten is het gebied ook een waar vogelparadijs!

rondreis sri lanka centrale hooglanden blog

Bosreservaat Sinharaja

Het bosreservaat Sinharaja is het laatste levensvatbare primaire tropische regenwoud van Sri Lanka waarvan meer dan 60% van de bomen inheems en zeldzaam zijn. Een bijzonder stukje natuur dus. Verder komen er  onder andere apen, vlinders, reptielen, insecten, reuze eekhoorns en meer dan 160 verschillende vogelsoorten voor. In het park kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt en wanneer u er met een gids op uit trekt, komt u meer te weten over dit bijzondere natuurgebied.

rondreis sri lanka sinharaja hoogtepunt blog

Wilt u deze wereldwonderen in Sri Lanka met eigen ogen zien?  Neem dan gerust contact met ons op! Voor inspiratie kunt u op de link hieronder klikken en onze voorbeeldreizen naar Sri Lanka bekijken. Uiteindelijk wordt de reis helemaal op uw eigen wensen afgestemd!

Bekijk onze voorbeeldreizen Sri Lanka

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.