Nadat we een en ander besproken hadden met Ramatours, over onder andere onze interesses, ontvingen we een reisvoorstel voor Bali. Na een kleine wijziging kon onze reis geboekt worden. Een week of drie voor het vertrek ontvingen we een uitgebreide documentatiemap met daarin de beschrijving, vouchers en aanvullende informatie.
Op 22 juli zijn we met z’n vieren vanaf Schiphol via Jakarta naar Denpassar gevolgen met Garuda. Op het vliegveld stond “onze chauffeur” al te wachten. Hij bracht ons naar het eerste hotel in Sanur (Inna Sindhu Beach) Een fijn hotel met vriendelijk personeel direct aan het strand. Daarbij in de mooie tuin een heerlijk zwembad. Het ontbijt was voortreffelijk(buffet). Vanuit Sanur zijn we nog naar de Pura Tanah Lot(tempel) en naar Canggu aan de westkust geweest.

Daarna met een transfer naar het Saren Indah hotel aan de rand van Ubud. Een mooie plek tussen de rijstvelden vlakbij Monkey Forest. Wat een lieve mensen werken daar. Vanuit het hotel te voet naar het centrum is goed te doen. Maar wat een wereld van verschil, bij het hotel een oase van rust en Ubud centrum een drukte van belang, vooral in de avond. Ook hebben we een mtb tocht gedaan door de rijstvelden langs verschillende dorpjes, een aanrader. In het hotel hebben we ons in de watten laten leggen door een uitgebreide massage, zalig.

Vervolgens naar het Shanti Sambangan. Om negen uur werden we opgehaald door een chauffeur en een gids die ons via de apenjungle Alas Kedaton in Mengwi naar de lokale markt in Bedugul brachten. vervolgens naar Pura Ulun Danu Bratan en nog naar de waterval van Munduk. Een fijne gids die in redelijk Nederlands of goed Engels veel wist te vertellen over het Balinese leven en over de bezochte plaatsen. Tegen de avond werden we warm ontvangen in het hotel. Een hele mooie plek op het platte land van Bali. Goed ontbijt, prachtige huisjes in hele mooie tuin. Dit moet je echt gezien hebben zo mooi.

Daarna met wederom een dagexcursie met chauffeur en gids richting Amed. Eerst naar de Pura Beji tempel en vervolgens naar het tempelcomplex Besakih. Ook weer met uitgebreide toelichting van onze gids. Na de lunch naar de koninklijke baden in Tirtagangga. Een mooi stukje Bali. Aan het einde van de middag aankomst in Kembali Beach Bungalows in Amed. Vanuit ons huisje keken we via het zwembad uit over zee. Alweer zo’n mooie locatie. Vanuit het hotel loop je zo de zee in en kun je direct snorkelen! Vanuit deze plek zijn we in de nacht naar de Gunung Batur gereden om deze vulkaan te beklimmen. Van 1000 naar 1700 meter in het donker, het laatste stuk soms op handen en voeten, zo stijl. Vervolgens daar de zon op zien komen. (tip: neem warme kleding mee en doe dichte schoenen aan want het is daar boven berekoud).

Na drie nachten met de privé transfer naar het mooie Sidemen. Alweer zo’n mooie locatie (Villa Karma Loka) met uitzicht op de rijstvelden. We hebben een cooking class gedaan bij het andere hotel van deze eigenaar. In de ochtend al vroeg met de kok naar de plaatselijke markt. Daarna naar de keuken om onze lunch te gaan maken. Veel geleerd over de Balineese keuken en veel gelachen met de koks en vervolgens gesmuld van de lunch.

Na twee nachtjes (te weinig) terug naar Sanur om vervolgens de boot naar Nusa Lembongan te pakken. Aangekomen op het eiland met een open busje naar Water Blow Huts. Wat een spectaculair uitzicht! Een super hotel met fijne huisjes een hele goede keuken en ook hier weer een heerlijk zwembad. Op Nusa Lembongan hebben we ook nog een snorkeltocht gedaan langs drie verschillende spots. Super! Na drie nachten kwam er een einde aan onze prachtige vakantie maar niet voordat we eerst met een super snelle boot terug naar Bali werden gebracht. Er stond een stevige wind waardoor onze boot soms wel leek te vliegen. Aansluitend met de privé transfer naar het vliegveld. De volgende dag stonde we om 7.30 weer op Schiphol.

Ramatours bedankt! Bedankt voor het goede advies en het op maat samengestelde reisprogramma. Alles is prima verlopen. En alle Balinezen bedankt, wat zijn jullie lieve, warme mensen.
Hartelijke groet, Bart.