Geachte mevr Voncken,

Hieronder de gevraagde evaluatie van onze reis.

Met vriendelijke groet

Leo van der Geer
========================================================================================

Reis:

Bij aankomst op de luchthaven van Jakarta vroeg onze chauffeur Agus waarom wij toch naar Cirabon en Pekalongan wilden. Wij legden hem uit dat we geen speciale reden hadden om deze plaatsen in onze reis op te nemen maar dat we zoveel mogelijk van Java wilden zien. Hij stelde voor na Bandung niet naar Cirabon en Pekalongan te gaan omdat daar weinig te zien was. Hij stelde voor in plaats daarvan via het Strawberry resort (schitterend uitzicht op de sawa’s) en Kampong Naga (heel interessant) naar Pangandaran te gaan. De rit ernaar toe was schitterend maar het dorpje Pangandaran zelf stelde weinig voor. De lokale markt was echter wel een belevenis. Twee nachten overnacht in hotel  Njiur Indam  (matig). Helaas hadden we in Pangandaran en de daarop volgende dagen veel last van de asregens van de vulkaan Kulut (ook een aparte belevenis: mondkapjes voor en met een paraplu lopen om de as op te vangen). In de omgeving van Pangadaran het schildpadopvangcentrum bezocht , via een bamboebrug de kloof over gestoken en een boottocht naar de kloof met watervallen gemaakt. De volgende dag een drie uur durende boottocht op de Segara Anakan. Overnacht in het oud koloniale Krasna hotel in Wonosobo (goed).  De volgende dag via het Dieng plateau naar Schemering gereisd. Daarna de reis weer vervolgd zoals die was opgesteld. Het spoorwegmuseum in Ambarawa was gesloten vanwege de as maar vanaf de weg waren diverse (erg verroest) locomotieven en wagons te zien. De Borobudur was ook gesloten maar de Brampanan was juist weer open gesteld toen wij arriveerden.  De reis van Yogyakarta naar Malang is vanwege de slechte wegen te lang om op één dag te worden afgelegd.

Chauffeur:

De chauffeur Agus was punctueel, beleefd en een goede chauffeur. Hij sprak wat Engels en Nederlands, voldoende om te kunnen communiceren. Hij was duidelijk geen gids (was ook niet verwacht) wat duidelijk werd toen de vulkaan Kulut tot uitbarsting kwam en door de asregens de Borobudor, spoormuseum en Prambanan tijdelijk gesloten waren. Agus ondernam geen aktie om er achter te komen of bovengenoemde sites nog gesloten waren of alweer open gesteld waren.

Fooi:

Agus was verbaasd toen we na de eerste dag een fooi aan hem gaven. Hij vroeg ons de eventuele fooi aan het eind van de reis te geven wanneer we konden beslissen of we wel of niet tevreden waren over zijn diensten gedurende de totale reis.

Evaluatie van de gehele reis:

Voldeed zeker aan de verwachtingen.

Leo en Ida van der Geer